Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Europska unija subvencionira odmor umirovljenicima

Kako bi se pokrenuo turizam u Europi, povjerenik za industriju i turizam Tajani predložio je subvencioniranje odmora za umirovljenike. Prije svega se time očekuje veći prihod od turizma izvan glavne sezone.

Kako bi se pokrenuo turizam u Europi, povjerenik za industriju i turizam Tajani predložio je subvencioniranje odmora za umirovljenike. Prije svega se time očekuje veći prihod od turizma izvan glavne sezone.

Nije samo Hrvatskoj problem popuniti svoje ugostiteljske kapacitete izvan glavne sezone. Gotovo sva europska ljetovališta se trude produžiti svoju turističku sezonu koliko mogu, a u tome im želi pomoći i Europska komisija. Utoliko se razmišlja o novčanoj potpori za odmor onima koji ionako nisu vezani za školske praznike ili godišnje odmore – umirovljenicima. Europski povjerenik za industriju u čiju nadležnost spada i turizam, Antonio Tajani je njemačkim medijima već najavio slanje otvorenog pisma vladama 27 zemalja članica Europske unije. Pismo bi trebalo biti poslano već slijedećeg tjedna i u njemu traži podršku ideji financijskog poticaja za odmor seniora.

Talijan Tajani očekuje da bi spomenute subvencije pridonijele prije svega većoj, ujednačenoj iskorištosti hotela i ostalog turističkog smještaja. „Radi se o nekoj vrsti Erasmus programa za seniore“, izjavio je Tajani. Erasmus program je program za razmjenu studenata kojeg potiče i financira država.

Razmjena umirovljenika sa europskog sjevera i juga

Ideja predviđa da umirovljenici iz sjeverne Europe u većoj mjeri tijekom zime dolaze na jug kontinenta ili da građani zemalja Sredozemlja tijekom vrućih ljetnih mjeseci putuju u sjevernu Europu. Uzor je sličan program koji već postoji u Španjolskoj.

Kako prenose mediji, Španjolska subvencionira odmore stanovnika iz oko 20 zemalja članica Europske unije, ako oni dolaze u podsezoni. Prema izjavama povjerenika Tajanima radi se o unosnom poslu: „Za sezonu 2009/2010 za svaki euro subvencije vratio se 1,32 eura kao prihod od poreza“.

Tajani smatra kako bi koristi imale ne samo zemlje juga. „Upravo bi najveća zemlja članica Europske unije, Njemačka, sa svojom središnjom pozicijom, umjerenom klimom i bogatom kulturnom ponudom postala omiljena turistička destinacija“, smatra povjerenik. Tako bi od dolaska stranih turista u podsezini u Njemačkoj profitrali na primjer kako hoteli i restorani tako i muzeji i kazališta.

Zanimljivo i za Hrvatsku

Ova ideja može biti vrlo zanimljiva i za Hrvatsku koja, kao jedna od mediteranskih destinacija za ljetne godišnje odmore nikako da uspije u svojim planovima i da produži svoju sezonu i poveća broj posjetitelja u pred i podsezoni. Nakon ulaska Hrvatske u članstvo sredinom 2013.godine, ova ideja i vjerojatno budući projekt Europske unije, mogao bi uvelike pomoći da Hrvatska ostvari još veće prihode iz turizma, prije svega, jer je kao destinacija, mnogo je bliža zemljama srednje Europe nego jedna Španjolska, Portugal ili Grčka, Cipar i Malta.

Tim više što su, na primjer njemački umirovljenici, pouzdane mušterije i rado odlaze na odmor. No statistike govore kako oni golemom većinom uopće ne prelaze granice svoje zemlje, a i prioriteti na odredištu su im drugačiji od “normalnih” turista. Mnogi od njih više nemaju volje truditi se komunicirati na nekom stranom jeziku, pa su tako za njemačke turiste još jednino atraktivne Austrija i Švicarska. Te dvije zemlje su za umirovljenike iz Njemačke atraktivne i zbog – dobre lokalne liječničke skrbi, što je važan kriterij prilikom odabira mjesta odmora.

DW


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.