Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

DOP

Europske snage solidarnosti: Komisija pokreće novi poziv na podnošenje prijedloga za projekte

Europska komisija poziva sve zainteresirane da se jave s idejama za projekte koji bi se mogli ostvariti u okviru Europskih snaga solidarnosti.

Europska komisija poziva sve zainteresirane da se jave s idejama za projekte koji bi se mogli ostvariti u okviru Europskih snaga solidarnosti. Iz proračuna EU-a izdvojeno je ukupno 44 milijuna EUR za dodjelu odabranim projektima, koji će biti otvoreni mladima iz cijele Europe i izvan nje.

Ovaj je poziv prvi u nizu poziva zahvaljujući kojima će se do kraja 2020. omogućiti najmanje 100 000 mladih da sudjeluju u Europskim snagama solidarnosti.

Ovaj poziv na podnošenje prijedloga za projekte u okviru Europskih snaga solidarnosti pokazuje kako radimo na povećavanju broja prilika da se mladi uključe u aktivnosti solidarnosti. Europske snage solidarnosti, koje se financiraju iz proračuna EU-a, najbolji su okvir koji mladima omogućava učenje, dijeljenje i usmjeravanje svoje energije za opće dobro, izjavio je povjerenik za proračun i ljudske resurse Günther H. Oettinger.

Solidarnost je jedna od ključnih vrijednosti Europske unije. Mladi ljudi širom EU-a kontinuirano pokazuju spremnost da pomognu onima kojima je pomoć potrebna. Stvaranjem posebnog okvira i osiguravanjem potrebnih sredstava za razdoblje 2018. – 2020. mladima želimo dati više prilika za sudjelovanje, među ostalim, dajući im mogućnost da se organiziraju u volonterske timove i da iznose vlastite ideje za projekte solidarnosti, rekao je povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics.

Europske snage solidarnosti pomažu mladima u profesionalnom razvoju i integraciji na tržište rada. S obzirom na to da te snage imaju izraženu europsku dimenziju solidarnosti, sudjelovanje u njihovim aktivnostima izvanredna je prilika za mlade da razviju međuljudske vještine i steknu nova znanja, čime obogaćuju i sebe i društvo u cjelini, izjavila je povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen.

Koji su projekti prihvatljivi?

Današnji je poziv otvoren za širi raspon projekata nego u prošlosti: uz dugoročno pojedinačno volontiranje, naukovanje i poslove u području solidarnosti, sljedeći će se projekti smatrati prihvatljivima za sudjelovanje.

  • Organizacije će moći predložiti kratkoročne projekte (u trajanju od 2 tjedna do 2 mjeseca) za volonterske timove. Organizacije će prvo morati dobiti oznaku kvalitete, za koju se mogu prijaviti u bilo kojem trenutku podnošenjem zahtjeva nacionalnoj agenciji za Erasmus+ ili, ovisno o pojedinačnom slučaju, Izvršnoj agenciji za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu.
  • Pravo na prijavljivanje za financiranje nije ograničeno samo na javna i privatna tijela uspostavljena u državama članicama EU-a. Mladi registrirani na portalu Europskih snaga solidarnosti moći će se organizirati u timove s najmanje 5 članova pa samostalno pokretati i voditi projekte solidarnosti.
  • U nekim aktivnostima Europskih snaga solidarnosti u području volontiranja mogu sudjelovati i organizacije izvan EU-a, konkretno, organizacije iz Islanda, Lihtenštajna, Norveške, Turske, bivše jugoslavenske republike Makedonije i drugih partnerskih zemalja.

Sljedeći koraci

Projekti u okviru današnjeg poziva odabrat će se nakon što Europski parlament i Vijeće službeno prihvate prijedlog Komisije, u skladu s političkim dogovorom iz lipnja 2018. Rok za podnošenje prijava je 16. listopada 2018., osim za projekte volonterskih timova, koji se mogu prijaviti do 18. veljače 2019.

Kontekst

Detaljni uvjeti poziva na podnošenje prijedloga, uključujući prioritete i upute za podnošenje prijava za svaki projekt, mogu se pronaći u vodiču Europskih snaga solidarnosti.

Europske snage solidarnosti pokrenute su u prosincu 2016.  a do danas se registriralo 72 000 mladih, a oko 7 000 sudjeluje u aktivnostima solidarnosti.

Komisija je u svibnju 2017. predložila dodjelu više od 340 milijuna EUR za Europske snage solidarnosti i jačanje njihove pravne strukture kako bi 100 000 mladih moglo sudjelovati u njima do kraja 2020. U lipnju 2018. Europski parlament i Vijeće postigli su politički dogovor o tom prijedlogu, koji se sad treba službeno donijeti. U međuvremenu se mogu poduzimati pripremni koraci, koji uključuju današnje pokretanje poziva na podnošenje prijedloga.

Komisija je 11. lipnja 2018. iznijela prijedlog za Europske snage solidarnosti nakon 2020. s proračunom od 1,26 milijardi EUR kako bi se omogućilo da oko 350 000 mladih sudjeluje u aktivnostima solidarnosti.

Preporučujemo

Poduzeća

U Vodotehnici sada možete odabrati artikle snižene od 25% pa sve do 70% bez obzira na način plaćanja.

Računovodstvo i financije

Završni račun je neizostavna stavka koju svaki poslodavac mora imati. Iz njega se vidi koliko je uspješno ili neuspješno poslovala određena tvrtka u navedenoj...

Financije

Od ulaska Hrvatske u EU, investicijsko je zlato u potpunosti oslobođeno svih poreza, tako da se pri kupnji ne plaća PDV, ali ni pri...

Komentari

Slavonija je jedinstvena destinacija, svima nama u regionalnim turističkim zajednicama jasno je da pojedinačno ne možemo postići puno, stoga je zajednički nastup jedini logičan...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.