Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Europska noć istraživača u rujnu u Zagrebu i Splitu

Noć istraživača
Noć istraživača

Organizacijski odbor Europske noći istraživača 2015 za Sveučilište u Splitu, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Društvo znanost.org, pod pokroviteljstvom MZOS-a, a u suradnji s Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) organizira Europsku noć istraživača koja će se održati u petak, 25. rujna 2015. u 19 sati u Marmontovoj ulici u Splitu i Avenue Mall-u u Zagrebu.

Europska noć istraživača je manifestacija koju promiče Europska komisija te se tradicionalno održava svake godine zadnjeg petka u mjesecu rujnu u više od 300 gradova diljem Europe. Društvo znanost.org zajedno s partnerima organizira Noć istraživača u Hrvatskoj već treću godinu za redom, a cilj manifestacije je na zabavan i jednostavan način podići svijest šire javnosti o važnosti znanstvenog istraživanja za društvo. Na ovaj način nastoji se srušiti predrasude koje često postoje prema znanstveno-istraživačkoj zajednici te povećati zainteresiranost mladih za profesionalnu karijeru u znanosti.

Tim Noći Istraživača priprema mnoštvo zabavnih i interaktivnih aktivnosti, koje će se odvijati na raznim lokacijama. Svi istraživači uključeni u projekt u Zagrebu i Splitu imaju dugogodišnje iskustvo u istraživačkom radu i inovacijama, ali se i dodatno ističu svojim uspjesima u popularizaciji znanosti. Očekuje se sudjelovanje 20 znanstvenih timova koji će svoje programe putem interaktivnih sadržaja predstaviti građanima, posebice djeci i mladima. Posjetitelji će moći sudjelovati u znanstvenim eksperimentima, razgovarati sa znanstvenicima različitih znanstvenih disciplina, okušati sreću u nagradnim igrama i kvizovima o znanosti te pogledati neke od dokumentarnih filmova ili zabavno-edukativnih uradaka.

Svake godine organizatori pripreme iznenađenje večeri. Prošle je godine u režiji istraživača, studenata i prijatelja u Splitu izveden flash-mob (glazbeno-plesna točka) na temu „Život znanstvenika“, dok su Zagreb posjetili poznati likovi iz budućnosti i dalekih galaksija, kostimirani posjetitelji (Star Trek i Star Wars) koji su došli provjeriti što to hrvatski istraživači imaju za pokazati. Europsku noć istraživača u Splitu i Zagrebu 2014. godine posjetilo je oko 17 tisuća posjetitelja, dobrim dijelom djece i mladih.

Pozivaju se svi oni željni znanja, inovacija, izazova i zabave da zabilježe 25. rujna u svoje kalendare i dođu u Zagreb i Split kako bi doživjeli dio istraživačke atmosfere koja će u isto vrijeme vladati diljem Europe.

Događaj financira Europska komisija kroz Marie Sklodowska Curie akcije u okviru okvirnog programa Europske unije za istraživanja i inovacije, Obzor 2020. Projekt Europska noć istraživača prvi je odobreni projekt iz programa Obzor 2020 u Republici Hrvatskoj.

Više informacija:http://www.noc-istrazivaca.hr


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Osobne financije

Bilo da si zarađenim novcem želite priuštiti dugo priželjkivani automobil ili ga pak planirate uložiti u kupovinu nekretnine ili dionica, važno je steći naviku...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.