Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Edukacija

Čudna i teška pitanja na razgovoru za posao

Svi oni koji su bar jednom bili na razgovoru za posao znaju s kakvim se sve (ne)logičnim pitanjima susretali na testiranju. Naravno, iako su pitanja prilagođena radnom mjestu, neslužbeno, najteža i najčudnija pitanja na razgovoru za posao dobivaju kandidati iz informatičko-tehnologijske struke.

Zašto je to tako?

Pa, programeri, mrežni administratori, developeri i ostali iz IT struke osim što moraju biti izvrsni u rješavanju problema, moraju i brzo razmišljati. Kako kandidat reagira u izvanrednim situacijama može se postići jedino trik pitanjima i namjerno isprovociranim suludim situacijama što će razotkriti kako kandidat reagira na nepoznato i koliko je kreativan. Također, temeljem takve reakcije može se naslutiti sposobnost kandidata u rješavanju problema u situaciji kada je brzina od presudne važnosti za tvrtku.

U svakom slučaju, ako ste dobili čudna i teška pitanja na razgovoru za posao imajte na umu da testiraju određene aspekte vaše osobnosti poput strpljivosti ili razine kritičkog razmišljanja ili neke druge osobine koje su potrebne za poziciju za koju ste se prijavili.

Kad ste već došli na razgovor za posao evo nekih pitanja s kojima se možete susresti…

Primjeri pitanja

Iako naizgled zvuči poprilično besmisleno, pitanje poput “kako biste objasnili što je internet nekome tko nikad nije čuo za to” otkriva koliko ste vješti u rješavanju problema, koliko pridajete pozornosti na detalje i koliko ste spremni biti u “službi korisnika”.

Zaposlenici ljudskih resursa vrlo često kandidatima postavljaju pitanje – zašto vas ne bi zaposlili? Ne dajte se zbuniti, HR stručnjak vas pita koje su vaše slabosti. Mudar ali iskren odgovor je najbolje rješenje. Odgovorite li nemojte me zaposliti jer sam previše organiziran osuđeni ste na odbijenicu, no ako kažete – da, imam malo iskustva no, planiram proširiti svoje znanje s tim i tim, zasigurno imate više šanse dobiti posao.

Vrlo često se na razgovoru za posao pred vas može staviti neki konkretan zadatak, no i poziv da se pridružite (neformalnom) čavrljanju u društvu budućih poslodavaca može biti svojevrsno testiranje. Tako poslodavci mogu provjeriti kako reagirate na nepredviđene situacije. Za takvo što su idealna pitanja poput što doručkujete, gdje ste kupili kravatu ili da možete biti životinja što biste bili… Budite spremni i za vrlo kratka testiranja koja su najčešće pripremljena za provjeru otpornosti na stres.


Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.