Ericsson ostvario dobit iznad očekivanja

Ericsson ostvario dobit iznad očekivanja

Vodeći svjetski proizvođač opreme za mobilne mreže, švedski Ericsson izvijestio je u srijedu o boljoj od očekivanja dobiti iz osnovnog poslovanja, ali i da su telekom operateri i dalje oprezni u vezi ulaganja zbog slabih globalnih gospodarskih izgleda.

Dobit prije kamata i poreza, ako se isključe gubici u poslovanju iz zajedničkog ulaganja, a uključe troškovi preustroja, iznosila je 2,8 milijardi švedskih kruna (416 milijuna dolara). Analitičari u anketi Reutersa očekivali su da će u prosjeku dobit iznositi 2,5 milijardi kruna.

Tržište telekomunikacijske opreme snažno se oporavljalo tijekom većeg dijela 2011. godine, ali zadnje je tromjesečje bilo pod utjecajem obnovljene zabrinutosti za globalni rast, što je utjecalo na Ericssonovo poslovanje. U prvom ovogodišnjem tromjesečju nisu se osjetile promjene trendova, tako da su prihodi od prodaje na ključnom Ericssonovom odjelu mrežne opreme smanjeni 18 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Ukupni prihodi od prodaje te kompanije dosegnuli su 51 milijardu kruna, što je nešto niže od očekivanih 52,9 milijardi. Međutim, Ericssonova se bruto marža poboljšala s 30,2 na 33,3 posto.

Kompanija je priopćila da se rast bruto marže u odnosu na prethodno tromjesečje zahvaljuje sezonskom utjecaju, većem udjelu projekata proširenja kapaciteta s višim maržama i nižim udjelom uslužnog poslovanja.

Podijeli

Odgovori

Top