Đuro Đaković Grupacija – gubitak u prvih devet mjeseci 35,17 milijuna kuna

Đuro Đaković Grupacija  – gubitak u prvih devet mjeseci 35,17 milijuna kuna

Ukupni konsolidirani prihodi ostvareni su u iznosu od 180,48 milijuna kuna i u odnosu na prvih devet mjeseci lani smanjeni su za 49 posto. Glavninu prihoda čine prihodi od prodaje koji su smanjeni 47 posto, na 171,2 milijuna kuna.

Ukupni rashodi u iznosu od 215,6 milijuna kuna smanjeni su za 42,4 posto.

Pad izvoza glavni uzrok gubitaka

Kako se navodi u objašnjenjima izvješća, glavni uzrok gubitka Grupacije je nedovoljna zaposlenost kapaciteta uzrokovana još većim padom izvoza nego što je to bilo u istom razdoblju lani.

Tako u smanjenim ukupnim prihodima izvoz ima udio od tek 8,91 posto, dok je u 2009. godini, koja je bila trećina izvoza 2008. godine, izvoz predstavljao 29,95 posto ukupnih prihoda. S obzirom na karakter većeg dijela proizvodnog programa Grupacije izvoz je uvjet profitabilnog poslovanja, pogotovo najvećeg društva Đuro Đaković Specijalna vozila, navodi se u izvješću.

Poslovodstvo Đuro Đaković Holdinga ističe da, s obzirom na stabiliziranu proizvodnju borbenih oklopnih vozila, time nesmetanu realizaciju postojećeg ugovora za Ministarstvo obrane, oživljavanje tržišta na kojima je prisutno, a što se ogleda kroz povećane upite i ugovore s tradicionalnim kupcima, u sljedećim kvartalima očekuje stabilizaciju poslovanja i pozitivno poslovanje.

897 radnika, prosječna plaća 6.324 kune

„U 2010. svjedočili smo i dalje niskoj potražnji iz inozemstva u branšama u kojima smo posljednjih nekoliko godina imali najbolje rezultate (transportna sredstva, komponenete za procesnu industriju i energetiku i elektroničku industriju). Temeljem upita koje smo primili iz inozemstva i po osnovi toga naših aktualnih, ocjenjujemo da ćemo se do kraja godine vratiti na pozicije koje su imali krajem 2008. godine.“

Po podacima iz izvješća, krajem rujna ove godine u društvima Đuro Đaković Grupacije bilo je zaposleno 897 radnika, a prosječna bruto plaća je iznosila 6.324 kune.

Podijeli

Odgovori

Top