Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Evo što se promijenilo na tržištu nekretnina

Kao da problemi uzrokovani korona virusom već nisu bili dovoljni, zagrebačkom tržištu nekretnina razorni je potres zadao dodatni udarac.

Kao da problemi uzrokovani korona virusom već nisu bili dovoljni, zagrebačkom tržištu nekretnina razorni je potres zadao dodatni udarac.

Tržište nekretnina još uvijek je u fazi „mirovanja“, pa se niti na oglasniku Crozilla.com cijene nisu počele osjetno mijenjati, odnosno padati. No, ono što je potres itekako uzdrmao, ipak je tržište najma stanova, s obzirom da je poredak najtraženijih dijelova grada vidno promijenjen, pa stanovi za najam u središtu Zagreba na oglasniku Crozilla.com više nisu najtraženiji.

Cijene stanova još uvijek se drže

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazuju kako su cijene zagrebačkih stanova i kuća još uvijek više nego prethodnih godina.

Na cijenama kuća koje se prodaju na oglasniku Crozilla.com zabilježena je tek blaga mjesečna promjena u visini od 0,8 posto, dok su u odnosu na prošlu godinu njihove cijene porasle za 6,3 posto. Prosječna oglašavana cijena kuća, s uključenom okućnicom, u Zagrebu je tijekom ožujka iznosila 1363 eura po kvadratu, što je u odnosu na oglašavane vrijednosti stanova razlika od 785 eura.

Za kvadratni metar tamošnjih stanova tijekom ožujka se na oglasniku Crozilla.com u prosjeku tražilo 2148 eura, što je u odnosu na isti mjesec prošle godine 10 posto više, odnosno gotovo 20 posto više no 2018. godine, dok je u usporedbi s cijenama stanova oglašavanih u ožujku 2017. godine, navedeni iznos 29 posto veći.

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako najamnine zagrebačkih stanova tijekom ožujka bilježe nešto niže vrijednosti nego mjesec ranije, no i dalje su oko 10 posto više u odnosu na 2019. godinu, odnosno oko 11 posto više u usporedbi s istim mjesecom 2018. godine.

Centar više nije najatraktivniji dio grada

Do prije mjesec dana centar je bio najatraktivniji dio Zagreba za kupnju i najam stanova, ali podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako su negativna zbivanja u ožujku ipak promijenila i sliku potražnje.

„Centar je, do dana razornog potresa, bio najtraženija, najpoželjnija i najelitnija lokacija za stanovanje (uz Staru Šalatu i donji dio Tuškanca i Pantovčaka). Interes za prodajom i najmom starograđanskih renoviranih stanova bio je iznimno velik, što je imalo utjecaja na cijene koje su u zadnje 3 godine neprekidno rasle, po stopi od gotovo 10 posto godišnje i premašile sva ekonomska predviđanja. No, snažan potres, koji je pogodio naš glavni grad, dobro je protresao i poredak na tržištu nekretnina.“- za Crozilla.com rekla je Andrea Bilić, direktorica agencije za nekretnine Metropola.

Unatoč trenutnoj situaciji i problemima koje su ga zadesile, Zagreb je i u ožujku na oglasniku Crozilla.com ostao najtraženiji grad za najam stanova, kao i za kupnju kuća i stanova. No, neke su promjene ipak zabilježene. Kada je riječ o stanovima za najam, podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako Centar u ožujku više nije bio najtraženiji dio grada, a pretekli su ga Maksimir, Trešnjevka i Dubrava.

„Nakon što je korona virus paralizirao tržište, kao posljedica potresa intenziviralo se tržište najma, no trend se promijenio. Vlasnici i najmoprimci sada žele živjeti dalje od centra grada, u novim ili novijim zgradama, građenim nakon 1965. godine i s armirano-betonskim konstrukcijama. U našu agenciju su čak stizali upiti i od vlasnika čiji su stanovi ostali neoštećeni ili su imali samo manje površinske pukotine, no zbog velikog straha od novog potresa oni više tamo ne žele živjeti.“ – rekla je Andrea Bilić za Crozilla.com, te dodala: „Strani klijenti, kojima su stradali stanovi u centru, a koji su ipak htjeli i dalje ostati u blizini svojih veleposlanstava ili ureda svojih kompanija, tražili su, naravno, isključivo objekte koji su dobili zelenu naljepnicu U1 – uporabljivo, bez ograničenja.“

Bilić za Crozilla.com kaže kako je „lokacija, lokacija, lokacija“ glavno pravilo kod odabira nekretnine, te će centar grada zbog toga uvijek biti tražen, te dodaje: „U novim okolnostima će se izdiferencirati tržište starijih objekata koji nemaju zadovoljene protupotresne standarde i novogradnji, koje će niknuti na mjestima objekata koji će ići u rušenje, gdje će cijene opet dosizati svoj vrhunac, bez obzira na recesiju koju mnogi predviđaju nakon korona virusa.“

 


Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.