Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Evo što veliki porezni obveznici misle o osnivanju Ureda za velike porezne obveznike

Nadzor bi trebao biti permanentan nad svima, zašto bi se oni koji pune najveći dio posebno nadzirali? Ako veliki pune 46 posto svih poreznih prinosa – znači da plaćaju porez, smatra Vladimir Ferdelji, predsjednik Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA.

Nadzor bi trebao biti permanentan nad svima, zašto bi se oni koji pune najveći dio posebno nadzirali? Ako veliki pune 46 posto svih poreznih prinosa - znači da plaćaju porez, smatra Vladimir Ferdelji, predsjednik Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA.

Izmijenivši Zakon o poreznoj upravi, Vlada je ustrojila Ured za velike porezne obveznike koji počinje s radom u studenom i koji će nadzirati 600 najvećih poreznih obveznika koji su lani uprihodili oko 400 milijardi kuna i donijeli 46 posto svih poreznih prinosa u proračun.

Motive za osnivanje ureda Vlada je pojasnila podatkom kako je samo pet posto velikih poreznih obveznika do sada bilo obuhvaćeno poreznim nadzorom.

Osnivanje novog poreznog ureda za tportal prokomentirao je Vladimir Ferdelji, predsjednik Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA, poznatog gospodarstvenika koji je i sam nakratko bio dio Milanovićevog tima.

“Nadzor bi trebao biti permanentan nad svima, zašto bi se oni koji pune najveći dio posebno nadzirali? Ako veliki pune 46 posto svih poreznih prinosa – znači da plaćaju porez. U svakom slučaju, smatram da ne bi trebalo raditi diskriminaciju, nego bi poreznici trebali sve tretirati jednako, a posebnu pažnju treba usmjeriti na one za koje se procjeni da nisu ispunili svoje obaveze, bez obzira jesu li mali, veliki ili srednji. Vani se to tako radi, posebno se nadziru oni za koje porezne vlasti procjenjuju da izbjegavaju plaćanje poreza”, rekao je Ferdelji.

Iz Agrokora pozdravljaju Linićev potez, poručivši da je to “značajna prednost” za Ministarstvo financija.

“Mislimo da je formiranje Ureda na razini Ministarstva značajna prednost jer će kroz to i samo Ministarstvo imati direktan uvid u poslovanje velikih poreznih obveznika”, poručila je  Anja Linić, direktorica Agrokorovog ureda za odnose s javnošću.

Podrška Linićevom poreznom odredu stiže i iz Atlantic grupe, kompanije u vlasništvu Emila Tedeschija, za kojeg su mediji, baš kao i Ivicu Todorića, tvrdili da ga istražuju poreznici.

“Atlantic Grupa svoje financijske obveze servisira u maniri odgovornog poslovnog subjekta. U tome smo uvijek imali potporu i suradnju Porezne uprave koja je i do sada imala Ured za velike porezne obaveze, a koji s izmjenama Poreznog zakona dobiva novi zamah i najavljuje bolju i učinkovitiju suradnju s privatnim sektorom. Ovim potezom zakonodavac želi povećati ne samo porezni nadzor, već i suradnju s velikim poslovnim subjektima, koja se odnosi na rješavanje nedoumica oko poreznih pitanja, davanje savjeta te dogovor oko prikladnog postupanja”, izjavio direktor Korporativnih poreza Atlantic Grupe Tomislav Leko.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori kažu da se Zakon očito mijenjao kako bi Porezna uprava bila učinkovitija: “Kada se zna da imamo evidentirano preko 50 milijardi nenaplaćenih poreznih potraživanja, a da velike tvrtke u ukupnim poreznim davanjima u proračun sudjeluju sa 46 posto, razumljivo je jače fokusiranje poreznog nadzora nad tom skupinom poreznih obveznika”.

Za razliku od HGK, u Hrvatskoj udruzi poslodavaca nisu oduševljeni izmjenom Zakona: “Je li bilo nužno donositi posebnu odluku za takve aktivnosti s obzirom na činjenicu da Porezna uprava prema zakonu ima obavezu nadzirati u kontinuitetu”, upitao je Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora HUP-a.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.