Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

DM otvorio natječaj za obiteljska poljoprivredna gospodarstva

Tvrtka dm otvorila je natječaj “…jer najbolje dolazi iz prirode” za obiteljska poljoprivredna gospodarstva na koji se do 31. ožujka mogu prijaviti sva obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja jesu ili planiraju tijekom ove godine i u 2015. ući u proces ekološke poljoprivrede.

Odabranim poljoprivrednim gospodarstvima dm će pružiti marketinšku potporu u vidu etiketa, ambalaže te stavljanja proizvoda u prodavaonice dm-a, istaknula je na konferenciji za novinare članica Uprave dm-a Gordana Picek.

Ekološkim proizvođačima, kazala je, žele pomoći da svoje proizvode približe kupcima. Broj obiteljskih gospodarstava nije limitiran, navela je Picek dodajući kako je dugoročan cilj plasman proizvoda i u lance dm-a diljem Europe.

Podršku u organizaciji i provedbi natječaja dali su i PBZ Card, Ministrstvo zaštite okoliša i prirode te Ministarstvo poljoprivrede.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina naglasio je važnost projekta jer promiče ekološku poljoprivredu te bolji plasman eko proizvoda na tržište.

Tržište ekoloških proizvoda, naveo je, u stalnom je usponu i rast tog tržišta prilika je za domaće proizvođače.

U EU ekološkom se proizvodnjom bavi 235 tisuća proizvođača na 9,6 milijuna hektara, i prosjek je 5,4 posto površina pod eko proizvodnjom u odnosu na ukupne poljoprivredne površine.

Hrvatska u tome zaostaje. Imamo 1.528 ekoloških proizvođača, pod ekološkom je proizvodnjom 31.903 hektara, što je 2,45 posto ukupnih površina.

Cilj je u idućem razdoblju, iza 2016., primaknuti se onima koji su narazvijeniji, poput Austrije koja ima 12 posto površina pod ekološkom poljoprivredom.

Jakovina je rekao i kako će program ruralnog razvoja, koji je poslan Europskoj komisiji, omogućiti podršku ekološkim proizvođačima. Naime, gotovo 30-tak posto sredstava, od ukupno 332 milijuna eura godišnje, moći će se povući za unapređenje ekološke proizvodnje.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović kazao je kako je priroda jedan od najvećih hrvatskih resursa te kako više od 36 posto kopnenog teritorija naše zemlje spada u ekološku mrežu Natura 2000.

Svaki treći hektar odnosi se upravo na poljoprivredna zemljišta i stoga je važno, napominje Zmajlović, osigurati proizvodnju uz istovremenu zaštitu ugroženih vrsta.

Sinergijom poljoprivredne proizvodnje i zaštite okoliša, kako je rekao, može se omogućiti dobar i kvalitetan razvoj, a ovaj projekt orijentiran je ka tome.

Napisao

Pročitajte još:

Edukacija

10. Međunarodna konferencija o zaštiti okoliša časopisa Tehnoeko "Otpad u 21. stoljeću - dragocjen resurs kružnog gospodarstva" Poreč, 22.-24. svibnja 2023.

Energetika

Samo u prošloj poslovnoj godini dm je iz solarne energije u Upravno-distributivnom centru u Zagrebu proizveo 588 MWh električne energije za vlastitu potrošnju te...

DOP

dm je Centru za pružanje usluga u zajednici Klasje Osijek i Centru za pružanje usluga u zajednici Lipik predao donacije ukupne vrijednosti 477.957 kuna...

DOP

U petak, 25. studenog, dm obilježava Giving Friday, potpuno drukčiju verziju Crnog petka, povodom kojeg će donirati pet posto dnevnog prometa ostvarenog u 171...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.