Djeca u Njemačkoj raspolažu s oko tri milijarde eura!

Djeca u Njemačkoj raspolažu s oko tri milijarde eura!

Skoro tri milijarde eura – djeca u Njemačkoj još nikada nisu imala toliko novaca na raspolaganju. Zato nije čudo da ih mnoge banke pokušavaju uvjeriti kako bi već od malih nogu svoju ušteđevinu trebali marljivo pohranjivati na bankovnim računima. Privatni klijenti su za banke i inače vrlo atraktivni, pa ih zato pokušavaju vezati uz sebe već u ranoj dobi. Tako HypoVereinsbank poklanja figurice od Lego kocki za svaku treću uplatu veću od 10 eura, Commerzbank daruje 20 eura kao polog za otvaranje štedne knjižice za dijete, Volksbank dijeli atraktivne stripove, Hamburger Sparkasse mami mlade klijente kamatama na štednju, o kojima odrasli mogu samo sanjati: četiri posto, piše Deutsche Welle.

“Banke se trude oko djece jer je poznato da mnogi klijenti ostaju vjerni svojoj prvoj banci”, kaže Dorothea Mohn iz savezne Udruge za zaštitu potrošača. Michael Mandel iz Commerzbanka potvrđuje: “Djeca i mladež su budući klijenti. Mi ih želimo pridobiti atraktivnim ponudama kao što je besplatan tekući račun. To je način da ih kao klijente zadržimo i nakon završetka obrazovanja.”

Kako naučiti djecu raspolagati novcem

Veliki koncerni su već odavno shvatili da su djeca i mladi važan gospodarski čimbenik. Aktualna studija o djeci kao potrošačima instituta Egmont Ehapa, zasnovana na reprezentativnom ispitivanju na uzorku od 1.650 od oko šest milijuna njemačke djece u dobi od 6 do 13 godina, je utvrdila: djeca u Njemačkoj danas za džeparac dobivaju u rposjeku 27,18 eura, što je najviše u zadnjih 20 godina. “Ako se zbroje samo džeparac i novac koji na poklon dobivaju djeca u dobi od šest do trinaest godina, onda ta skupina u 2012. godini na raspolaganju ima ukupno 2,87 milijardi eura”, kaže Ralf Bauer, šef tima koji je izradio studiju.

Od te spoznaje svi žele imati neke koristi. “Skoro sve banke djeci nude bolje kamate nego odraslima”, izvještava Max Herbst iz konzultantske kuće FMH koja uspoređuje poslovanje banaka. No, novčarske institucije obično ograničavaju visinu štednih uloga da ne bi i roditelji svoju ušteđevinu pohranjivali na dječjim računima.

Studija instituta Egmont Ehapa pokazuje da 85 posto djece dio novca redovito stavlja na stranu. Njih 82 posto ima svoju štednu knjižicu, 16 posto vlastiti tekući račun. Na dječjim bankovnim računima u prosjeku se nalazi 789 eura. Djeca najčešće štede za novi mobitel (16 posto), kompjutor (13 posto) i igračke (10 posto).

Najveća njemačka banka Deutsche Bank tvrdi da za nju u prvom redu nije važno pridobivanje budućih klijenata. “Uz štednju i ulaganje novca ide i razumijevanje gospodarstva”, objašnjava se u priopćenju ureda za odnose s javnošću te novčarske institucije. Zato više od 1.300 njezinih zaposlenika dobrovoljno sudjeluje u inicijativi “Financijsko opće obrazovanje” koja se provodi po školama. Oni učenicima objašnjavaju smisao štednje, kredita i privatnog mirovinskog osiguranja.

“Važno je pravovremeno djecu naučiti raspolagati novcem. To obuhvaća i posjedovanje bankovnog računa i štednju. Ne bih htio navoditi dobnu granicu za otvaranje prvog računa, o tome se treba odlučivati ovisno o pojedinačnom slučaju”, kaže Dorothea Mohn iz savezne Udruge za zaštitu potrošača. Ona upozorava: “Roditelji trebaju razmotriti ponude banaka neovisno o poklonima kao što su igračke, slatkiši i drugo.”

Podijeli

Odgovori

Top