Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Dolazi li nova kriza? Evo kako se Nijemci za nju pripremaju

Poznata izreka kaže da “kad Njemačka kihne, cijela Europa se razboli”, a taj scenarij ne čini se nerealnim u novoj, 2024. godini.

Posljednjih tjedana, sve više možemo čuti o rastućim nestabilnostima koje dovode do velike krize u Njemačkoj. Recesija je službeno već nastupila u tom najvećem europskom gospodarstvu, a sve su izraženije i političke nestabilnosti te rast neizvjesnosti uzrokovan geopolitičkim previranjima.

Poznata izreka kaže da “kad Njemačka kihne, cijela Europa se razboli”, a taj scenarij ne čini se nerealnim u novoj, 2024. godini. Iz tog razloga, Nijemci se ubrzano pripremaju za dolazak nove krize, bilo da se radi o poduzećima koja su već krenula s otkazima ili s pojedincima koji traže načine za zaštitu svog kapitala ulaganjem u investicijsko zlato.

Nijemci sve više kupuju zlato – prijeti li nestašica?

Upravo su zlatne poluge i zlatnici postali jedno od ključnih sigurnih utočišta kojem se okreću Nijemci u ovim nesigurnim vremenima.

Josip Kokanović, operativni direktor Centra Zlata, tvrdi kako je potražnja za zlatnim polugama i zlatnicima u Njemačkoj u velikom porastu te objašnjava zašto je do toga došlo:

“Podaci naših dobavljača iz središnje Europe, među kojima su i poznate njemačke talionice, pokazuju nam kako je potražnja njemačkih ulagača za investicijskim zlatom u velikom porastu u prvim tjednima 2024. godine. To je direktna posljedica rasta neizvjesnosti u njemačkom gospodarskom i političkom sustavu, ali i strahova od novih potencijalnih sukoba s Rusijom na istoku Europe”, tvrdi Kokanović te dodaje:

Nije ovo prvi put da je došlo do navale na investicijsko zlato. Kada je počela invazija na Ukrajinu, Europljani su pohrlili kod trgovaca zlatnim polugama i zlatnicima, što je dovelo do velike nestašice tih proizvoda diljem kontinenta. Postoji opravdana bojazan da bi se ista situacija mogla ponoviti i ove godine.

Josip Kokanović, operativni direktor Centra Zlata

Investicijsko zlato kao zaštita od krize

Investicijsko zlato u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika tradicionalna je zaštita vrijednosti u nestabilnim vremenima poput kriza, recesija i ratova. Ne čudi stoga da je potražnja za žutim plemenitim metalom zadnjih godina u konstantnom rastu, a oni koji su u tom periodu posjedovali zlato ne samo da su zaštitili svoju imovinu, nego su i ostvarili pozamašnu zaradu.

Naime, cijena zlata u eurima u posljednjih je pet godina narasla za više od 60%, dok je ukupni rast u zadnjih dvadeset godina čak 470%. Radi se o prosječnom godišnjem rastu od oko 8.3%, što je znatno više od prosječne stope inflacije u istom periodu, ali i od mnogih drugih oblika ulaganja poput nekretnina.

No, rast cijene zlata nije uvijek ujednačen. Povijesni podaci pokazuju da cijena najviše raste upravo u periodima kriza i recesija jer tada potražnja za zlatom najviše raste, što zlato čini idealnim ulagačkim instrumentom u periodima kada druga ulaganja poput dionica ili nekretnina mogu biti poprilično rizična. Pogledamo li Veliku recesiju 2008. godine, cijena zlata tada je u svega nekoliko godina narasla za više od 150%.

Investicijsko zlato dolazi u raznim oblicima zlatnih poluga i zlatnika

Neoporezivo ulaganje koje štiti od inflacije

Osim što je kroz povijest nosilo visok prinos, investicijsko zlato ulagačima je privlačno i zbog činjenice da se radi o jednom od rijetkih oblika ulaganja koji je u potpunosti oslobođen svih poreza i nameta, uključujući PDV i porez na kapitalnu dobit, ako ga kupuje fizička osoba. Zarada od ulaganja stoga u potpunosti pripada investitoru, bez ikakvih obaveza prema državi.

Zlatnici i zlatne poluge ujedno su i vrlo likvidna imovina, to jest jednostavno ih je zamijeniti za gotovinu bilo gdje u svijetu po aktualnom tečaju kroz uslugu otkupa zlata. Zlato je prenosivo, lako za skladištiti i predstavlja imovinu koja je “van sustava”, što vlasniku daje visoku dozu neovisnosti od banaka i ostalih financijskih institucija.

Kako i gdje kupiti investicijsko zlato u Hrvatskoj?

Ulaganje u zlato najbolje je obaviti kupnjom investicijskog zlata u fizičkom obliku kod ovlaštenih trgovaca kao što je Centar Zlata. Centar Zlata vodeći je hrvatski distributer zlatnika i zlatnih poluga te ovlašteni distributer europskih kovnica s prestižnog LBMA popisa. Kupnju investicijskog zlata moguće je obaviti u nekoj od poslovnica Centra Zlata bez čekanja na isporuku ili preko webshopa uz 100% osiguranu dostavu na kućnu adresu u roku samo dva radna dana. Osim toga, klijentima je na raspolaganju i opcija pohrane zlata u sigurnim sefovima Centra Zlata koja je prvih godinu dana u potpunosti besplatna, a zlato je moguće preuzeti bilo kada.

Centar Zlata ovlašteni je distributer vodećih europskih kovnica

U ponudi Centra Zlata moguće je naći širok asortiman zlatnika i poluga – od popularnih dukata s likom cara Franje Josipa do sve traženijih kompleta malih poluga UnityBars koji nude visoku razinu fleksibilnosti investitoru.

Ako i vi želite zaštititi svoju ušteđevinu od inflacije i recesije ulaganjem u investicijsko zlato, djelatnike Centra Zlata možete kontaktirati za besplatne konzultacije pozivom na broj 01 3000 783 ili slanjem e-maila na [email protected], a najbolju ponudu zlatnih poluga i zlatnika u Hrvatskoj pogledajte klikom na link: webshop Centra Zlata.

*ovaj tekst služi isključivo za informiranje te ne predstavlja investicijski savjet


Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.