Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Energetika

Dejan Ljuština: Transformacija industrije nafte i plina je nužna realnost

Dejan Ljuština, član Uprave i partner za konzalting u PwC Hrvatska te lider za konzalting usluge u sektoru telekomunikacija i energetike u regiji jugoistočne Europe, sudjelovao je na konferenciji  Energetska budućnost Hrvatske, koja se u organizaciji poslovnog tjednika Lider održala u Hypo Centru održavši okupljenima stručnu prezentaciju „Budućnost energetike: Strateški pogled na transformaciju energetskog sektora“.

Tom prilikom je istaknuo:

„Uslijed utjecaja svjetskih mega trendova sektor energetike će se značajno promijeniti. Rastuća urbanizacija, demografski pomak, tehnološki napredak i sve veća svjesnost o važnosti održavanja niske razine CO2 značajno utječu na transformaciju. Postoji dilema – je li važnija sigurnost pristupa jeftinoj energiji ili je važnija nisko-ugljična energija. Energetska transformacija je realnost – pitanje je kada će se ona dogoditi i koliko će dugo trajati.

Vlade svih država svijeta u Parizu su odlučile krenuti s transformacijom i obvezale se na daljnje smanjenje emisije, no pitanje je kako će postići te ciljeve i hoće li svi implementirati ono na što su se obvezali.

Rast potražnje za naftom usporava na globalnoj razini, dok na razvijenim tržištima čak i pada. To značajno utječe na naftne kompanije koje se tijekom vremena nisu puno mijenjale – tromi su sustavi koji su navikli poslovati po ustaljenim procedurama, nisu fleksibilni i ne prilagođavaju se lako te nisu sklone izlaganju riziku. Svjedočimo utjecaju tehnologije na cjelokupni lanac vrijednosti – nove tehnologije za istraživanje i eksploataciju, digitalizacija naftnih polja, korištenje big data, korištenje naprednih uređaja, IoT pomažu im biti efikasnije u onome što rade. U industriji električne energije su također vidi utjecaj tehnologije i jasno okretanje prema obnovljivim izvorima energije, distribuirana proizvodnja i skladištenje proizvedene energije kao i veći fokus na potrebe potrošača.  Na primjer, kupci također ulaze u područje proizvodnje električne energije – IKEA u SAD-u na svojim zgradama ima solarne panele za proizvodnju energije za vlastite potrebe.

Transformaciju cjelokupnog sektora najbolje pokazuju primjeri država poput Saudijske Arabije i Norveške koje su svoje bogatstvo izgradile na eksploataciji sirove nafte, koje i dalje drže veliki udio u ukupnoj svjetskoj proizvodnji. Naime, Saudijska Arabija najavila je ambiciozan plan radikalnog smanjenja ovisnosti o nafti tako da bez nafte mogu živjeti već od 2020. godine. Norveški državni fond odlučio je povući sva ulaganja iz industrija temeljenih na ugljenu, a sama država značajno promovira smanjenje štetnih emisija te do 2025 potpuno zabraniti automobile na konvencionalna goriva. Transformacija se vidi i na primjeru kompanije TOTAL, jedne od najvećih naftnih kompanija u svijetu,  koja planira u sljedećih 20 godina 20 posto ukupnih ulaganja usmjeriti u nisko-ugljične projekte.

Postoje 3 načina na koje će kompanije odgovoriti na transformaciju:

  • Optimizirati postojeće poslovanje, fokusirati se na smanjenje troškova i operativnu izvrsnost.
  • Iskoristi postojeći model poslovanja dok god je on komercijalno isplativ i potom odlučiti o alternativama i novoj strategiji.
  • Postepena transformacija u nisko-ugljičnu ekonomiju kao što to već čine STATOIL i TOTAL.“

 


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.