Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Do srpnja će svi biti fiskalizirani

Prvi mjesec fiskalizacije prve skupine je gotovo iza nas, i većina obveznika je prilagodila poslovanje fiskalizaciji, a oni koji nisu moraju znati da će se od veljače još represivnije kažnjavati neposluh.

Prvi mjesec fiskalizacije prve skupine je gotovo iza nas, i većina obveznika je prilagodila poslovanje fiskalizaciji, a oni koji nisu moraju znati da će se od veljače još represivnije kažnjavati neposluh.

Uvođenje fiskalne blagajne postalo je obvezno danom stupanja na snagu Zakona o fiskalizaciji u prometom gotovinom, dakle prvog dana 2013. Međutim, Zakon je s obzirom na različite djelatnosti, propisao i različite rokove uvođenja fiskalnih blagajni te je poduzetnike time svrstao u tri vala fiskalizacije, piše Poslovni.hr. Prvi val obveznika fiskalizacije su svi veliki i srednji poduzetnici prema Zakonu o računovodstvu, te oni koji obavljaju ugostiteljske djelatnosti i usluge smještaja, te pripremanja i usluživanja hrane ili im je to jedna od djelatnosti. U javnosti se fokus stavlja na poduzetnike koji su vlasnici ugostiteljskih objekata kao što su hoteli, kafići i restorani.

Prvi mjesec fiskalizacije prve skupine je gotovo iza nas, i većina obveznika je prilagodila poslovanje fiskalizaciji, a oni koji nisu moraju znati da će se od veljače još represivnije kažnjavati neposluh. Druga skupina poduzetnika prema fiskalizaciji su oni koji obavljaju djelatnosti trgovine na veliko i malo, te one koji obavljaju djelatnost slobodnih zanimanja.Ova je skupina osobito zanimljiva jer u nju pripadaju odvjetnici, javni bilježnici, porezni savjetnici, stomatolozi, ali i mnogi drugi. Toj skupini poduzetnika se propisuje uvođenje “poreznih” blagajni u travnju 2013. godine.

Pitanje odvjetnika

Velika se prašina digla oko uvođenja fiskalne blagajne odvjetnicima, pa je Hrvatska odvjetnička komora podnijela Ustavnom sudu prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, te je zatražio privremenu obustavu primjene Zakona na odvjetnike do donošenja odluke jer odvjetnička djelatnost nije gospodarska.To je služba koja je sastavni dio pravosuđa. Dodatni argument tome je što je Ustavni sud u jednom obrazloženju bio izričit oko toga kako se pružanje pravne pomoći ne može smatrati gospodarskom djelatnošću. Međutim činjenica je isto tako da odvjetnici izdaju račune, da se bave djelatnošću kojom se ostvaruje dobit, te da se ne narušuje povjerljivost odnosa sa klijentom jer na računu ne mora pisati niti ime stranke niti obavljena usluga. Zato je više razloga za vjerovati da je uvođenje fiskalizacije odvjetnicima samo stvar principa. Bilo kako bilo, zanimljiv će biti razvoj situacije do prvog travnja kada je planirano uvođenje fiskalnih blagajni u sve odvjetničke urede.Treća, nerazvikana, ali ne i najmanje važna skupina je ona za koju se propisuje da se moraju fiskalizirati do srpnja 2013., a njima se smatraju svi oni koji nisu navedeni u prethodnim skupinama. Svakako, svi, ili bare velika većina bi trebala biti fiskalizirana do ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju. U svakoj priči postoje izuzeci, pa tako i kod nas postoje djelatnosti koje su izuzete iz cijele priče. To su oni koji se bave prodajom vlastitih poljoprivrednih proizvoda na tržnicama, te na otvorenim prostorima, oni koji prodaju karte ili žetone u putničkom prometu, oni koji prodaju robu ili usluge putem prodajnih automata, oni koji prodaju proizvode ili usluge u poštanskom prometu.

Tko je izuzet

Osim toga, naplaćivanje cestarine ne podliježe fiskalizaciji, kao ni punjenje naftnim derivatima aviona na avioservisima, zaprimanje uplata za sudjelovanje u igrama na sreću i zabavnim igrama,pružanje bankovnih usluga i usluga osiguranja,vođenja središnjeg depozitorija nematerijaliziranih vrijednosnih papira i središnjeg registra financijskih instrumenata, ostvareni prometi evidentirani preko mjernih instrumenata kao što je električna energija, plin, voda, javne komunikacijske usluge od energetskih, komunalnih, elektroničkih komunikacija.

Posebna odluka

Zakonom predviđeno izuzeće

Zakonodavac je ipak ostavio i mogućnost izuzeća za neke kategorije poduzetnika. Naime, osim taksativno navedenih djelatnosti, prema Zakonu o fiskalizaciji s obzirom na specifičnosti obavljanja određene djelatnosti, može se donijeti posebna odluka o oslobođenju određene djelatnosti od propisane obveze fiskalizacije u prometu gotovinom.

Napisao

Pročitajte još:

Porezi

Prema planu, Ministarstvo financija bi najkasnije do 1. 1. 2024. ovo pitanje riješilo kroz izmjene tri zakona; Zakona o porezu na dohodak, Zakona o...

Komunikacija

Gotovo dvije trećine građana (62%) smatra da svi zaposleni trebaju plaćati isti porez, bez obzira rade li od kuće ili ne u ovoj situaciji.

Novosti

Po podacima koje je iznio potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ukupni učinak dosadašnja četiri kruga porezne reforme (od 2017. do 2020. godine)...

Izdvojeno

Većina građana ne mora samostalno podnositi godišnju poreznu prijavu, no treba voditi računati o nekim novostima.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.