Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Došao kraj neplatišama doprinosa prema plaći?

U Hrvatskoj trenutno postoji zakon prema kojemu se ne može isplatiti neto plaća bez doprinosa, ali se zakon, kao i u mnogim drugim slučajevima, ne poštuje.

U Hrvatskoj trenutno postoji zakon prema kojemu se ne može isplatiti neto plaća bez doprinosa, ali se zakon, kao i u mnogim drugim slučajevima, ne poštuje.

Najavljivana Vladina borba protiv neplaćanja doprinosa po plaćama uskoro bi trebala poprimiti zakonske okvire u obliku Uredbe o načinu provedbe plaćanja doprinosa prema plaći, primicima uz plaću odnosno mjesečnoj osnovici za obračun doprinosa temeljem radnog odnosa.

Novom Uredbom Vlada je odlučila stati na kraj neplaćanju obveznih doprinosa po plaćama, a zacrtani cilj želi ostvariti suradnjom Porezne Uprave, Financijske agencije (FINA) i  poslovnih banka.  U Hrvatskoj trenutno postoji zakon prema kojemu se ne može isplatiti neto plaća bez doprinosa, ali se zakon, kao i u mnogim drugim slučajevima, ne poštuje.

Način provođenja propisa nove Uredbe

Suradnja će započinjati tako što će Porezna uprava, posredstvom Fine, obavještavati banke o poslodavcima koji ne uplaćuju doprinose, te će one ne temelju tih podataka provoditi daljnje mjere.

Poslodavcima „neplatišama“ smatrati će se svi poslodavci:

•           koji su u zadnja dva mjeseca prikazali isplatu plaće u Obrascu ID, a u eveidenciji Porezne uprave ima dospjele, a neplaćene obveze prema obveznim doprinosima prema plaći.

•           koji u posljednja dva mjeseca nisu Poreznoj upravi dostavili Obrazac ID

Primjer: Fina će najkasnije 1. svibnja dostavti bankama  podatke o poslodavcima koji su isplatili plaće bez uplate obveze doprinosa iskazane u Obrascu ID u mjesecu ožujak i travanj.

Banke će prije provedbe naloga za plaćanje za isplatu plaća morati provjeriti da li se poslodavac nalazi na listi poslodavac koji ne plaćaju doprinose. Ako se poslodavac nalazi na listi, banka je dužna provjeriti da li je uz nalog za isplatu plaća predan i nalog za isplatu obveznih doprinosa, a ukoliko to nije slučaj ili nalog ne sadrži sve potrebne elemente mora odbiti provesti nalog za isplatu plaća.

Iznimke od ovog pravila su jedino poslodavci koji ne uplaćuju doprinose kada imaju zaposlene samo novozaposlene radnike i poslodavci koji ne uplaćuju doprinose iz razloga jer nemaju niti jednog radnika koji je obveznik mirovinskog osiguranja na temelju individualne kapitalizirane štednje.

Poslodavci u nalogu za plaćanje za isplatu plaća, ovisno o vrsti obrasca, moraju navesti broj modela, OIB obveznika plaćanja javnih davanja, te mjesec i godinu za koju se isplaćuje plaća, a banka te elemente dostavlja Fini u dnevnom izvještaju o poslodavcima čiji su nalozi za isplatu plaća odbijeni ili provedeni.

FINA izvještaje prosljeđuje Poreznoj upravi, koja temelju tih podataka donosi rješenje o mjerama osiguranja naplate. Mjere osiguranja naplate se sastoje u zabrani raspolaganja sredstvima na žiroračunu ili drugim računima. Rješenje se donosi bez provedbe ispitnog postupka i postaje izvršno danom donošenja, a ni žalbe ne odgađaju njegovo izvršenje.

Zaključak

Očekuje se da Uredba stupi na snagu 01.05.2012. godine i za krajnji cilj ima stvoriti uvjete u platnom prometu koji će onemogućavati isplatu neto plaće bez uplate doprinosa. Novim uređenjem banke će preuzeti ulogu „doušnika“ u platnom prometu i putem Fine dostavljati podatke o poslodavcima koji neuplaćuju obvezne doprinose prema plaći, dok će Porezna uprava na temelju tih podataka stavljati njihove račune u blokadu.  Za odgovor na pitanje iz naslova ipak treba pričekati i vidjeti kako će stvari funkcionirati  u praksi.

Tekst je u suradnji s portalom www.profitiraj.hr/beta pripremio Cinotti Revizija/Savjetovanje/Računovodstvo


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.