Dva od tri sindikata Ine potpisala kolektivni ugovor

Dva od tri sindikata Ine potpisala kolektivni ugovor

Uprava Ine potpisala je jutros kolektivni ugovor sa Samostalnim sindikatom energetike, kemije i nemetala (EKN) i Sindikatom naftnog gospodarstva (SING), dok Sindikat radnika Ine i društava Ine “Inaš” nije pristupio potpisivanju, doznaje se iz Ine i sindikata.

Novi kolektivni ugovor primjenjuje se od 1. travnja ove godine i vrijedi do kraja godine, s produljenom primjenom od tri mjeseca.

Ina je priopćila da je novim kolektivnim ugovorom, usprkos nepovoljnom gospodarskom okruženju, dogovoreno povećanje materijalnih prava radnika kroz povećanje dodatka na plaću, jubilarnih nagrada, iznosa u kojem radnici sudjeluju u uspjehu kompanije, naknade za bolovanje, te je osigurana dodatna zaštita socijalnog položaja radnika u slučajevima organizacijskih promjena.

Prema sindikalnim izvorima, najvažnije novosti koje donosi novi kolektivni ugovor su povećanje dodatka na osnovnu plaću sa 1.068 na 1.150 kuna i povećanje jubilarnih nagrada za 500 kuna za svaku kategoriju radnika. Prema novom kolektivnom ugovoru, poslodavac će podmirivati 70 posto troška plaće za bolovanja do 42 dana, a preko 42 dana 90 posto plaće.

Sindikati potpisnici smatraju i da su poboljšane odredbe koje reguliraju zaštitu radnika u slučaju njihova odlaska iz Ine zbog izdvajanja neke od Ininih djelatnosti.

Međutim, potpredsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak u sklopu koje djeluje Inaš, kaže da taj sindikat nije bio pozvan na potpisivanje kolektivnog ugovora jer s poslodavcem nije postigao sporazum o izmjeni članka ugovora koji regulira mogućnost ustupanja poslova koje obavlja Ina drugim poduzećima i osobama.

Prema starom kolektivnom ugovoru to je bilo moguće samo uz suglasnost sindikata, a sada je poslodavac želio to ukinuti pravdajući se ograničavanjem poduzetničkih sloboda. Na tu izmjenu članstvo Inaša nije pristalo na referendumu, kaže Mučnjak. Dodaje da je Inaš poslodavcu ponudio odredbu prema kojoj bi radnicima izdvojenim iz Ine, a zapravo se radi o osoblju benzinskih pumpi, plaća u tom slučaju pala maksimalno pet posto, uz jamstvo zadržavanja radnog mjesta dvije do tri godine.

Međutim, kaže Mučnjak, poslodavac je inzistirao da maksimalni pad plaća može biti do 30 posto, a ponudio je i kompenzaciju između 20 i 40 tisuća kuna bruto po radniku u razdoblju od godinu i pol dana, kako bi se ublažio učinak smanjenja plaća za 2.870 radnika u maloprodaji koji će, kako kaže, prema namjerama poslodavca vjerojatno prijeći u novoosnovano poduzeće Maloprodajni servisi d.o.o., u sastavu Ina grupe.

Mučnjak najavljuje da će Inaš vjerojatno pristupiti kolektivnom ugovoru koji se primjenjuje na sve zaposlene nakon što su ga potpisala dva sindikata, jer će jedino tako moći pregovarati o socijalnim klauzulama.

Podijeli

Odgovori

Top