Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Dioničari Dalekovoda odlučuju o dokapitalizaciji kompanije

Na redovnoj glavnoj skupštini dioničari će odlučivati o povećanju temeljnog kapitala te građevinske tvrtke za 150 milijuna kuna koju je sredinom svibnja predala tvrtka Konsolidator, u vlasništvu Nexus Private Equity Partnera

Na redovnoj glavnoj skupštini dioničari će odlučivati o povećanju temeljnog kapitala te građevinske tvrtke za 150 milijuna kuna koju je sredinom svibnja predala tvrtka Konsolidator, u vlasništvu Nexus Private Equity Partnera

Na redovnoj glavnoj skupštini dioničara Dalekovoda, sazvanoj za 22. srpnja ove godine, dioničari će odlučivati o povećanju temeljnog kapitala te građevinske tvrtke za 150 milijuna kuna, u skladu s obvezujućom ponudom za dokapitalizaciju, koju je sredinom svibnja predala tvrtka Konsolidator, u vlasništvu Nexus Private Equity Partnera.

Ponuda Konsolidatora, koja vrijedi do 31. srpnja, uvjetovana je “prethodnim kumulativnim ispunjenjem” dvaju uvjeta – pravomoćnosti rješenja Trgovačkog suda o odobravanju sklopljene predstečajne nagodbe nad Dalekovodom te održavanjem Glavne skupštine dioničara Dalekovoda, koja bi donijela nekoliko povezanih odluka.

U skladu s tom ponudom, na dnevnom redu Skupštine Dalekovoda je odluka o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala i to smanjenjem nominalne vrijednosti pojedinačne dionice Dalekovoda sa 100 na 10 kuna radi pokrića gubitaka.

Temeljni kapital tvrtke smanjio bi se time sa sadašnjih 286,7 na 28,67 milijuna kuna, čime bi se pokrio dio prenesenog gubitka iz prošle godine, u visini od 197,3 milijuna kuna.

Ukupni gubitak Dalekovoda na kraju 2012. iznosio je više od 441,2 milijuna kuna, a veći dio, oko 244 milijuna kuna, pokrio bi se rezervama iz dobiti ostvarenih prethodnih godina.

Po prihvaćanju smanjenja temljenog kapitala, Skupštini se predlaže donošenje odluke o njegovom povećanju izdavanjem novih redovnih dionica, ulozima u novcu i pravima. Pritom bi pravo prvenstva postojećih dioničara Dalekovoda pri upisu novih dionica bilo u cijelosti isključeno, a dioničari koji bi u tom postupku stekli dionice bili bi oslobođeni objave ponude za preuzimanje.

Temeljem te odluke, Dalekovod bi izdao 15 milijuna novih dionica nominalne vrijednosti od 10 kuna, čime bi Konsolidator tu tvrtku dokapitalizirao sa 150 milijuna kuna. Izdavanjem još 921.604 nove dionice, u vlasništvo Dalekovoda bi, unosom prava i tražbina od ukupno 9,2 milijuna kuna, ušao i niz vjerovnika predstečajne nagodbe.

Najvrijedniji paket novoizdanih dionica, u nominalnom iznosu od 1,09 milijuna kuna, pritom bi dobila zagrebačka Tehnika, u zamjenu za više od 10 milijuna kuna tražbina utvrđenih u predstečajnoj nagodbi. Država bi za 5,8 milijuna kuna priznatih tražbina dobila dionica u nominalnom iznosu od 580.970 kuna.

Ponuda Konsolidatora uvjetovana je i donošenjem odluke o kojom se Upravi Dalekovoda odobrava da u roku od 5 godina poveća temeljni kapital ulozima u novcu za 60 milijuna kuna izdavanjem novih dionica u nominalnom iznosu od 10 kuna, uz isključenje prava prvenstva postojećih dioničara.

Među ukupno 13 točaka dnevnog reda predloženih za Glavnu skupštinu Dalekovoda je i ona da se ne da razrješnica, odnosno da se ne odobri rad Luke Miličića, koji je bio predsjednik Uprave Dalekovoda do 30. rujna prošle godine.

Napisao

Pročitajte još:

Financije

Dokapitalizacija Serije A ubrzat će razvoj i komercijalizaciju autonomnih mobilnih robota (AMR) tvrtke Gideon Brothers koji automatiziraju horizontalno i vertikalno rukovanje materijalom.

Ekonomija

U 2021. pokrenuto je 3.166 stečajnih i predstečajnih postupaka (28% više nego u istom razdoblju prošle godine).

Ekonomija

Prema analizi Global Bankrupcy Report 2016 koju izdaje tvrtka Dun & Bradstreet, najveći svjetski ponuđač poslovnih informacija i partner tvrtke Bisnode, broj stečajeva je,...

Novosti

Nakon što su apsolvirani poslovni procesi izlaska iz stečaja hotela Pula u Puli te zagrebačkog Holidaya, aktualni poslovni pokazatelji prikazuju sjajne prodajne rezultate koji...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.