Dobit Intela u prvom tromjesečju pala za 13 posto

Dobit Intela u prvom tromjesečju pala za 13 posto

Dobit Intela pala je u prvom tromjesečju ove godine za 13 posto, zbog povećanja troškova na istraživanje i marketing, dok su prihodi ostali gotovo nepromijenjeni u odnosu na isto lanjsko razdoblje, objavio je u utorak najveći svjetski proizvođač čipova.

Prihodi Intela iznosili su u proteklom kvartalu 12,9 milijardi dolara, što je na razini istog razdoblja prošle godine. Čista dobit kompanije iznosila je, pak, 2,7 milijardi dolara, dok je u istom lanjskom razdoblju bila 3,1 milijardu.

Unatoč padu, dobit po dionici od 53 centa veća je nego što su analitičari očekivali.

Intel dominira na tržištu procesora za osobna računala, pa su njegovi čipovi ugrađeni u četiri od pet prodanih PC-a u svijetu.

No, pred tom su kompanijom veliki izazovi, s obzirom na razvoj jeftinih čipova za pametne telefone i tablet kompjutore, kao što je Appleov iPad. A sve je više podataka koji pokazuju da rast prodaje tableta nagriza prodaju PC-a.

Izvršni direktor kompanije Paul Otellini poručio je u razgovoru s analitičarima da Intel prati kretanja na tržištu i razvija se sukladno tome. Dugoročno, budućnost PC-a vjerojatno će, smatra Otellini, biti negdje između tableta i laptopa.

HINA

Podijeli

Odgovori

Top