Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Energetika

ELKA u vlasništvu slovenske Iskre!

Tvrtka “Iskra”, elektro i sistemske rešitve d.o.o. iz Ljubljane potpisala je ugovor o kupnji 100 posto udjela u hrvatskom poduzeću ELKA d.o.o., najvećem proizvođaču električnih kabela u ovom dijelu Europe.

Tvrtka “Iskra”, elektro i sistemske rešitve d.o.o. iz Ljubljane potpisala je ugovor o kupnji 100 posto udjela u hrvatskom poduzeću ELKA d.o.o., najvećem proizvođaču električnih kabela u ovom dijelu Europe. Transakcija će se provesti po ispunjenju uvjeta koji uključuju i odobrenje nadležnih regulatora za zaštitu tržišnog natjecanja u Hrvatskoj i Sloveniji. Ugovor o preuzimanju poslovnih udjela danas su u Zagrebu potpisali glavni direktor i vlasnik “Iskre” Dušan Šešok i vlasnik Grupe ELKA – COTRA Miljenko Hacek.

“Iskra” posluje iznimno dobro, unatoč pandemiji koronavirusa. Prošlu godinu završili smo s rekordnih 130 milijuna eura konsolidiranih prihoda, a ove godine očekujemo daljnji rast od preko  20 posto”, kaže Dušan Šešok direktor i većinski vlasnik “Iskre”. Rezultat je to, između ostaloga i okretanja europskih kupaca prema europskim proizvođačima, kad je riječ o komponentama, kao i o sistemskim rješenjima za energetiku, telekomunikacije, željeznicu, automatizaciju u industriji. “Uvjereni smo da će se tendencija vraćanja proizvodnje iz Azije u Europu nastaviti pa je preuzimanje ELKA-e dio naše strategije širenja akvizicijama proizvodnih firmi s tržišnim potencijalom. U tom smislu nam je Hrvatska jako zanimljiva kako  zbog blizine, poznavanja tržišta i  dobrih iskustava u Šibeniku tako i zbog recentno poboljšanih političkih odnosa dviju država. Iskra kontinuirano ulaže u istraživanje i razvoj novih proizvoda radi implementacije novih tehnologija i inovativnih rješenja, što ćemo kao novi vlasnik svakako primijeniti u daljnjem razvoju tvrtke  ELKA koju preuzimamo. Ulazak ELKA-e u Grupu “Iskra” odlična je vijest za slovensko i hrvatsko gospodarstvo budući da se sinergijski povezuju prepoznatljivi brendovi i dvije kompanije s dugogodišnjom tradicijom koje su, svaka u svom segmentu, simbol pouzdanosti i kvalitete.” 

“Ponosan sam što će ELKA postati član tako uspješne i poduzetne poslovne grupe kao što je Iskra”, kaže Miljenko Hacek, vlasnik ELKA-e. Tijekom protekle dvije godine ELKA je provela dubinsko financijsko i operativno restrukturiranje i funkcionalnu reorganizaciju te implementirala novi menadžment. To su bile temeljne pretpostavke za postizanje izuzetno dobrih poslovnih rezultata, ali i privlačenje potencijalnih investitora zainteresiranih za strateško partnerstvo. Takav pristup polučio je očekivani učinak. ELKA je privukla veliki broj zainteresiranih ulagača i potencijalnih strateških partnera među kojima je bila i “Iskra” za koju sam procijenio da je upravo ta snažna i agilna slovenska grupa partner koji će ELKA-i omogućiti rast, razvoj stabilnost i napredak kroz ulaganja, učinkovitost resursa i know-how, dakle transfer znanja bez kojeg nije moguće držati korak s globalnim razvojem novih tehnologija i proizvodnih procesa.

????????????????????????????????????

“Na poslovno pripajanje ELKA-e Grupi “Iskra” treba gledati i kroz prizmu širih interesa, a ne samo kao na lijepi  epilog uspješne suradnje dvaju kompanija. Riječ je i o obostrano korisnoj suradnji Republike Hrvatske i Republike Slovenije te širem interesu Republike Hrvatske da se njeno gospodarstvo snažnije poveže s gospodarstvom Slovenije jer će tako moći uspješnije nastupati i poslovati na međunarodnim tržištima i učinkovito odgovarati na izazove globalne konkurencije. U tom kontekstu uvjeren sam da je ova akvizicija s tako renomiranom tvrtkom kao što je “Iskra”, preduvjet napretka obje tvrtke i gospodarskoga razvitka obiju zemalja te da je ostvarena na dobrobit svih poslovnih partnera ELKE i njenih zaposlenika”, zaključio je Hacek.

Ekskluzivni financijski savjetnik prodavatelja bila je tvrtka Grubišić & Partneri dok je sa strane kupca bilo angažirano odvjetničko društvo Krehić & Partneri u suradnji s Deloittom.

ELKA je tvrtka s dugogodišnjom tradicijom, osnovana je u Zagrebu 1927. godine te je od početne proizvodnje vodova i kabela, sustavno prateći globalni razvoj tehnologije, proširivala djelokrug rada prema proizvodnji novih tipova kabela: telekomunikacijskih, svjetlovodnih, zaštitne užadi sa svjetlovodnim vlaknima, teško gorivih i bezhalogenih brodskih kabela, kabela za petrokemijsku industriju i drugih.

Grupa “Iskra”, vodeći je regionalni, globalno prisutni ponuđač inteligentnih industrijskih rješenja i najsuvremenijih elektrotehničkih proizvoda. “Iskra” ove godine obilježava 75. obljetnicu nastanka i kontinuirane proizvodnje. Tijekom tih godina stekla je respektabilan međunarodni ugled  i izrasla u najveće slovensko poduzeće koje se bavi automatizacijom procesa, komunikacijskim i sigurnosnim sustavima za distribuciju električne energije, prijenosnih i mrežnih sustava, pročišćivačima voda, komunikacija putem visokonaponskih vodova, automatizacije željezničkog i cestovnog prijevoza te softverskih rješenja na području energetike i logistike. Logo “Iskre” nose i mnogi visoko tehnološki proizvodi iz područja energetike, elektronskih kondenzatora, elemenata za suzbijanje smetnji, tehnika prebacivanja, električnih mjernih instrumenata, baterija, antena, jezgara i potenciometara, a nudi usluge  galvaniziranja kao i upravljanja i održavanja objekata. Grupa “Iskra” je u 100 postotnom vlasništvu obitelji Šešok, zapošljava više od 1300 radnika, a temeljni kapital tvrtke je 28 065 567,31 EUR.

Preuzimanje ELKA-e druga je značajna investiciji Grupe “Iskra” u Hrvatskoj od 2019. godine, kada je preuzela Remontno brodogradilište u Šibeniku. Nakon provedenog financijskog i operativnog restrukturiranja ta tvrtke  uspješno posluje te postiže odlične proizvode rezultate pod novim brandom “Iskra Shipyard”.


Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.