Direktiva o autorskom pravu na Jedinstvenom digitalnom tržištu EU

Sveučilište u Zagrebu i Sveučilišni interdisciplinarni poslijediplomski specijalistički studij „Intelektualno vlasništvo“ organiziraju panel – diskusiju „Direktiva o autorskom pravu na Jedinstvenom digitalnom tržištu EU: članci 11. i 13.“ u petak, 11. siječnja 2019. godine, u 11 sati, u auli Sveučilišta u Zagrebu.

Direktiva o autorskom pravu na Jedinstvenom digitalnom tržištu koja se trenutno nalazi u fazi trijaloga između Europske komisije, Vijeća i Europskoga parlamenta izazvala je velik interes javnosti. Osobito su u fokusu članak 11. koji uređuje novo srodno pravo novinskih izdavača na temelju kojeg bi oni trebali moći kontrolirati korištenje pisanih medijskih sadržaja na internetu, te članak 13. koji sadržava odredbe za premošćivanje tzv. vrijednosnoga jaza između onoga što zarađuju internetske platforme za dijeljenje sadržaja i kreativne i kulturne industrije.

Goste će pozdraviti prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu, a panelisti su ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, europarlamentarci Dubravka Šuica, Jozo Radoš i  Željana Zovko te voditeljica studija „Intelektualno vlasništvo“ izv. prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković. Voditeljica panela je novinarka i urednica HRT-a Elizabeta Gojan.

Organizaciju ovog važnog i zanimljivog panela podržavaju udruženja DHFR, HDS, HUZIP, ZAPRAF i HGU pa su svoje sudjelovanje najavili brojni umjetnici, a među njima Vinko Brešan, Danilo Šerbedžija, Antonio Nuić, Nikša Bratoš, Husein Hasanefendić Hus, Boris Đurđević, Matej Meštrović, Jura Stublić, Mladen Tarbuk, Berislav Šipuš, Miroslav Drljača Rus, Kim Verson, Davor Gobac, Indira Vladić, Radojka Šverko, Mirela Priselac Remi, Ivanka Mazurkijević i mnogi drugi.

 

Panel će se moći pratiti i uživo na www.facebook.com/Intelektualno-vlasništvo

Podijeli

Odgovori

Top