Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

EP prihvatio izmjenu direktive radi transparentnijeg poslovanja velikih tvrtki

Europski parlament prihvatio je izmjenu direktive o objavi financijskih i nefinancijskih podataka, s namjerom da poboljša transparentnost poslovanja velikih kompanija u području socijalne odgovornosti, zaštite okoliša, borbe protiv korupcije i raznolikosti svojih upravnih odbora.

Europski parlament prihvatio je izmjenu direktive o objavi financijskih i nefinancijskih podataka, s namjerom da poboljša transparentnost poslovanja velikih kompanija u području socijalne odgovornosti, zaštite okoliša, borbe protiv korupcije i raznolikosti svojih upravnih odbora.

Prema novim pravilima, velike kompanije morat će uz financijska izvješća objavljivati i informacije o svojim politikama, rizicima i rezultatima u području zaštite okoliša, socijalne politike, aspekta povezanih sa zaposlenicima, ljudskih prava, borbe protiv korupcije i mita, te raznolikosti direktorskih odbora (po dobi, spolu, obrazovanju, profesionalnom zaleđu).

Nova pravila primjenjivat će se samo na velike kompanije s više od 500 zaposlenika, jer bi trošak koji zahtijeva dodatno izvješćivanje za mala i srednja poduzeća bio veći nego koristi.

Velike kompanije, uglavnom financijske institucije i kompanije čije su dionice izlistane na burzama, morat će prilagati tražene informacije uz financijska izvješća.

Procjenjuje se da bi novi propisi mogli obuhvatiti otprilike 6.000 kompanija u EU. A kako se ne želi previše povećavati administrativni teret kompanijama, informacije će se tražiti na razini grupe, a ne svake pojedine tvrtke unutar grupe.

Ta revidirana računovodstvena direktiva (2013/34/EU) dizajnirana je tako da se ostavlja znatna doza fleksibilnosti kompanijama da prilažu relevantne informacije na način koji smatraju korisnim. Primjerice, kompanije same izabrati koje će odgovarajuće smjernice pri izvješćivanju koristiti – međunarodne, europske ili nacionalne (npr. UN Global Impact ili ISO 26000 ili Njemački kodeks održivosti).

„Zadovoljan sam što je parlament usvojio ovu direktivu, osuvremenjujući tako objavu relevantnih i korisnih nefinancijskih informacija velikih kompanija i grupa. Kompanije, investitori i društva imat će velike koristi od povećane transparentnosti“, kazao je europski povjerenik za unutarnje tržište Michel Barnier.

Kako dodaje, kompanije koje već objavljuju informacije o svojoj financijskoj i nefinancijskoj izvedbi imaju dugoročniju perspektivu u svom procesu odlučivanja. „Često takve kompanije imaju niže troškove financiranja, privlače i zadržavaju talentirane zaposlenike i u konačnici su uspješnije. To je važno za konkurentnost Europe i stvaranje novih radnih mjesta“, zaključio je Barnier.

Izmjenu te računovodstvene direktive u nadolazećim tjednima mora još odobriti Vijeće ministara.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.