Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Dužnička kriza nagriza i najjače ekonomije Europske unije

Njemačka je u travnju izvezla roba i usluga u vrijednosti 87,1 milijardu eura, što je 1,7 posto manje nego u ožujku. Talijanska industrijska proizvodnja pala je u travnju za 1,9 posto u odnosu na mjesec ranije. Francuska središnja banka snizila je u petak prognozu rasta francuskog gospodarstva u drugom tromjesečju te će ona po tome pasti za 0,1 posto.

Njemačka je u travnju izvezla roba i usluga u vrijednosti 87,1 milijardu eura, što je 1,7 posto manje nego u ožujku. Talijanska industrijska proizvodnja pala je u travnju za 1,9 posto u odnosu na mjesec ranije. Francuska središnja banka snizila je u petak prognozu rasta francuskog gospodarstva u drugom tromjesečju te će ona po tome pasti za 0,1 posto.

Njemački izvoz pao je u travnju za 1,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, nakon tromjesečnog razdoblja rasta, izvijestio je u petak državni ured za statistiku.

Njemačka je u travnju izvezla roba i usluga u vrijednosti 87,1 milijardu eura, što je 1,7 posto manje nego u ožujku, izvijestio je Destatis.

U odnosu na prošlogodišnji travanj izvoz je porastao za 3,4 posto, predvođen 10,3-postotnom skokom izvoza u zemlje izvan Europe. Izvoz u eurozonu smanjio se pak za 3,6 posto.

Uvoz je u travnju pao za 4,7 posto u odnosu na prethodni mjesec i iznosio je 72,7 milijardi eura. Na godišnjoj razini smanjio se za jedan posto, pritisnut padom uvoza iz europskih zemalja izvan eurozone, za 2,3 posto, ali i 0,7-postotnim padom uvoza iz izvaneuropskih zemalja.

Slijedom takvih rezultata njemački trgovinski višak kliznuo je u travnju na 14,4 milijarde eura, sa 17,4 milijarde eura zabilježene u ožujku. U prošlogodoišnjem travnju višak je iznosio 10,8 milijardi eura.

“Najnovija eskalacija dužničke krize uzima danak. Narudžbe također padaju zbog slabije globalne potražnje”, kazao je Juergen Michels iz Citigroupa. “Izvoz će zbog toga vjerojatno nastaviti padati i u narednim mjesecima, ali nećemo doživjeti potpuni kolaps”.

Talijanska industrijska proizvodnja pala je u travnju za 1,9 posto u odnosu na mjesec ranije, nakon rasta za 0,6 posto u ožujku, pokazali su u petak službeni podaci agencije Istat.

Pad je bio mnogo veći nego što se očekivalo. Ekonomisti koje je anketirao Dow Jones Newswires predviđali su pad od samo 0,5 posto.

Industrijska proizvodnja stup je talijanskog gospodarstva te se taj podatak smatra lošim predznakom za rast u drugom tromjesečju.

Istat je također objavio da je na godiošnjoj razini industrijska proizvodnja u travnju pala za 9,2 posto, što je najveći godišnji pad od studenog 2009.

Analitičari su očekivali godišnji pad od 6,4 posto.

Istat je ranije objavio kako očekuje da će se talijanski bruto domaći proizvod (BDP) dodatno smanjiti u drugom tromjesečju da bi se u drugoj polovini godine oporavio, uz “umjereno pozitivnu stopu rasta”.

Francuska središnja banka Bank of France snizila je u petak prognozu rasta francuskog gospodarstva u drugom tromjesečju. Banka sada očekuje da će u razdoblju između travnja i lipnja ove godine gospodarska aktivnost pasti za 0,1 posto. Prije manje od mjesec dana prognozirala je stagnaciju.

U prva tri mjeseca ove godine francuski gospodarski rast je stagnirao, nakon rasta za samo 0,1 posto u prethodnom tromjesečju.

Sniženje prognoze najnoviji je znak stagnacije u eurozoni, koja se bori s dužničkom krizom.

Službeni podaci objavljeni u četvrtak pokazali su da je u prvom tromjesečju ove godine francuska nezaposlenost dosegnula 10 posto.

Napisao

Pročitajte još:

Marketing i prodaja

Glavni razlog zašto web trgovine nude popuste svojim kupcima definitivno je manevarski prostor koji imaju oko određivanja cijena, u odnosu na trgovine u šoping...

Poduzeća

U utorak, 24. siječnja 2023. godine potpisan je novi Kolektivni ugovor za sve zaposlenike tvrtke Knauf Insulation Novi Marof.

Ekonomija

Stanje internetske trgovine u modnom sektoru potrebno je promatrati u kontekstu cjelokupne geopolitičke situacije koja je utjecala na sve industrije i različite poslovne aspekte.

Edukacija

Cilj okruglog stola je educiranje cjelokupne hrvatske poslovne zajednice o mogućnostima koje intelektualno vlasništvo nudi poduzećima temeljenim na znanju i inovacijama te u kreativnim...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.