Erste olakšava otplatu stambenih kredita u švicarskim francima

Erste olakšava otplatu stambenih kredita u švicarskim francima

Model, koji će se primjenjivati od 1. listopada na anuitete koji dospijevaju 1. studenog, sastoji se od tri temeljne mjere koje klijentima omogućavaju niži mjesečni anuitet i lakšu otplatu stambenog kredita, ističu iz Erste banke.

Tri mjere za lakšu otplatu kredita

Klijentima se tako nudi automatsko smanjenje kamatne stope za 0,25 postotna boda za stambene kredite za kupnju i izgradnju nekretnine uz valutnu klauzulu u francima s time da nova kamatna stopa ne može biti niža od 5,00 posto.

Druga je mjera mogućnost produljenja krajnjeg roka dospijeća tih stambenih kredita do najviše 10 godina, uz uvjet da ukupni rok dospijeća ne može biti dulji od 30 godina, a treća je mogućnost ugovaranja ili povećanja već ugovorenog iznosa ostatka vrijednosti na postojeće stambene kredite do maksimalno 40 posto ugovorene glavnice kredita.

Iz Erste banke ističu da, uz automatsko smanjenje kamatne stope po stambenom kreditu, klijent na vlastiti zahtjev može ugovoriti jednu ili obje preostale mjere i to bez plaćanja naknade za promjenu uvjeta kredita.

Produljenje roka i za adaptacijske kredite

Dodaju da se, osim za stambene kredite za kupnju i izgradnju nekretnina, produljenje roka otplate do najviše 10 godina i ugovaranje ostatka vrijednosti omogućava se i za tzv. adaptacijske kredite, s time da krajnji rok dospijeća ne može biti dulji od 20 godina.

Klijentima je zbog visine tečaja švicarskog franka sve teže otplaćivati kredite vezane uz tu valutu, a smanjenje kamatne stope samo djelomično rješava problem značajnog povećanja mjesečnih anuiteta u kunama, istaknuo je direktor Sektora građanstva Zdenko Matak dodajući da su stoga ponudili i produljenje roka otplate i ugovaranje, odnosno povećanje ugovorenog ostatka vrijednosti.

Iz Erste banke također navode kako klijentima i dalje nude mogućnost konverzije kredita vezanih uz švicarski franak u kredite vezane uz euro, uz plaćanje naknade od 0,1 posto. Pritom se, dodaju, usklađuje i visina kamatne stope te je ona koja se odobrava nakon konverzije u euro niža od redovne kamatne stope za stambene kredite u euro i iznosi 5,90 posto za modele stambenih kredita za kupnju nekretnine i izgradnju stambenog prostora.

Podijeli

Odgovori

Top