Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Energetika

Dejan Ljuština: Transformacija industrije nafte i plina je nužna realnost

Dejan Ljuština, član Uprave i partner za konzalting u PwC Hrvatska te lider za konzalting usluge u sektoru telekomunikacija i energetike u regiji jugoistočne Europe, sudjelovao je na konferenciji  Energetska budućnost Hrvatske, koja se u organizaciji poslovnog tjednika Lider održala u Hypo Centru održavši okupljenima stručnu prezentaciju „Budućnost energetike: Strateški pogled na transformaciju energetskog sektora“.

Tom prilikom je istaknuo:

„Uslijed utjecaja svjetskih mega trendova sektor energetike će se značajno promijeniti. Rastuća urbanizacija, demografski pomak, tehnološki napredak i sve veća svjesnost o važnosti održavanja niske razine CO2 značajno utječu na transformaciju. Postoji dilema – je li važnija sigurnost pristupa jeftinoj energiji ili je važnija nisko-ugljična energija. Energetska transformacija je realnost – pitanje je kada će se ona dogoditi i koliko će dugo trajati.

Vlade svih država svijeta u Parizu su odlučile krenuti s transformacijom i obvezale se na daljnje smanjenje emisije, no pitanje je kako će postići te ciljeve i hoće li svi implementirati ono na što su se obvezali.

Rast potražnje za naftom usporava na globalnoj razini, dok na razvijenim tržištima čak i pada. To značajno utječe na naftne kompanije koje se tijekom vremena nisu puno mijenjale – tromi su sustavi koji su navikli poslovati po ustaljenim procedurama, nisu fleksibilni i ne prilagođavaju se lako te nisu sklone izlaganju riziku. Svjedočimo utjecaju tehnologije na cjelokupni lanac vrijednosti – nove tehnologije za istraživanje i eksploataciju, digitalizacija naftnih polja, korištenje big data, korištenje naprednih uređaja, IoT pomažu im biti efikasnije u onome što rade. U industriji električne energije su također vidi utjecaj tehnologije i jasno okretanje prema obnovljivim izvorima energije, distribuirana proizvodnja i skladištenje proizvedene energije kao i veći fokus na potrebe potrošača.  Na primjer, kupci također ulaze u područje proizvodnje električne energije – IKEA u SAD-u na svojim zgradama ima solarne panele za proizvodnju energije za vlastite potrebe.

Transformaciju cjelokupnog sektora najbolje pokazuju primjeri država poput Saudijske Arabije i Norveške koje su svoje bogatstvo izgradile na eksploataciji sirove nafte, koje i dalje drže veliki udio u ukupnoj svjetskoj proizvodnji. Naime, Saudijska Arabija najavila je ambiciozan plan radikalnog smanjenja ovisnosti o nafti tako da bez nafte mogu živjeti već od 2020. godine. Norveški državni fond odlučio je povući sva ulaganja iz industrija temeljenih na ugljenu, a sama država značajno promovira smanjenje štetnih emisija te do 2025 potpuno zabraniti automobile na konvencionalna goriva. Transformacija se vidi i na primjeru kompanije TOTAL, jedne od najvećih naftnih kompanija u svijetu,  koja planira u sljedećih 20 godina 20 posto ukupnih ulaganja usmjeriti u nisko-ugljične projekte.

Postoje 3 načina na koje će kompanije odgovoriti na transformaciju:

  • Optimizirati postojeće poslovanje, fokusirati se na smanjenje troškova i operativnu izvrsnost.
  • Iskoristi postojeći model poslovanja dok god je on komercijalno isplativ i potom odlučiti o alternativama i novoj strategiji.
  • Postepena transformacija u nisko-ugljičnu ekonomiju kao što to već čine STATOIL i TOTAL.“

 


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.