Europski zeleni plan na lokalnoj razini

Europski odbor regija osnovao je Radnu skupinu „Zeleni plan na lokalnoj razini” sastavljenu od 13 lokalnih i regionalnih izabranih predstavnika, a cilj joj je osigurati da gradovi i regije EU-a budu izravno uključeni u definiranje, provedbu i ocjenjivanje brojnih inicijativa u okviru europskog zelenog plana, strategije održivog rasta EU-a za postizanje klimatske neutralnosti do 2050.

Pravo je vrijeme za zajednička ulaganja i ubrzanje tranzicije prema čistom, održivom i ugljično neutralnom gospodarstvu. Paketom EU-a za oporavak i europskim zelenim planom moramo osnažiti i financirati gradove i regije radi jačanja otpornosti i svladavanja krize izazvane COVID-om 19. To je glavna poruka s prvog sastanka Radne skupine „Zeleni plan na lokalnoj razini”. Radna skupina započinje s radom jer je Europska komisija predložila novi instrument oporavka u iznosu od 750 milijardi eura te povećala stavke koje se odnose na klimu u predloženom dugoročnom proračunu od 1100 milijardi eura za razdoblje od 2021. do 2027. godine. To sada moraju odobriti države članice EU-a i Europski parlament.

Juan Espadas (ES/PES), gradonačelnik Seville i predsjednik Radne skupine, rekao je: „Svijet je izložen najtežoj recesiji u novijoj povijesti, ali ne smijemo zaboraviti da problemi povezani s klimom nisu nestali. Europski zeleni plan najbolji je instrument koji imamo za istodobno rješavanje obiju kriza. To je prilika za ulaganje u čist javni prijevoz, obnovljivu energiju, cjenovno pristupačne kuće i stanove s dobrom izolacijom, održivu poljoprivredu i zaštitu biološke raznolikosti. To je revolucija koja donosi boljitak, ali ona se ne može postići bez potpune uključenosti gradova i regija te europske potpore. Kao predsjednik Radne skupine pobrinut ću se za to da naši zahtjevi budu jasni i da se čuju.”

Cilj je Radne skupine „Zeleni plan na lokalnoj razini” osigurati da se europski zeleni plan i strategija EU-a za oporavak zaista pretoče u opipljive projekte i izravno financiranje lokalnih i regionalnih vlasti. Radna skupina ima tri konkretna cilja:

  • objedinjavanje stajališta gradova i regija u OR-u o brojnim političkim inicijativama u okviru europskog zelenog plana i osiguravanje toga da se njihov glas čuje;
  • olakšavanje suradnje institucija EU-a kako bi se gradovi i regije stavili u središte politika kojima se promiče ugljična neutralnost;
  • obavještavanje o izazovima s kojima se suočavaju lokalne i regionalne vlasti u provedbi zelene tranzicije na lokalnoj razini te isticanje njihovih postignuća i najboljih praksi kako bi se olakšalo repliciranje tih postignuća i praksi diljem Europske unije.

Trenutačni prioritetni dosjei radne skupine uključuju europski propis o klimi i Sporazum o klimi, Fond za pravednu tranziciju, novu industrijsku strategiju za Europu, čist zrak i vodu, vodik, novi akcijski plan za kružno gospodarstvo, biološku raznolikost i šume.

Podijeli

Odgovori

Top