Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Dionice blago pale – Grčka ponovno protresla burzovne indekse

Ponedjeljak je na Wall Streetu počeo iznenađujuće dobro, dionice su rasle nakon podataka da je industrijska proizvodnja u 16 članica eurozone u travnju porasla više nego što se očekivalo. To je potaknulo nadu da bi Europska unija mogla riješiti dužničku krizu bez većih posljedica. No, entuzijazam je splasnuo nakon Moody’sovog smanjenja kreditnog rejtinga Grčkoj, što je obeshrabrilo ulagače i indekse do kraja dana potisnulo u crveno.

Ponedjeljak je na Wall Streetu počeo iznenađujuće dobro, dionice su rasle nakon podataka da je industrijska proizvodnja u 16 članica eurozone u travnju porasla više nego što se očekivalo. To je potaknulo nadu da bi Europska unija mogla riješiti dužničku krizu bez većih posljedica. No, entuzijazam je splasnuo nakon Moody'sovog smanjenja kreditnog rejtinga Grčkoj, što je obeshrabrilo ulagače i indekse do kraja dana potisnulo u crveno.

Dow Jones oslabio je 0,20 posto, na 10.190 bodova, a S&P 500 indeks 0,18 posto, na 1.089 bodova. Nasdaq indeks ostao je gotovo nepromijenjen na 2.243 boda.

Trgovanje je jučer počelo rastom cijena dionica, nakon podatka da je industrijska proizvodnja u 16 članica eurozone u travnju porasla više nego što se očekivalo.

To je potaknulo nadu da bi Europska unija mogla riješiti dužničku krizu bez većih posljedica po gospodarstvo, pa se tečaj eura, po prvi puta od 4. lipnja, probio iznad razine od 1,22 dolara.

Zahvaljujući tome, S&P 500 indeks bio je u jednom trenutku u plusu 1,3 posto, probivši se i iznad psihološki važne razine od 1.100 bodova.

Grčke obveznice sa ‘junk’ statusom

No, entuzijazam ulagača splasnuo je nakon što je agencija Moody’s smanjila rejting grčkih obveznica na ‘junk’ status.

Premda to nije neočekivano, analitičari kažu da je reakcija ulagača pokazala da su i dalje vrlo osjetljivi na loše vijesti iz Europe.

Bankarski sektor 0,8 posto u crvenom

Sektori koji su vrlo osjetljivi na kretanja u gospodarstvu, kao što su rudarski i financijski, brzo su izgubili prethodne dobitke.

KBW indeks bankarskog sektora pao je 0,8 posto, pri čemu je dionica JPMorgan Chasea pojeftinila 2, a Goldman Sachsa 1,6 posto.

U Europi rast dionica

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,74 posto, na 5.202 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,28 posto, na 6.125 bodova, a pariški CAC 1,98 posto, na 3.626 bodova.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.