Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

DOP

Europski zeleni plan na lokalnoj razini

Europski odbor regija osnovao je Radnu skupinu „Zeleni plan na lokalnoj razini” sastavljenu od 13 lokalnih i regionalnih izabranih predstavnika.

Europski odbor regija osnovao je Radnu skupinu „Zeleni plan na lokalnoj razini” sastavljenu od 13 lokalnih i regionalnih izabranih predstavnika, a cilj joj je osigurati da gradovi i regije EU-a budu izravno uključeni u definiranje, provedbu i ocjenjivanje brojnih inicijativa u okviru europskog zelenog plana, strategije održivog rasta EU-a za postizanje klimatske neutralnosti do 2050.

Pravo je vrijeme za zajednička ulaganja i ubrzanje tranzicije prema čistom, održivom i ugljično neutralnom gospodarstvu. Paketom EU-a za oporavak i europskim zelenim planom moramo osnažiti i financirati gradove i regije radi jačanja otpornosti i svladavanja krize izazvane COVID-om 19. To je glavna poruka s prvog sastanka Radne skupine „Zeleni plan na lokalnoj razini”. Radna skupina započinje s radom jer je Europska komisija predložila novi instrument oporavka u iznosu od 750 milijardi eura te povećala stavke koje se odnose na klimu u predloženom dugoročnom proračunu od 1100 milijardi eura za razdoblje od 2021. do 2027. godine. To sada moraju odobriti države članice EU-a i Europski parlament.

Juan Espadas (ES/PES), gradonačelnik Seville i predsjednik Radne skupine, rekao je: „Svijet je izložen najtežoj recesiji u novijoj povijesti, ali ne smijemo zaboraviti da problemi povezani s klimom nisu nestali. Europski zeleni plan najbolji je instrument koji imamo za istodobno rješavanje obiju kriza. To je prilika za ulaganje u čist javni prijevoz, obnovljivu energiju, cjenovno pristupačne kuće i stanove s dobrom izolacijom, održivu poljoprivredu i zaštitu biološke raznolikosti. To je revolucija koja donosi boljitak, ali ona se ne može postići bez potpune uključenosti gradova i regija te europske potpore. Kao predsjednik Radne skupine pobrinut ću se za to da naši zahtjevi budu jasni i da se čuju.”

Cilj je Radne skupine „Zeleni plan na lokalnoj razini” osigurati da se europski zeleni plan i strategija EU-a za oporavak zaista pretoče u opipljive projekte i izravno financiranje lokalnih i regionalnih vlasti. Radna skupina ima tri konkretna cilja:

  • objedinjavanje stajališta gradova i regija u OR-u o brojnim političkim inicijativama u okviru europskog zelenog plana i osiguravanje toga da se njihov glas čuje;
  • olakšavanje suradnje institucija EU-a kako bi se gradovi i regije stavili u središte politika kojima se promiče ugljična neutralnost;
  • obavještavanje o izazovima s kojima se suočavaju lokalne i regionalne vlasti u provedbi zelene tranzicije na lokalnoj razini te isticanje njihovih postignuća i najboljih praksi kako bi se olakšalo repliciranje tih postignuća i praksi diljem Europske unije.

Trenutačni prioritetni dosjei radne skupine uključuju europski propis o klimi i Sporazum o klimi, Fond za pravednu tranziciju, novu industrijsku strategiju za Europu, čist zrak i vodu, vodik, novi akcijski plan za kružno gospodarstvo, biološku raznolikost i šume.

Preporučujemo

Lifestyle

Iako brojevi variraju od situacije do situacije neupitno je da je govor tijela u prenošenju poruke jako bitan.

Upravljanje biznisom

Upravo su vam dali novi projekt i nemate ni najblažu ideju kako ćete ga napraviti na vrijeme. A naravno, ne dolazi u obzir da...

Lifestyle

Grč koji u nama može prouzročiti strah od neuspjeha ili manjak motivacije može se ozbiljno odraziti na naše poslovne uspjehe, učiniti nas neefikasnim i...

Komentari

U suvremenoj psihologiji postoji velik broj istraživanja koja ukazuju na važnost pozitivnog mišljenja, ali ona uglavnom nisu poznata ljudima izvan struke.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.