Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Ekonomsko vijeće podržalo Vladine prijedloge za turističku sezonu

Ekonomsko vijeće prihvatilo je kao dobar akcijski plan Vlade za kriznu turističku 2009. godinu. Neke od ideja već je u javnosti prezentirao premijer Sanader, dok su neke mjere kao što je smanjenje stope PDV-a za turizam prolongirane za sljedeću sezonu.

Ekonomsko vijeće prihvatilo je kao dobar akcijski plan Vlade za kriznu turističku 2009. godinu. Neke od ideja već je u javnosti prezentirao premijer Sanader, dok su neke mjere kao što je smanjenje stope PDV-a za turizam prolongirane za sljedeću sezonu.

Ukidaju se vize

– Premijer je već najavio, a ja sada mogu i potvrditi privremenu suspenziju viza od 1. lipnja do 31. listopada za Rusku federaciju i Ukrajinu, a razmotrit ćemo takav status za Kinu i Indiju, koje smatramo svojim budućim velikim tržištima- rekao je ministar turizma Damir Bajs.

Prema riječima ruskog veleposlanika u Hrvatskoj u Rusiji je dobro primljeno ukidanje viznog režima za Hrvatsku, i ta vijest je dobro popraćena u ruskim medijima.

Pogodnosti za turiste

Na smanjenje PDV-a za turizam ovo ljeto se neće ići. Ministar je rekao da će razmotriti usklađivanja hrvatskog poreznog sustava s onim EU-a. Vlada je predstavila alternativne mjere kojima bi se turistima pružile neke pogodnosti u ovoj godini. – Mi smo dali preporuku da se smanje komunalne naknade te spomeničke rente u okviru postojećih zakonskih okvira. Također jedna od važnijih mjera je smanjenje parkinga – izjavio je Bajs.

Lifestyle odredište

Turistička kampanja za ovu godinu bazirati će se na poznatim osobama iz Hrvatske, sportašima, glumcima i istaknutim osobama iz političkog života države. Plan je doprijeti do onih turista koji Hrvatsku doživljavaju kroz neke od simbola, primjerice Dubrovnik ili nekog od sportaša.

– Sudjelovanjem poznatih osoba pokušati će se promovirati Hrvatsku kao lifestyle ljetnu destinaciju. Jedna od ideja u tom smjeru su i besplatni ulaznice za sve muzeje u Hrvatskoj. To je važno jer su čak 60 posto naših turista ljudi sa visokom naobrazbom, a mi moramo pokazati da Hrvatska nije samo sunce i more, nego i bogata kulturna baština – zaključio je Bajs.

Priprema za 2010. godinu

S obzirom da bi kriza mogla potrajati, 2010. godina bi se za turizam mogla pokazati i problematičnijom od ove. Zato su neke od mjera donošenje zakona o turističkom zemljištu, koji bi omogućio koncesije za 100 milijuna kvadrata zemljišta.
Još jedna od mjera je osnivanje fonda koji bi se punio dijelom iz sredstava prikupljenih koncesijama.

[infopunkt 406 2]

[infopunkt 406 5]

Napisao

Pročitajte još:

Turizam

Ovime je Sv. Katarina postala prva hrvatska zdravstvena institucija koju je JCI akreditirao i utvrdio da radi sukladno najizvrsnijim svjetskim zdravstvenim standardima, kako u pružanju zdravstvene...

Turizam

Ulazak u termalne centre moguće je jednostavno osigurati na njihovoj web stranici.       

Turizam

WRC Croatia Rally prošle je godine hrvatskom turizmu donio preko 105 milijuna eura, uz više od 310 tisuća gledatelja koji su pratili brzinske ispite...

Novosti

Za Gorski kotar prošla je godina bila turistički sjajna s postavljenim novim rekordom jer je premašio 2019. godinu po gotovo svim statističkim pokazateljima.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.