Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Dualni obrazovni sustav daje nadu u zapošljavanje mladih u Hrvatskoj

Riječ je o sustavu unutar kojeg se teoretska nastava kombinira s praksom u nekom proizvodnom poduzeću. To jedan je od razloga zbog kojih Njemačka i unutar EU-a ima komparativnu prednost naspram brojnih drugih zemalja.

Riječ je o sustavu unutar kojeg se teoretska nastava kombinira s praksom u nekom proizvodnom poduzeću. To jedan je od razloga zbog kojih Njemačka i unutar EU-a ima komparativnu prednost naspram brojnih drugih zemalja.

Međunarodna organizacija za rad (ILO) polazi od procjene da će stopa nezaposlenosti mladih u industrijskim zemljama pasti sa sadašnjih 17,5 posto na 15,6 posto 2017. godine. Za nerazvijene zemlje jednako kao i za zemlje u razvoju su procjene drugačije: očekuje se porast nezaposlenosti osoba u dobi između 15 i 24 godine starosti. ILO objašnjava da je takav razvoj posljedica dužničke krize koja sada potresa Europu i odražava se na njezin privredni razvoj. Posljedice te krize se, naime, sve više osjećaju i u drugim zemljama.

Unutar EU-a se kriza pak osjeća posebno u sve većoj podijeljenosti na sjever i jug. Dok se procjenjuje da će nezaposlenost mladih primjerice u Njemačkoj biti ispod deset posto, u Španjolskoj i Grčkoj bi svaka druga mlada osoba mogla biti u situaciji da ne može pronaći plaćeni posao.

Prednost njemačkog obrazovnog sustava

Pa ipak se na području Europske unije općenito može očekivati barem lagani oporavak na tom području. Upravo suprotan trend se međutim očekuje u zemljama u razvoju: tamo će broj nezaposlenih mladih porasti. Objašnjenje je jednostavno, kaže Werner Eichhorst iz ILO-a: “Zemlje koje imaju visoko razvijen obrazovni sustav, poput Njemačke, Austrije, Danske ili Nizozemske, načelno imaju bolju poziciju.”

Takozvani dualni obrazovni sustav, unutar kojeg se teoretska nastava kombinira s praksom u nekom proizvodnom poduzeću, jedan je od razloga zbog kojih Njemačka i unutar EU-a ima komparativnu prednost naspram brojnih drugih zemalja. “Takav dualni sustav obrazovanja omogućuje mladima da već vrlo rano stupe u kontakt sa svijetom rada i s mogućim budućim poslodavcima”, objašnjava Eichhorst, piše DW.

Iseljavanje kao šansa

Kratkoročne mjere za smanjenje nezaposlenosti mladih nisu osobito uspješne. Eichhorst kaže da su neke zemlje pokušale s programima dokvalifikacije ili “poticanja zapošljavanja”. U tim slučajevima država preuzima dio troškova za plaće mladih koji pronađu posao u privatnim poduzećima. Ali takve mjere pomažu samo ako postoje povoljni okvirni uvjeti, poput velike potražnje na domaćem tržištu i dobrih izgleda za izvoz.

Za većinu zemalja u razvoju to se međutim ne može reći, naglašava Eichhorst. Ovaj stručnjak za tržište rada smatra međutim da bi za njih rješenje moglo biti “u iseljavanju mladih u zemlje u kojima postoji prosperitetna privreda.” To je naravno varijanta koja bi i Njemačkoj vrlo odgovarala, budući da ovdašnje procjene demografskog razvoja upućuju na sve veći nedostatak radne snage u budućnosti. S druge pak strane, čijenica da time zemlje u razvoju ostaju bez često najagilnijeg i najobrazovanijeg dijela svog društva otvara – nove probleme.

Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Renata Vlahović Kruc, profesorica matematike i doktorica znanosti, jedna je od onih koja je svoja maštanja iz djetinjstva i ostvarila.

Edukacija

Visoko školstvo se slijedom pandemije našlo na ključnoj prekretnici, uvjetovanoj čimbenicima poput troškova, fleksibilnosti, digitalne transformacije i ostalih suvremenih trendova.

Edukacija

ORSUS učilište provodi obrazovanje u djelatnostima u kojima su potrebna specifična znanja i vještine.

Edukacija

Stipendije se dodjeljuju na period od pet akademskih godina, a mjesečni iznos svake stipendije je 1.600,00 kuna.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.