Dvojite između prekvalifikacije i edukacije? Profitiraj.hr vas savjetuje

Dvojite između prekvalifikacije i edukacije? Profitiraj.hr vas savjetuje

Idealno je kada radite posao koji volite, ali to ne znači da morate biti nesretni ako to nije slučaj. Postoje brojni poslovi koje biste možda voljeli raditi pored svog redovnog posla ili u kombinaciji s nekim drugim privremenim poslom koji već imate.

Upisivanje tečaja koji će vas osposobiti za neko zanimanje ne mora nužno značiti da ste se odlučili prekvalificirati već poraditi na stjecanju vještina koje ste oduvijek željeli posjedovati, a ako uz njih možete ponešto i zaraditi, još bolje. Naravno, pojašnjava portal MojPosao, neke od njih možete iskoristiti i kako biste se prekvalificirali, ako smatrate da s postojećim zvanjem ne možete pronaći posao ili vas taj posao naprosto više ne zanima.

Prilikom donošenja odluke o prekvalifikaciji bilo bi dobro da najprije napravite samoprocjenu, što možete učiniti sami ili vam u tome može pomoći stručnjak (sa Zavoda za zapošljavanje). Ukoliko procjenu radite sami, definirajte svoje:

– snage (vještine),

– slabosti (nedostatak traženih vještina),

– prilike (vještine koje na novi način možete upotrijebiti na novom radnom mjestu)

– prijetnje (slabosti u širem kontekstu, npr. kakva je budućnost industrije u kojoj trenutno radite, zdravstveni problemi zbog kojih ne možete raditi određene poslove…)

Osim ovih argumenata, važno je da slušate vlastitu intuiciju i zapitate se što biste voljeli raditi?

Ako niste sigurni možete li živjeti od svog budućeg zvanja, najprije npravite analizu svojih troškova i provjerite koliko vam je potrebno za život.

Prilikom upisivanja tečaja u svrhu dodatne edukacije napravite analizu svog dosadašnjeg iskustva:

– Trebaju li vam nove vještine ili je bolje osvježiti postojeće?

– Kakva je budućnost vašeg zanimanja (usmjerite se na stjecanje vještina koje će u   budućnosti u vašem poslu sigurno biti tražene)?

– Kako se ta edukacija uklapa u vaše privatne planove?

Neovisno o tome odlučujete li se za prekvalifikaciju ili dodatnu edukaciju, najprije analizirajte vlastita postignuća i vještine te odaberite one mogućnosti koje će ih najbolje upotpuniti ili nadograditi.

Naravno, ako želite, sada imate priliku napraviti i potpuni zaokret u karijeri, ali kako biste bili sigurni u ispravnost te odluke najprije jasno definirajte vlastite želje i snove, kako poslovne tako i privatne.

Podijeli

Odgovori

Top