Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

DORH piše prijavu protiv Zdravka Mamića?

Dinamov gazda je počinio kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju, za što je po Kaznenom zakonu predviđena zatvorska kazna do tri godine. Otežavajuća okolnost za Mamića svakako će biti činjenica da kazneno djelo nije počinio u afektu jer je u dva dana dva puta verbalno napao ministra sporta

Dinamov gazda je počinio kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju, za što je po Kaznenom zakonu predviđena zatvorska kazna do tri godine. Otežavajuća okolnost za Mamića svakako će biti činjenica da kazneno djelo nije počinio u afektu jer je u dva dana dva puta verbalno napao ministra sporta

Dinamov gazda Zdravko Mamić u manje od 12 sati dva puta je primitivno i brutalno izvrijeđao ministra sporta Željka Jovanovića i gotovo sigurno počinio kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju, za što je po Kaznenom zakonu predviđena zatvorska kazna do tri godine. U Državnom odvjetništvu za tportal su kratko kazali da “ne daju izjave ili informacije o ovakvim slučajevima”, no neslužbeno se doznaje kako se njihova reakcija očekuje već danas.

Kazneni zakon vrlo je jasan: “Tko putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način javno potiče ili javnosti učini dostupnim letke, slike ili druge materijale kojima se poziva na nasilje ili mržnju usmjerenu prema skupini ljudi ili pripadniku skupine zbog njihove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, podrijetla, boje kože, spola, spolnog opredjeljenja, rodnog identiteta, invaliditeta ili kakvih drugih osobina, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine”, stoji u članku 325.

Otežavajuća okolnost za Mamića svakako će biti činjenica da kazneno djelo nije počinio u afektu: izjave o Jovanoviću kao “Srbinu koji mrzi sve što je hrvatsko, koji uništava hrvatski sport i koji bi strijeljao sve Hrvate po svojim uzorima Titu i Vladimiru Bakariću” najprije je dao u četvrtak navečer na jednoj lokalnoj zagrebačkoj. Izvršni predsjednik Dinama potom je već u petak ujutro gostovao na jednom zagrebačkom radiju i izgovorio jednake riječi, uz dodatak da Jovanović “ima krvna zrnca koja mrze sve hrvatsko” i “očnjake iz kojih izlazi krv” te da je ministar sporta “uvreda za hrvatski mozak”.

“Stvar je potpuno jasna i evidentno se radi o poticanju mržnje”, smatra Nediljko Ivančević, splitski odvjetnik koji je do prije nekoliko godina obnašao dužnost općinskog državnog odvjetnika. “Ove izjave potpuno se uklapaju u opis kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju, u ovom slučaju prema jednoj etničkoj zajednici. Potpuno je nebitno pripada li doista toj zajednici i ministar Jovanović”, smatra Ivančević.

Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Većina zaposlenika u Hrvatskoj smatra kako bi im poslodavci tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru trebali omogućiti fleksibilnije radno vrijeme.

Ekonomija

Nova epizoda Koordinacije posvećena je stadionima na kojima se igra Svjetsko prvenstvo u Katru.

Lifestyle

Argentinski nogometni savez (AFA) i  zrakoplovna tvrtka flydubai sa sjedištem u Dubaiju, objavili su danas regionalno partnerstvo.

Edukacija

"Pričajmo nogomet", kaže Thorsten Lambertus iz tvrtke Fraunhofer Building & Venture Incubation, ujedno i predavač na WU Executive Academy.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.