Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

EBRD u Hrvatsku ulaže 210 milijuna eura – dvostruko više nego 2008.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uložila je u 15 godina djelovanja u Hrvatskoj dvije milijarde eura, a ove će godine udvostručiti svoje investicije, izjavila je danas direktorica ureda EBRD-a u Zagrebu Charlotte Ruhe.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uložila je u 15 godina djelovanja u Hrvatskoj dvije milijarde eura, a ove će godine udvostručiti svoje investicije, izjavila je danas direktorica ureda EBRD-a u Zagrebu Charlotte Ruhe.

– Europska banka za obnovu i razvoj, koja u Hrvatskoj djeluje od 1994., uložila je dosad dvije milijarde eura, a ove će godine investirati dvostruko više nego 2008., ukupno 210 milijuna eura – rekla je Ruhe na predstavljanju EBRD-ova izdanja o pravu u tranziciji “Law in transition online”.

Plinacro i banke dobit će najviše

Po njezinim riječima, ulaganja u 2009. većinom se odnose na zajam Plinacrou za kupnju skladišta plina Okoli te zajmove Privrednoj i Zagrebačkoj banci za kreditiranje izvoza i malih gospodarstvenika.

Hrvatska je jedna od zemalja regije koje su obuhvaćene programom EBRD-a za poticanje i financiranje zakonodavnih reformi u tranzicijskim zemljama, o kojima govori “Law in transition”, izdanje koje EBRD objavljuje dva puta godišnje.

Državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Marina Dujmović-Vuković izvijestila je o provedenoj informatizaciji dijela pravosudnog sustava što će, ocijenila je, pridonijeti transparentnosti rada sudova i posredno borbi protiv korupcije.

E-spisi ubrzavaju pravosuđe

Prema njezinim riječima, u četvrtak je završen proces uvođenja sustava tzv. e-tvrtki na trgovačkim sudovima koji omogućuje registraciju poduzeća u 24 sata, a u tijeku je i uvođenje tzv. e-spisa, sustava upravljanja sudskim spisima koji bi do kraja 2010. trebao biti uveden na svim hrvatskim sudovima.

Informatizacija zemljišnih knjiga, koja je u tijeku, i dalje ostaje jedan od bitnih poslova pravosudne reforme, rekla je Dujmović-Vuković.

EBRD je osnovan 1991. godine i ima kapital od 20 milijardi eura. Djeluje u 30 zemalja središnje i istočne Europe te središnje Azije i najveći je pojedinačni investitor u tim regijama.

Prošle je godine u taj prostor uložio 5,5, a ove će godine investirati osam milijardi eura, najavili su dužnosnici EBRD-a.

Napisao

Pročitajte još:

Financije

Građani inflaciju osjete na svojim novčanicima, budući da cijene velikog broja proizvoda i usluga koštaju znatno više nego prije, a izgledno je kako se...

Financije

Novi krug investicija podržat će planove tvrtke PlanRadar u globalnom širenju  i tehnološkom razvoju.

Financije

Bolt, prva europska superaplikacija, objavila je dosad najveći krug financiranja u vrijednosti od 628 milijuna eura.

Financije

Neobični načini ulaganja, kao što je skupljanje igračaka, mogu generirati visoke povrate.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.