DM otvorio natječaj za obiteljska poljoprivredna gospodarstva

DM otvorio natječaj za obiteljska poljoprivredna gospodarstva

Odabranim poljoprivrednim gospodarstvima dm će pružiti marketinšku potporu u vidu etiketa, ambalaže te stavljanja proizvoda u prodavaonice dm-a, istaknula je na konferenciji za novinare članica Uprave dm-a Gordana Picek.

Ekološkim proizvođačima, kazala je, žele pomoći da svoje proizvode približe kupcima. Broj obiteljskih gospodarstava nije limitiran, navela je Picek dodajući kako je dugoročan cilj plasman proizvoda i u lance dm-a diljem Europe.

Podršku u organizaciji i provedbi natječaja dali su i PBZ Card, Ministrstvo zaštite okoliša i prirode te Ministarstvo poljoprivrede.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina naglasio je važnost projekta jer promiče ekološku poljoprivredu te bolji plasman eko proizvoda na tržište.

Tržište ekoloških proizvoda, naveo je, u stalnom je usponu i rast tog tržišta prilika je za domaće proizvođače.

U EU ekološkom se proizvodnjom bavi 235 tisuća proizvođača na 9,6 milijuna hektara, i prosjek je 5,4 posto površina pod eko proizvodnjom u odnosu na ukupne poljoprivredne površine.

Hrvatska u tome zaostaje. Imamo 1.528 ekoloških proizvođača, pod ekološkom je proizvodnjom 31.903 hektara, što je 2,45 posto ukupnih površina.

Cilj je u idućem razdoblju, iza 2016., primaknuti se onima koji su narazvijeniji, poput Austrije koja ima 12 posto površina pod ekološkom poljoprivredom.

Jakovina je rekao i kako će program ruralnog razvoja, koji je poslan Europskoj komisiji, omogućiti podršku ekološkim proizvođačima. Naime, gotovo 30-tak posto sredstava, od ukupno 332 milijuna eura godišnje, moći će se povući za unapređenje ekološke proizvodnje.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović kazao je kako je priroda jedan od najvećih hrvatskih resursa te kako više od 36 posto kopnenog teritorija naše zemlje spada u ekološku mrežu Natura 2000.

Svaki treći hektar odnosi se upravo na poljoprivredna zemljišta i stoga je važno, napominje Zmajlović, osigurati proizvodnju uz istovremenu zaštitu ugroženih vrsta.

Sinergijom poljoprivredne proizvodnje i zaštite okoliša, kako je rekao, može se omogućiti dobar i kvalitetan razvoj, a ovaj projekt orijentiran je ka tome.

Podijeli

Odgovori

Top