Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Nekretnine

Društva za osiguranje spremna su na brzo rješavanje pretrpljenih šteta

U ovim izazovnim okolnostima, svim građanima koji su sklopili policu osiguranja imovine i koji su pretrpjeli materijalne štete, preporučuje se da izravno kontaktiraju svoje društvo za osiguranje kako bi prijavili štete.

Nezapamćeno olujno nevrijeme koje se jučer u punoj snazi spustilo na glavni grad Hrvatske te kasnije i u druge dijelove zemlje, uzrokovalo je olujnu kataklizmu koja nas je snažno podsjetila na nužnost prilagodbe sve učestalijim i sve intenzivnijim klimatskim ekstremima. Upravo tim povodom Hrvatski ured za osiguranje (HUO) izražava iskreno žaljenje svima koji su pogođeni snažnim nevremenom te osobito obiteljima poginulih uz poruku kako su hrvatska društva za osiguranje spremna brzo reagirati te su na raspolaganju građanima za prijavu i obradu njihovih odštetnih zahtjeva.

U ovim izazovnim okolnostima, svim građanima koji su sklopili policu osiguranja imovine i koji su pretrpjeli materijalne štete, preporučuje se da izravno kontaktiraju svoje društvo za osiguranje kako bi prijavili štete. Nastale štete tretirat će se u skladu s ugovorenim pokrićima osiguranja imovine i unutar rokova definiranih ugovorom u za to predviđenom zakonskom roku. Za lakšu komunikaciju s društvima za osiguranje dostupne su njihove internetske stranice, adrese elektronske pošte kao i telefonski kontakt podaci uz savjet da se unaprijed pripreme fotografije nastalih oštećenja kako bi se proces prijave dodatno ubrzao.

„Jučerašnje nevrijeme predstavlja snažan podsjetnik na važnost osiguranja imovine ali i skreće pažnju na zabrinjavajući podatak da je svega dvadesetak posto  privatne imovine u Hrvatskoj osigurano, čime značajno zaostajemo za europskim državama u vremenima sve prisutnijih klimatskih katastrofa. Ova činjenica postaje posebno alarmantna, zbog čega je nužno permanentno podizati svijest građana o osobnoj odgovornosti za život, zdravlje te osobito imovinu uz napomenu kako upravo osiguratelji raspolažu mehanizmima za brzu i učinkovitu zaštitu“, istaknuo je Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje.

Hrvoje Paukovic, direktor HUO-a. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Klimatske promjene postaju sve vidljivije, a ekstremni vremenski uvjeti sve učestaliji zbog čega se suočavamo sa hitnom potrebom da prepoznamo ozbiljnost klimatskih promjena i prilagodimo se novim vremenskim ekstremima što naglašava nužnost pravovremene zaštite.

Prirodne nepogode poput oluja, poplava i požara nanose značajne štete infrastrukturi, okolišu i gospodarstvu te izravno utječu na mnoge aspekte naših života. Uništeni domovi i prekinuti životi samo su neke od posljedica dok nepredvidive vremenske prilike dodatno naglašavaju važnost zajedničke suradnje u pripremi za prijetnje koje priroda pred nas sve češće postavlja. Upravo iz tih razloga police osiguranja imovine postaju ključni alat u očuvanju financijske stabilnosti pojedinca, ali i zajednice u cjelini.

Osnovna namjena osiguranja imovine zaštita je nekretnine od opasnosti, odnosno, zaštita vlasnika nekretnine od nenadanih i često vrlo visokih troškova prouzročenih neželjenim događajem koji za posljedicu obično imaju veliku i skupu materijalnu štetu. Iako se nalazimo na samom vrhu Europe po broju građana koji posjeduju nekretnine (čak 91% ljudi u Republici Hrvatskoj posjeduje vlastitu nekretninu), istovremeno smo pri samom dnu po osiguranju istih – premija osiguranja imovine u Hrvatskoj trenutno iznosi 67 eura po stanovniku, što je i dalje znatno manje od europskog prosjeka gdje iznosi 193 eura zbog čega je osiguranje imovine, nažalost, još uvijek nedovoljno prakticirana investicija u vlastitu zaštitu i sigurnost. Kod sklapanja bilo koje police osiguranja važno je voditi brigu o odabiru odgovarajuće police. Ukoliko već imate ugovorenu policu osiguranja imovine preporuka je da se podsjetite i provjerite što je sve policom zaštićeno kako biste imali bolji uvid u pokrića. U vremenu inflacije i rasta cijena, potrebno je revidirati svoja ugovorena pokrića i svote osiguranja kako bi u slučaju štetnog događaja uslijedila isplata osigurnine u iznosu koji odgovara pretprljenoj šteti.

Činjenica je da koliko god bili oprezni, neke situacije jednostavno je nemoguće predvidjeti i spriječiti budući da su izvan naše kontrole, a to nam potvrđuju i potresi koji su 2020. pogodili Zagreb i Sisačko-moslavačku županiju te podatak kako je od ukupno 17 milijardi šteta od zagrebačkog i petrinjskog potresa svega 0,5 posto objekata bilo zaštićeno policom osiguranja imovine zbog čega Hrvatski ured za osiguranje ističe važnost povećanja svijesti građana o osiguranju općenito, s posebnim naglaskom na osiguranje imovine.


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.