Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

DZS: prosječna neto plaća za lipanj 5.810 kuna

pixabay.com

Podaci Državnog zavoda za statistiku kažu kako je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u hrvatskim pravnim osobama za lipanj iznosila je 5.810 kuna, što je nominalno za 2,3, a realno za 2,6 posto više u odnosu na svibanj.

Ako pogledamo lipanj u 2014. godini, prosječna neto plaća nominalno je i realno porasla za 4,5 posto ili 252 kune, što je najveći nominalni godišnji rast prosječne neto plaće od travnja 2009. godine, navode analitičari RBA.

Za razdoblje od siječnja do lipnja prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama iznosila je 5.685 kuna, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje nominalno više za 3,3, a realno za 3,5 posto.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća za lipanj isplaćena je u vađenju sirove nafte i prirodnog plina, u iznosu od 10.725 kuna. Slijede zaposleni u zračnom prijevozu s 10.661 kunom te proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda s prosjekom od 10.266 kuna.

Među većim plaćama su i one u farmaceutskoj industriji (9.191 kuna), financijskim uslužnim djelatnostima osim osiguranja i mirovinskih fondova (8.963 kune), računalnom programiranju, savjetovanju i djelatnostima povezanim s njima (8.798 kuna) itd.

Najniža prosječna neto plaća za lipanj isplaćena je u proizvodnja odjeće, u iznosu 3.129 kuna. Nešto bolje prošli su zaštitari, s 3.191 kunom te zaposleni u preradi kože, s 3.276 kuna.

U skupini radnika s nižim plaćama su i zaposleni u drvoprerađivačkoj industriji, s 3.516 kuna, i proizvodnji namještaja, s 3.759 kuna.

DZS i Hina

Preporučujemo

Lifestyle

Iako brojevi variraju od situacije do situacije neupitno je da je govor tijela u prenošenju poruke jako bitan.

Lifestyle

Dulum zemlje, prva sezona dokumentarne serije u četiri nastavka, priča o izazovima i uspjehu hrvatskih “poljoprivrednika vizionara”.

Lifestyle

Samopouzdanje, kao i većina drugih vještina, može se naučiti i bitno poboljšati.

Upravljanje biznisom

Upravo su vam dali novi projekt i nemate ni najblažu ideju kako ćete ga napraviti na vrijeme. A naravno, ne dolazi u obzir da...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.