Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

EP prihvatio izmjenu direktive radi transparentnijeg poslovanja velikih tvrtki

Europski parlament prihvatio je izmjenu direktive o objavi financijskih i nefinancijskih podataka, s namjerom da poboljša transparentnost poslovanja velikih kompanija u području socijalne odgovornosti, zaštite okoliša, borbe protiv korupcije i raznolikosti svojih upravnih odbora.

Europski parlament prihvatio je izmjenu direktive o objavi financijskih i nefinancijskih podataka, s namjerom da poboljša transparentnost poslovanja velikih kompanija u području socijalne odgovornosti, zaštite okoliša, borbe protiv korupcije i raznolikosti svojih upravnih odbora.

Prema novim pravilima, velike kompanije morat će uz financijska izvješća objavljivati i informacije o svojim politikama, rizicima i rezultatima u području zaštite okoliša, socijalne politike, aspekta povezanih sa zaposlenicima, ljudskih prava, borbe protiv korupcije i mita, te raznolikosti direktorskih odbora (po dobi, spolu, obrazovanju, profesionalnom zaleđu).

Nova pravila primjenjivat će se samo na velike kompanije s više od 500 zaposlenika, jer bi trošak koji zahtijeva dodatno izvješćivanje za mala i srednja poduzeća bio veći nego koristi.

Velike kompanije, uglavnom financijske institucije i kompanije čije su dionice izlistane na burzama, morat će prilagati tražene informacije uz financijska izvješća.

Procjenjuje se da bi novi propisi mogli obuhvatiti otprilike 6.000 kompanija u EU. A kako se ne želi previše povećavati administrativni teret kompanijama, informacije će se tražiti na razini grupe, a ne svake pojedine tvrtke unutar grupe.

Ta revidirana računovodstvena direktiva (2013/34/EU) dizajnirana je tako da se ostavlja znatna doza fleksibilnosti kompanijama da prilažu relevantne informacije na način koji smatraju korisnim. Primjerice, kompanije same izabrati koje će odgovarajuće smjernice pri izvješćivanju koristiti – međunarodne, europske ili nacionalne (npr. UN Global Impact ili ISO 26000 ili Njemački kodeks održivosti).

„Zadovoljan sam što je parlament usvojio ovu direktivu, osuvremenjujući tako objavu relevantnih i korisnih nefinancijskih informacija velikih kompanija i grupa. Kompanije, investitori i društva imat će velike koristi od povećane transparentnosti“, kazao je europski povjerenik za unutarnje tržište Michel Barnier.

Kako dodaje, kompanije koje već objavljuju informacije o svojoj financijskoj i nefinancijskoj izvedbi imaju dugoročniju perspektivu u svom procesu odlučivanja. „Često takve kompanije imaju niže troškove financiranja, privlače i zadržavaju talentirane zaposlenike i u konačnici su uspješnije. To je važno za konkurentnost Europe i stvaranje novih radnih mjesta“, zaključio je Barnier.

Izmjenu te računovodstvene direktive u nadolazećim tjednima mora još odobriti Vijeće ministara.

Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

Nekome je davanje feedbacka urođeno, netko može imati izvjesne izazove oko toga.

Ljudski resursi

S ciljem opuštenijeg ulaska u radni tjedan, sve više radnika ponedjeljkom odrađuje samo ono što se baš mora, ne ulažući dodatni angažman (tzv. 'minimum...

Turizam

ProWein je još jednom pokazao da je vodeći međunarodni sajam u sektoru vina i alkoholnih pića.

Industrija

WDG promet, tvrtka u vlasništvu obitelji hrvatskog trgovca oružjem Zvonka Zubaka, uplatila je 5,5 milijuna eura za prijeratni kompleks namjenske industrije nedaleko od Viteza...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.