Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Komentari

EIT Health se raduje inovatorima iz Hrvatske

EIT Health je najveća mreža organizacija koje se bave razvojem inovacija u zdravstvu u Europi, a ujedno i organizacija kojoj se najviše vjeruje.

Bitmedix

EIT Health je neprofitna organizacija i jedna od najvećih europskih javno-privatnih partnerstava na području zdravstvenih inovacija. EIT Health, koji okuplja oko 150 partnera, jedinstvena je europska mreža vrhunskih kompanija, sveučilišta, istraživačkih i razvojnih centara, kao i bolnica i instituta.

Čime se bavi EIT Health? Koji je cilj?

EIT Health je najveća mreža organizacija koje se bave razvojem inovacija u zdravstvu u Europi, a ujedno i organizacija kojoj se najviše vjeruje. EIT Health jedna je od takozvanih „zajednica znanja i inovacija“ Europskog instituta za inovacije i tehnologiju, tijela Europske unije. Ima otprilike 150 partnera, poput vrhunskih tvrtki, sveučilišta, centara za istraživanje i razvoj, kao i bolnica i institucija. Kroz mrežu EIT Health okupljaju se stručnjaci svjetske klase i pružaju potporu za pronalazak rješenja na tržištu, tako da Europljani mogu živjeti dulje i zdravije. EIT Health je prisutan i u Hrvatskoj, gdje usko surađuje sa Sveučilištem u Zagrebu, svojim lokalnim čvorištem.

Rad EIT Health-a nadilazi konvencionalne pristupe upravljanju bolestima i prevenciji bolesti. EIT Health gradi i podiže tvrtke kako bi stvorio proizvode i usluge koji unapređuju zdravstvenu zaštitu u Europi, istodobno jačajući gospodarstvo. Do sada je EIT Health ubrzao pokretanje više od 700 EIT Health zdravstvenih start- upova koji su potaknuli više od  200 milijuna eura ulaganja, obučio stotine tisuća ljudi na polju inovacija i zdravstva i pomogao pokretanje snažnih rješenja.\

U okviru programa poziva za inovacije EIT Health RIS u 2019. i 2020. godini, tri su hrvatska projekta dobila mentorstvo i financijsku potporu. U kojoj su fazi ti projekti?

3D virtualni navigacijski sustav projekt je koji je prepoznat u pozivu za inovacije EIT Health RIS Innovation Call 2020. Hrvatski tim dobio je sredstva i podršku za daljnji razvoj svog uređaja.

Riječ je o navigaciji hardverskim senzorskim uređajem koji podržava pokrete rukom / prstom, bez kontakta rukom – pristup koji će omogućiti kirurzima da dobiju potpunu i svjesnu orijentaciju u operativnom polju, gdje je ‘preklapanje’ stvarnog i virtualnog anatomskog modela neizbježno.

Projekt su razvili RIT Croatia, zagrebački Bitmedix uz potporu Sveučilišta u Zagrebu kao EIT Hub-a, te se priprema njegovo puštanje na tržište.

3D virtualni navigacijski uređaj može ponuditi alternativu zatvorenim softverskim sustavima za vizualno praćenje, a RIT Croatia želi pokrenuti inicijativu za razvoj softverskog okvira koji će se povezati sa stereo dubinskim kamerama visoke razlučivosti i pružiti set standardiziranih metoda za medicinske primjene, kao što su geste rukama.

Gestama je moguće preciznije upravljanje virtualnim kretanjem, rotacijama, prostornim zaključavanjem i mjerenjem, kao i presijecanje medicinskih skupova podataka. Kako bi se omogućilo sveobuhvatno iskustvo, koriste se kamere za praćenje dubine i pokreta koje imaju stereo rezoluciju dubine s preciznim senzorima koje omogućavaju prepoznavanje pokreta u rasponu do 2-3 metra što kirurgu daje osjećaj slobode tijekom operacija.

Cognitus_COM2LLD 2

COM2LLD, je još je jedan hrvatski projekt prepoznat u izdanju RIS Innovation Call-a za 2019. Ovo je rješenje za neizravno mjerenje duljine noge praćenjem položaja centroida tjelesne mase. Odstupanje dužine nogu (LLD) je ortopedsko stanje koje uključuje razliku u duljini između donjih ekstremiteta. Ovo je značajan medicinski problem, a uzroci mogu biti razne traume, bolesti, deformacije lokomotornog sustava, kirurgija, poremećaji rasta, neurološke bolesti i drugi. COM2LLD može poboljšati učinkovitost mjernog modela za LLD. Otkako su prepoznati, dizajnirali su i konstruirali tri prototipa dinamičnih platformi, koji su trenutno u završnoj fazi ispitivanja i validacije u tri relevantne ustanove za ortotiku i protetiku u Hrvatskoj i Sloveniji: Akromion (Specijalna bolnica za ortopedsku kirurgiju); Sveučilišni rehabilitacijski institut Soča, Republika Slovenija i Pentatlon, Ortotički laboratorij Zagreb. Tim je čak surađivao s OIM-om (Ortopedski inženjering u Mariboru, Slovenija) za primjenu nove mjerne metodologije u industriji ortotike stopala. 

