Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

EBRD priprema pomoć za poplavljeni Balkan

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) najavila je danas da će ispitati kako bi mogla pomoći u saniranju posljedica katastrofalnih poplava u balkanskoj regiji, ponajprije kroz potporu poduzećima i obnovu infastrukture.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) najavila je danas da će ispitati kako bi mogla pomoći u saniranju posljedica katastrofalnih poplava u balkanskoj regiji, ponajprije kroz potporu poduzećima i obnovu infastrukture.
Poplave su u regiji prouzročile i ljudske žrtve, a stotine tisuća ljudi ostale su bez opskrbe pitkom vodom. U velikoj su mjeri stradala i poduzeća, kuće i infrastruktura, primjećuju u EBRD-u.

 

“Pod vodom je veliki dio Bosne i Hercegovine, istočne Hrvatske i Srbije, a prijeti i opasnost da poplave zahvate i susjedne zemlje”, navodi se u priopćenju.

 

Ekonomska šteta prouzročena poplavom mogla bi biti značajna, ističu iz EBRD-a, napominjući da je samo u Srbiji proizvodnja električne energije smanjena 40 posto.

 

Predviđaju također da će štete na cestama i ostaloj infrastrukturi prouzročiti velike probleme u slobodnom protoku roba i ljudi, a po njihovoj će procjeni vjerojatno posebno teško pogoditi mala poduzeća.

 

Iz EBRD-a najavljuju i da će predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti sutra doputovati u trodnevni posjet Beogradu pa će imati prilike detaljnije raspraviti sa srpskim vlastima o prioritetima nove srpske vlade u sanaciji posljedica poplava, a razgovarat će se i o poboljšanju investicijske klime, jačanju procesa regionalne integracije i poticanju održivog razvoja.

 

EBRD je prošle godine u regiji zapadnog Balkana i u Hrvatskoj uložio više od 1,2 milijarde eura u više od 80 projekata i očekivali su da će istu razinu ulaganja zadržati i ove godine, navodi se u priopćenju.

Napisao

Pročitajte još:

Novosti

Tako fond InterCapital Commodity Strategy pruža potencijalnu zaštitu od inflacije zbog visoke koreliranosti s indeksom potrošačkih cijena.

Financije

Rizično ulaganje može vam donijeti veliku zaradu, ali i značajne financijske gubitke. Zato je uvijek važno znati u što se upuštate i dobro procijeniti...

Poduzeća

Adria Dental Group je utvrdila poziciju najveće dentalne grupacije u Hrvatskoj i široj regiji.

Financije

Ali u što investirati? Koje sve opcije stoje pred vama i kako odabrati najbolju i najsigurniju?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.