Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

David Hudson – Važno je ulagati u konkurentnost, obrazovanje, inovacije

Na konferenciji pod nazivom „Stvaranje konkurentnog hrvatskog obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva – izazovi i perspektive ulaska u EU,“ koju je organizirala Hrvatska obrtnička komora (HOK) istaknuta je važnost korištenja EU fondova za razvoj i konkurentnost obrtništva. Izaslanik veleposlanika Delegacije EU u Hrvatskoj, David Hudson, veliku važnost pridaje spoznaji mogućnosti i izazova koje donosi integracija. Također, vrlo je važno da obrti i mala i srednja poduzeća investiraju u vlastitu konkurentnost, obrazovanje zaposlenika, inovacije u radu, ekološka rješenja.

Na konferenciji pod nazivom „Stvaranje konkurentnog hrvatskog obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva - izazovi i perspektive ulaska u EU,“ koju je organizirala Hrvatska obrtnička komora (HOK) istaknuta je važnost korištenja EU fondova za razvoj i konkurentnost obrtništva. Izaslanik veleposlanika Delegacije EU u Hrvatskoj, David Hudson, veliku važnost pridaje spoznaji mogućnosti i izazova koje donosi integracija. Također, vrlo je važno da obrti i mala i srednja poduzeća investiraju u vlastitu konkurentnost, obrazovanje zaposlenika, inovacije u radu, ekološka rješenja.

Predsjednik HOK-e Mato Topić kazao je kako je HOK od početka pregovora bio uključen u 15 EU projekata.

Povećanje sredstava za poduzetnike

Istaknuo je kako očekuje da će se vrlo brzo povećati sredstva za poduzetnike koji će moći kupovati novu opremu, uređivati radionice, zapošljavati više radnika kroz projekte EU.

Taj posao neće biti lagan i brz, ali je svakako potreban da bismo obnovili strukturu obrtništva i približili ga standardima u EU, kazao je Topić.

Podsjetio ja da je otvaranjem ureda u Bruxellesu 2005. započet dugoročni proces povezivanja hrvatskih obrtnika s europskim poduzetničkim institucijama.

Osnovan je i Odbor za Europske integracije HOK-a, koji je glavno tijelo za koordinaciju prijedloga za poboljšanje rada na EU projektima, a cilj će biti ostvaren kada predstavnici HOK-a budu sudjelovali na sjednicama Europske udruge obrtnika i drugih važnih europskih tijela, zaključio je Topić.

Mogućnosti i izazovi procesa integracije

Izaslanik veleposlanika Delegacije EU u Hrvatskoj David Hudson je istaknuo da, što se tiče obrtništva i općenito sektora malog i srednjeg poduzetništva, EU stalno naglašava pitanja specifična za taj sektor te zahtijeva da zemlje članice i države koje pregovaraju o pristupu spoznaju važnost malog i srednjeg poduzetništva u nacionalnim gospodarstvima i poboljšaju politiku i mehanizme potpore u tom pogledu.

Posebice je važno da obrti i mala i srednja poduzeća spoznaju mogućnosti i izazove procesa integracije i na vrijeme poduzmu akcije, da investiraju u vlastitu konkurentnost, kroz stalno obrazovanje zaposlenika, inovacije u radu, usvajanja ekoloških rješenja, kroz promišljanje zajedničkih inicijativa, kao što su klasteri, kazao je.

Naučimo koristiti pretpristupne fondove

Ravnatelj Uprave za obrt pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Darko Horvat naglasio je važnost uključivanja u tranzicijski proces i potrebu da se nauči kako koristiti pretpristupne fondove.

Podsjetio je kako sredstva EU nisu u 100 postotnom iznosu bespovratna te kako je u dobivanju sredstava poduzetnicima potrebna pomoć vladinih agencija.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.