Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

E-računi

U Hrvatskoj se mjesečno tiskaju milijuni računa dok je u razvijenijim državama račun u papirnatom obliku već odavno izašao iz uporabe.

U Hrvatskoj se mjesečno tiskaju milijuni računa dok je u razvijenijim državama račun u papirnatom obliku već odavno izašao iz uporabe.

Primanje i slanje računa osnovni je dio poslovanja svakog poduzeća, a najčešće i ostalih pravnih subjekata. U Hrvatskoj se mjesečno tiskaju milijuni računa dok je u razvijenijim državama račun u papirnatom obliku već odavno izašao iz uporabe. Saznajte kako uštediti vrijeme i novac uporabom e-računa.

Koje su prednosti e-računa?

Osnovna prednost e-računa (i pripadajućih dokumenata kao što su otpremnice i slično)u odnosu na papirnati račun su manji troškovi, i to ne samo uštedom na papiru, toneru i poštarini, već i ubrzanje procesa pripreme i obrade računa što znači povećanje radne efikasnosti. Navedeno se očituje i sa strane primatelja kod kojega nema pogrešaka kod unosa računa te se ubrzava proces odobravanja. Potrebno je istaknuti i smanjenje troškova arhiviranja i olakšan pristup arhivi, sigurnu i trenutnu dostavu te kontrolu statusa računa na način da kupac i dobavljač u svakom trenutku imaju informaciju o statusu poslanih i zaprimljenih računa što isključuje mogućnost gubitka računa na putu od dobavljača do kupca ili tijekom poslovnog procesa likvidacije računa.

Bržu naplatu kao jednu od potencijalnih koristi ne treba ni spominjati jer većina e-račun aplikacija kao jednu od mogućnosti pri zaprimanju računa navodi i plaćanje. S obzirom da se isporuka e-računa odvija najčešće isti dan, smanjuje se vrijeme potrebno za naplatu jer valuta plaćanja teće od vremena preuzimanja računa.

Što kažu istraživanjai koliko iznose uštede?

Kad se govori o izdavatelju e-računa i uštedi u apsolutnim iznosima, pojedinačna istraživanja u razvijenijim zemljama potvrdila su ukupnu uštedu od otprilike 3 do čak 9 eura. Uštede kod primatelja također imaju velik potencijal i prema istraživanjima iznose otprilike 9 do 12 eura. Naravno, kako se ova istraživanja odnose se na razvijenije zemlje sa višom cijenom rada, potrebno je napomenuti da bi u Hrvatskoj u apsolutnim iznosima uštede bile vjerojatno manje, ali svakako u dvoznamenkastim postocima, što godišnje nije beznačajan iznos. Primjenom e-računa izdavatelj i primatelj uštede prema procjenama FINA-e i preko 80% sredstava na troškovima izdavanja, isporuke, dostave i obrade računa.

Zakonska regulativa?

E-račun je u Hrvatskoj uređen Zakonom o elektroničkom potpisu, Zakonom o elektroničkoj ispravi, Zakonom o elektroničkoj trgovini, Zakonom o računovodstvu, Zakonom o PDV-u te Pravilnikom o PDV-u.

Što je potrebno da bi prešli na sustav e-računa?

Da bi prešli na sustav e-računa nije dovoljno samo izdati račun u elektronskom formatu, već račun mora biti ovjeren FINA naprednim elektroničkim potpisom i vremenskim žigom izdanim od strane ovlaštenog izdavatelja vremenskih žigova (što je u Hrvatskoj FINA) ili aplikativnim certifikatom.

Alternativa navedenom sustavu je izdavanje računa pripremljenog, poslanog i spremljenog na računalu, kod kojeg je vjerodostojnost osigurana metodama poslovne kontrole kao što je sparivanje popratne dokumentacije sa samim računom. Ovakav račun izrađen npr. u PDF-u može umjesto potpisa osobe ovlaštene za zastupanje poduzetnika sadržavati ime i prezime ili neku drugu prepoznatljivu oznaku osobe ovlaštene za izdavanje knjigovodstvene isprave.

Više o elektronskim računima pogledajte na http://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Lists/mislenje33/Display.aspx?id=19006

______________________________

Mazars Cinotti Audit, Mazars Cinotti Consulting i Mazars Cinotti Accounting su specijalizirana društva koja počivaju na principima profesionalnosti, te pružanja vrijednosti za novac našim klijentima.

Društva Mazars Cinotti su specijalizirana za pružanje revizijskih, poreznih, financijskih te računovodstveno – knjigovodstvenih usluga. Pokrivamo cijeli spektar usluga s navedenih područja te za iste posjedujemo potrebne licence te višegodišnje međunarodno i domaće iskustvo. Mazars Cinotti društva su članovi Mazars grupe. Mazars je međunarodna, neovisna organizacija specijalizirana u područjima poreza, revizije, računovodstva te pravnog i poslovnog savjetovanja (www.mazars.hr i www.mazars.com).

Tekstovi su informativnog karaktera te se isti ne bi trebali koristi za donošenje poslovnih odluka.

 

Napisao

Pročitajte još:

Poduzeća

Grad Zagreb i Zagrebačka županija već su više godina gospodarski predvodnici po pitanju prihoda, broja zaposlenih i neto plaća.

Ljudski resursi

Pandemija COVID-19 omogućila je radnicima da preispitaju svoju karijeru, radne uvjete i dugoročne ciljeve.

Financije

Unatoč pandemiji i neizvjesnoj ekonomskoj situaciji u državi, mnoga hrvatska poduzeća bilježe uspješan poslovni rezultat u posljednje vrijeme. Navikli smo već na pozitivne priče...

DOP

Renata Burić je drugu sezonu projekta “Startaj Hrvatska” prepoznala kao priliku da svojoj obitelji osigura egzistenciju.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.