Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

DUZS dobio 31 aparat za oživljavanje srca [VIDEO]

Ministar zdravlja Rajko Ostojić uručio je danas Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje (DUZS) 31 automatski vanjski defibrilator (AVD), aparate koji omogućavaju oživljavanje srca kod iznenadnog zastoja srčanog rada.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić uručio je danas Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje (DUZS) 31 automatski vanjski defibrilator (AVD), aparate koji omogućavaju oživljavanje srca kod iznenadnog zastoja srčanog rada.

U sklopu programa javno dostupne rane defibrilacije “Pokreni srce – spasi život”, od ukupno 31 defibrilatora, 11 ih je dodijeljeno interventnim vatrogasnim postrojbama, a 20 uređaja vatrogasnim postrojbama na otocima.

Jedan takav aparat stoji 13 tisuća kuna, a Ostojić je naglasio da su ta sredstva osigurana “štedljivim upravljanjem kreditom Svjetske banke”. Zahvaljujući objedinjenoj javnoj nabavi, ističe ministar, ušteđena sredstva iskorištena su za nabavu AVD-a, ali i za opremanje još triju hitnih bolničkih prijema.

[infopunkt 7379 2]

Svaki drugi građanin oboljeva i umire od bolesti srca i krvnih žila, a projekt dodjele AVD-a pokrenut je kako bi se smanjila brojka od 9000 smrtnih slučajeva od akutnog zastoja srca godišnje u Hrvatskoj, ustvrdio je Ostojić prilikom primopredaje uređaja te istaknuo da je cilj brzom intervencijom i AVD-ima spasiti desetine i stotine života.

[infopunkt 7379 3]

[infopunkt 7379 4]

Za rukovanje AVD-ima bit će educirani zdravstveni radnici, policajci, vatrogasci, civilna zaštita i svi ostali koji prvi pristupaju unesrećenima. Donacija će biti ravnomjerno raspoređena i na otocima, tako da najnovija tehnologija postane dostupna svim građanima bilo na otocima ili na kopnu.

Zbog poražavajućih statistika o smrtnosti zbog koronarnih bolesti, Ministarstvo zdravlja nabavlja i drugu opremu kojom se spašavaju životi, istaknuo je ministar te naveo nabavu sedam aparata za koronografiju, koji će biti raspoređeni po svim hrvatskim županijama i regijama.

Program javno dostupne rane defibrilacije “Pokreni srce – spasi život”, provode Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za hitnu medicinu i Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s više ministarstava.

Program predviđa postavljanje defibrilatora na javne površine gdje se okuplja veći broj ljudi, kako bi se smanjila smrtnost od iznenadnog zastoja srca.

Prilikom predaje AVD uređaja, Ostojić i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić potpisali su Sporazum o suradnji o provedbi Programa osposobljavanja iz pružanja prve pomoći i javno dostupne rane defibrilacije.

Potpisanim sporazumom predviđeno je da Hrvatski zavod za hitnu medicinu do 2015. godine educira vatrogasce za upotrebu AVD-a. Dosad su naobrazbu prošla 43 pripadnika državnih interventnih postrojbi, a daljnja edukacija obuhvaća još 400 vatrogasaca.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje, na temelju Sporazuma, dobit će u trajno vlasništvo deset automatskih vanjskih defibrilatora, jedan edukacijski te dva zidna ormarića za automatske vanjske defibrilatore. 

Napisao

Pročitajte još:

DOP

PBZ Grupa, dio Intesa Sanpaolo Grupe, u sklopu svog humanitarnog projekta „Činim dobro svaki dan“ i Visa kartice sa srcem realizirala je svoju 68....

Edukacija

Digitalni inovacijski inkubator powered by Hrvatski Telekom je i ove godine online mjesto gdje se razvijaju inovativni projekti i uči stvarati vrijednost.

Edukacija

Započele su prijave za sedmi ciklus Akademije Raise the Bar, besplatno usavršavanje stručnih znanja i vještina za barmene, konobare i bariste, s najmanje jednom...

DOP

Iako je u Republici Hrvatskoj registrirano više od 50.000 udruga, razvoj civilnog društva i istinski neovisnih, aktivnih i održivih neprofitnih organizacija tek nas očekuje.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.