Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Nekretnine

Evo kako se kreću cijene stanova u najtraženijim gradovima

Kupnja kvalitetne nekretnine na dobroj lokaciji uvijek je bila dobra investicija, s obzirom da se takve mogu brzo iznajmiti ili prodati.

Osim domaćih, velik interes za nekretninama na vodećem portalu nekretnina Indomio mreže, oglasniku Crozilla i Indomio pokazali su i strani posjetitelji, od kojih su tijekom 2022. godine bili najbrojniji oni iz Njemačke, Slovenije, Austrije, te Bosne i Hercegovine.

Dostupnost kredita, niske kamate na štednju, inflacija – samo su neki od razloga zbog kojih se kupnja nekretnine pokazala kao najpopularniji vid ulaganja što je djelovalo i na porast potražnje i „pokrenulo“ ljude da novac s računa u bankama investiraju u nekretnine.

Kupnja kvalitetne nekretnine na dobroj lokaciji uvijek je bila dobra investicija, s obzirom da se takve mogu brzo iznajmiti ili prodati. Podaci oglasnika Crozilla pokazali su kako su se tijekom 2022. godine najviše pretraživali stanovi za prodaju na području Zagreba u kojem je bila iznimno velika potražnja za novogradnjom, a zatim i za stanovima manjih površina, točnije za garsonijerama.

Osim u Zagrebu, iznimno velika potražnja za stanovima koji se prodaju putem oglasnika Crozilla zabilježena je i u Rijeci, Splitu, Puli, Osijeku i Zadru.

Stanovi i po 1500 eura po kvadratu

U najtraženijim gradovima prosječne tražene cijene kvadrata stanova kreću se već do oko 1500 eura, koliko se traži u Osijeku, pa sve do 3800 eura u Splitu.

Gornje granice ukupnih cijena u pojedinim gradovima dosežu i višemilijunske iznose, a pritom je riječ o luksuznim stanovima na najboljim lokacijama, dok se s druge strane, u većini gradova mogu pronaći manji stanovi koji se prodaju po cijenama nižim od 40.000 eura.

Za kvadratni metar stana u Zagrebu, na oglasniku Crozilla trenutno se u prosjeku traži oko 2800 eura, dok je izrazito tražena novogradnja u prosjeku oglašavana po cijeni od oko 3100 eura po kvadratu. Navedeni se iznos ujedno traži i za garsonijere na zagrebačkom području, a njihove su ukupne vrijednosti oglašavane od 38.500 eura, pa sve do iznosa većih i od 150.000 eura.

Osim Zagreba, na listi najtraženijih već se dugo nalazi još jedan grad kontinentalne Hrvatske, a riječ je o Osijeku. Prosječna oglašavana cijena tamošnjih stanova trenutno iznosi oko 1500 eura po kvadratu. Cijena novogradnje, kako to i običava, viša je od prosjeka te se u Osijeku trenutno kreće oko 2000 eura po metru kvadratnom.

Među gradovima na obali, na oglasniku Crozilla lani su se najviše pretraživali riječki stanovi, a njihova oglašavana cijena trenutno se kreće oko 2300 eura po kvadratu, dok se za novogradnju u prosjeku traži oko 700 eura više.

U Puli se za kvadratni metar stana u prosjeku traži oko 2600 eura, a za tamošnje stanove u novogradnji oko 300 eura po kvadratu više.

Prosječne oglašavane cijene stanova u pojedinim gradovima prelaze iznos od čak 3000 eura po kvadratu, a neki od tih su Zadar s prosječnom cijenom kvadrata od 3200 eura, te Split s preko 600 eura većim iznosom.


Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.