Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

DUZS dobio 31 aparat za oživljavanje srca [VIDEO]

Ministar zdravlja Rajko Ostojić uručio je danas Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje (DUZS) 31 automatski vanjski defibrilator (AVD), aparate koji omogućavaju oživljavanje srca kod iznenadnog zastoja srčanog rada.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić uručio je danas Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje (DUZS) 31 automatski vanjski defibrilator (AVD), aparate koji omogućavaju oživljavanje srca kod iznenadnog zastoja srčanog rada.

U sklopu programa javno dostupne rane defibrilacije “Pokreni srce – spasi život”, od ukupno 31 defibrilatora, 11 ih je dodijeljeno interventnim vatrogasnim postrojbama, a 20 uređaja vatrogasnim postrojbama na otocima.

Jedan takav aparat stoji 13 tisuća kuna, a Ostojić je naglasio da su ta sredstva osigurana “štedljivim upravljanjem kreditom Svjetske banke”. Zahvaljujući objedinjenoj javnoj nabavi, ističe ministar, ušteđena sredstva iskorištena su za nabavu AVD-a, ali i za opremanje još triju hitnih bolničkih prijema.

[infopunkt 7379 2]

Svaki drugi građanin oboljeva i umire od bolesti srca i krvnih žila, a projekt dodjele AVD-a pokrenut je kako bi se smanjila brojka od 9000 smrtnih slučajeva od akutnog zastoja srca godišnje u Hrvatskoj, ustvrdio je Ostojić prilikom primopredaje uređaja te istaknuo da je cilj brzom intervencijom i AVD-ima spasiti desetine i stotine života.

[infopunkt 7379 3]

[infopunkt 7379 4]

Za rukovanje AVD-ima bit će educirani zdravstveni radnici, policajci, vatrogasci, civilna zaštita i svi ostali koji prvi pristupaju unesrećenima. Donacija će biti ravnomjerno raspoređena i na otocima, tako da najnovija tehnologija postane dostupna svim građanima bilo na otocima ili na kopnu.

Zbog poražavajućih statistika o smrtnosti zbog koronarnih bolesti, Ministarstvo zdravlja nabavlja i drugu opremu kojom se spašavaju životi, istaknuo je ministar te naveo nabavu sedam aparata za koronografiju, koji će biti raspoređeni po svim hrvatskim županijama i regijama.

Program javno dostupne rane defibrilacije “Pokreni srce – spasi život”, provode Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za hitnu medicinu i Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s više ministarstava.

Program predviđa postavljanje defibrilatora na javne površine gdje se okuplja veći broj ljudi, kako bi se smanjila smrtnost od iznenadnog zastoja srca.

Prilikom predaje AVD uređaja, Ostojić i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić potpisali su Sporazum o suradnji o provedbi Programa osposobljavanja iz pružanja prve pomoći i javno dostupne rane defibrilacije.

Potpisanim sporazumom predviđeno je da Hrvatski zavod za hitnu medicinu do 2015. godine educira vatrogasce za upotrebu AVD-a. Dosad su naobrazbu prošla 43 pripadnika državnih interventnih postrojbi, a daljnja edukacija obuhvaća još 400 vatrogasaca.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje, na temelju Sporazuma, dobit će u trajno vlasništvo deset automatskih vanjskih defibrilatora, jedan edukacijski te dva zidna ormarića za automatske vanjske defibrilatore. 

Napisao

Preporučujemo

Lifestyle

Iako brojevi variraju od situacije do situacije neupitno je da je govor tijela u prenošenju poruke jako bitan.

Lifestyle

Grč koji u nama može prouzročiti strah od neuspjeha ili manjak motivacije može se ozbiljno odraziti na naše poslovne uspjehe, učiniti nas neefikasnim i...

Komentari

U suvremenoj psihologiji postoji velik broj istraživanja koja ukazuju na važnost pozitivnog mišljenja, ali ona uglavnom nisu poznata ljudima izvan struke.

Lifestyle

Osjećate konstantan umor, iscrpljenost bez obzira na količinu sna, bezvoljni ste i teže se nosite s radnim zadacima koje ste prije obavljali “kao od...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.