Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

EBRD poručuje – pad BPD-a svih zemalja istočne Europe

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izmijenila je prijašnju prognozu o stagnaciji hrvatskoga gospodarstva u 2009. godini i sada očekuje pad bruto-domaćeg proizvoda za tri posto. Prognoze za istočnoeuropsku regiju još su lošije – prema EBRD-u, prosječna negativna stopa rasta tih zemalja bit će minus pet posto, prenosi Hina.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izmijenila je prijašnju prognozu o stagnaciji hrvatskoga gospodarstva u 2009. godini i sada očekuje pad bruto-domaćeg proizvoda za tri posto. Prognoze za istočnoeuropsku regiju još su lošije - prema EBRD-u, prosječna negativna stopa rasta tih zemalja bit će minus pet posto, prenosi Hina.

Hrvatska je u EBRD-ovim prognozama uvrštena u podregiju srednje Europe i baltičkih zemalja. Tu grupu zemalja čine Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Poljska, Slovačka i Slovenija, koje su redom imale teškoća u fiskalnoj politici ove godine, a neke su, primjerice Mađarska, tražile i pomoć MMF-a.

Pad gospodarske aktivnosti cijele regije

Za tu regiju EBRD u ovoj godini očekuje prosječnu stopu pada gospodarskih aktivnosti od 2,9 posto, a sljedeće godine stopu rasta od 0,2 posto. U sljedećoj godini pad aktivnosti u Hrvatskoj trebao bi usporiti na 0,2 posto, procjena je najnovije EBRD-ove studije.

– Prisutan je rizik da se najnovija prognoza revidira kako bi odražavala još veći pad aktivnosti, ali i mogućnost da bude izmijenjena kako bi odražavala povoljnije trendove. Naša temeljna prognoza počiva na pretpostavci o nastavljenom vanjskom angažmanu, posebno zapadnih krovnih banaka s ograncima u regiji – prenosi Hina izjavu glavnog ekonomista EBRD-a Erika Berglofa.

Pad proizvodnje ipak sve manji

Pod rizike analitičari EBRD-a ubrajaju trend rasta nenaplativih zajmova koji još nije dosegnuo vrhunac. Nezaposlenost je također realna prijetnja za realni sektor.

Priliku za povoljnije prognoze predstavlja pak činjenica da se pad proizvodnje općenito usporio proteklih mjeseci, a u nekim je zemljama zabilježen i rast na mjesečnoj razini. Pokazatelji povjerenja počeli su rasti u većini zemalja, a financijska tržišta oporavljaju se i na međunarodnoj i na regionalnoj razini, podsjećaju u toj banci.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Lifestyle

Poradite na koncentraciji jer samim time ćete bolje raditi i osjećat ćete se zadovoljniji zbog rezultata. Evo nekoliko savjeta za bolju koncentraciju!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.