Treći projekt, KneEMG, osobni je elektromiograf za rehabilitaciju koljena. Riječ je o biofeedback uređaju koji mjeri elektromiografske signale iz više mišića u koljenu i provodi analizu za procjenu mišićne aktivnosti i umora mišića u stvarnom vremenu. Sam uređaj podržava infrastruktura u oblaku, što omogućuje udaljenom nadzorniku (poput liječnika) davanje uputa o potrebnim promjenama metode ili režima treninga.

Tim KneEMG razvio je nove hardverske i softverske platforme koje omogućavaju biofeedback i daljinski nadzor vježbanja od strane terapeuta te je povećao broj njihovih zaposlenika za 25%. Također, usredotočeni su na pružanje novih ideja i pristupa za rješavanje glavnih problema u rehabilitaciji osteoartritisa (OA).

Kako komentirate zdravstvene inovacije i inovacije općenito u Hrvatskoj? Kako od ideje doći do uspješnog pokretanja? Znamo da je ovo pitanje koje muči sve vizionare i inovatore. 

Prema riječima doktorice znanosti Vlatke Petrović, o.d. privremenog voditelja Centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, sve je veći interes hrvatske inovacijske zajednice za stvaranjem i razvojem rješenja koja doprinose zdravlju i kvaliteti života.

Hrvatska inovacijska zajednica cijeni pristup programima EIT Health-a koji podržava ključne faze razvoja inovacija i poslovanja te omogućuju kreativnim idejama brži izlazak na tržište. Zahvaljujući sve većem broju EIT Health akceleracijskih programa povećao se i broj prepoznatih start-upova i njihovih rješenja. EIT Health podržava brzorastuće start-upove od rane faze kako bi postali vodeće svjetske tvrtke. Ipak, razvijanje dobre ideje nije dovoljno –moramo unijeti poslovne vještine i znanja kako bismo zaista podržali ove nadarene timove te im omogućili da njihove inovacije brže dođu na tržište.

Koji su planovi za 2021? Čemu vas je naučila pandemija COVID-19?

EIT Health se, kao dio institucija EU-a, pridružuje koordiniranom odgovoru EU-a od strane Europske komisije. Fokus je na načinu na koji se može podržati odgovor na pandemiju kao dio Obzora 2020, Okvirnog programa EU-a za istraživanje i inovacije.

Kroz Obzor 2020., EIT Health i široka mreža institucija i tijela EU-a odlučno poduzimaju opskrbljivanje zdravstvenih službi boljim alatima za navigaciju pandemijom i smanjenje njezinog utjecaja na europske građane.

EIT Health zajednica neumorno radi kako bismo odigrali svoju ulogu u odgovoru na pandemiju, iskorištavajući kombinirano znanje i snagu svoje mreže  u združenoj borbi protiv virusa.

Do sada se nikada nije dogodilo da su brze inovacije bile toliko hitne da bi se spasili životi na globalnoj razini. Kroz različite aktivnosti EIT Health je olakšao nove suradnje i podržao nekoliko inovativnih projekata koji bi mogli odgovoriti na COVID-19. Od razvoja tehnologije mobilnih telefona koja koristi umjetnu inteligenciju kako bi pomogla kliničarima u praćenju pacijenata s COVID-19, do otkrivanja COVID-19 u otpadnim vodama kako bi se stvorio sustava upozorenja u ranoj fazi, dok se cjepivo ne osigura.

 EIT Health se raduje inovatorima iz Hrvatske koji bi mogli pridonijeti zajedničkom radu na inovacijama u zdravstvu. EIT Health nudi različite mogućnosti za rast – od ubrzanih programa za  novoosnovana poduzeća i istraživačke timove, mogućnosti obrazovanja za unapređivanje vještina u području poslovanja ili umjetne inteligencije ili inovacijski konzorciji koji bi mogli razvijati najmodernija rješenja zajedno s ključnim sudionicima.

Preporučujemo

Računovodstvo i financije

Završni račun je neizostavna stavka koju svaki poslodavac mora imati. Iz njega se vidi koliko je uspješno ili neuspješno poslovala određena tvrtka u navedenoj...

Poduzeća

U Vodotehnici sada možete odabrati artikle snižene od 25% pa sve do 70% bez obzira na način plaćanja.

Financije

Od ulaska Hrvatske u EU, investicijsko je zlato u potpunosti oslobođeno svih poreza, tako da se pri kupnji ne plaća PDV, ali ni pri...

Komentari

Slavonija je jedinstvena destinacija, svima nama u regionalnim turističkim zajednicama jasno je da pojedinačno ne možemo postići puno, stoga je zajednički nastup jedini logičan...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.