Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Državni proračun za iduću godinu ‘težak’ je 113,1 milijardi kuna [VIDEO]

Hrvatski sabor donio je danas državni proračun za iduću godinu ‘težak’ 113,1 milijardi kuna – u tom su iznosu planirani proračunski prihodi, dok su rashodi planirani u visini od 130,5 milijardi kuna, što znači da će proračunski deficit biti veći od 17 milijardi kuna.

Hrvatski sabor donio je danas državni proračun za iduću godinu 'težak' 113,1 milijardi kuna - u tom su iznosu planirani proračunski prihodi, dok su rashodi planirani u visini od 130,5 milijardi kuna, što znači da će proračunski deficit biti veći od 17 milijardi kuna.

Vlada, a potom i saborska većina, odbili su svih 40-ak amandmana oporbenih zastupnika, među njima i onaj kojim su HDZ-ovi zastupnici Sunčana Glavak i Jasen Mesić tražili da se iznos namijenjen Hini poveća za pet milijuna kuna.

Mesić je ustrajao da će rezanje sredstva Hini za 2014., te činjenica da je uopće nema u projekcijama za 2015. i 2016., dovesti do njenog daljnjeg urušavanja i u konačnici propasti.

Radi se o strateškoj agenciji, upozorio je Mesić, dodavši da je dobro da o prilikama u Hrvatskoj izvještava Hina, a ne Tanjug ili netko drugi.

[infopunkt 7520 5]

Zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš objasnio je da će se Hina, u skladu s europskim zakonodavstvom, postupno s proračuna preusmjeriti na druge izvore financiranja, poput tv-pristojbe, EU fondova i tržišnih prihoda.

Uvjerava da će Ministarstvo, ako u prijelaznom razdoblju dođe do podfinanciranosti Hine, unutar svog proračuna naći sredstva za njezin redoviti rad.

Mesić je uzvratio kako nije točno da se novinske agencije u Europi ne financiraju iz proračuna država, a kao primjer je naveo agenciju France Presse, koju financira francuska država.

Ustvrdio je i da je Hina poslužila za čistke pojedinih novinara koji nisu bili politički podobni, te da se to nastavlja i dalje, a sve pod krinkom restrukturiranja i reorganizacije.

Mesić odbacuje tvrdnju da Ministarstvo kulture želi poboljšati racionalnost poslovanja, što argumentira podatkom da se više od tri milijuna kuna iz proračuna “upumpava” za tzv. neprofitne medije od kojih nitko ne traži da posluju na tržištu.

Vlada i većina odbacili su i amandmane kojima je SDSS tražio više novca za obnovu i povratničke obitelji na područjima od posebne državne skrbi.

Predsjednika Kluba Milorada Pupovca posebno je razljutilo odbijanje amandmana kojim bi se osigurao novac za priključke struje za 200 obitelji kojima su kuće obnovljene prije više godina.

“Znači, ovih 200 obitelji koje čekaju 10 godina nakon završene organizirane obnove nisu ničiji, nisu HEP-ovi nisu državni. Čiji su onda? Tko će dati novac da im se priključi struja koju su nekada imali, a koju im ni HEP ni država ne želi priključiti”, upitao je Pupovac.

Vladinu ‘odbijenicu’ nazvao je nehumanom, protuzakonitom i sramotnom.

[infopunkt 7520 3]

[infopunkt 7520 2]

Zamjenika ministra regionalnog razvoja Jakšu Puljiza upitao je zašto na sjednici nema ministra Branka Grčića.

“A gdje je vaš ministar? Zašto se vašeg ministra ne može dobiti tjednima, danima i mjesecima da bi se o stvarima koje se tiču programa Vlade moglo ozbiljno razgovarati, uključujući i proračun”, upitao je Pupovac.

Redom su odbijeni i amandmani kojima je HDSSB nastojao od države dobiti više novca za lokalne, slavonske projekte – od željezničkih pruga i prijelaza, preko lokalnih cesta do škola i doma za starije i nemoćne u Garčinu.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.