Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Edukacija

Evo zašto planiranje karijere ponekad (ni)je dobro

Osim ako ne znate kako će svijet izgledat za pet godina od danas, planiranje karijere nema smisla.

Osim ako ne znate kako će svijet izgledat za pet godina od danas, planiranje karijere nema smisla.

Gdje se vidite za pet godina? Iznimke postoje, ali ovo pitanje i dalje će ostati jedno od omiljenih pitanja poslodavaca na razgovorima za posao.

Inače je ovo prilično smiješno pitanje (što ne biste trebali reći na razgovoru za posao, naravno). Za početak, prilično je lako definirati dobar odgovor (vjerojatno ima veze s vašim boravkom ili napredovanjem ili vjernošću ovoj konkretnoj tvrtki i poslodavcu koji vam postavlja pitanje. I naravno, cijelo vrijeme dok ovdje radite, naprosto ćete uživati.).

Istovremeno, smiješno je jer pretpostavlja da će svijet za pet godina ostati nepromijenjen. Što je vrlo opasna pretpostavka, piše MojPosao.

Pogled u budućnost

Da ste 2007. godine nekoga pitali što misli gdje će biti za 5 godina, dakle 2012. godine, vjerojatno bi vam rekao nešto potpuno drugačije od situacije u kojoj se nalazi danas.

Ako ne znate gdje će svijet biti za pet godina od danas, nema pretjeranog smisla predviđati vanjske faktore koji su važni u planiranju vaše karijere.

Znači li to da je planiranje gubitak vremena?

Većinu vremena da, ako se shvaćate onako kako ga shvaća većina ljudi.

Pozabavimo se najprije očekivanjima. Ako želite raditi u industriji u kojoj su kretanja relativno predvidljiva, planirajte slobodno. Dodatni oblici edukacije koji vam mogu pomoći da napredujete u ovom području već su dobro poznati, kao i putanja kojom bi mogla ići vaša karijera. Stoga, jednostavno morate odrediti gdje želite ‘dogurati’ za pet godina i raditi onako kako je do sada napravilo već dosta ljudi prije vas, koji su imali slične ambicije.

Spletom okolnosti, život ipak nije ovako predvidljiv.

Dapače, postotak nesigurnosti vrlo je visok, a tradicionalno planiranje karijere potencijalno opasno. Za početak, može vas navesti na krivi put: da, trčkarajući za svojim davno definiranim planovima, propuštate neke nove i kvalitetne prilike koje se javljaju na putu (a koje niste mogli uzeti u obzir jer niste niti znali da bi se tako nešto moglo dogoditi – dobar su primjer zanimanja koja nastaju kao posljedica razvoja društvenih mreža).

Trebate alternative

Umjesto da formulirate savršeno logičan tijek događaja i optimalan način kako ostvariti cilj u karijeri, započnite s usmjerenjem koje je bazirano na stvarnoj želji. Definiranje stvarne želje olakšava kreiranje strategije i preventivno razmišljanje o alternativama koje bi se mogle pojaviti na putu.

U vrijeme kada je malo toga sigurno, neke je poslove postalo sve teže definirati. Ali zato možete definirati neke druge stvari koje vas zanimaju i koje su vam važne. Tko ste vi? Što vam doista predstavlja vrijednost? Je li to rad u konkretnoj industriji? Upravljanje ljudima ili ne? Odgovori na ova i slična pitanja uputit će vas u pravom smjeru.

Uzimajući u obzir svoje talente i vještine, spoznaju tko ste – možete se početi koncentrirati na određene aktivnosti koje su u skladu s vašim željama. Neke od tih aktivnosti podrazumijevat će potragu za sličnim poslom, druge razvoj hobija ili čak samostalnog posla. Kako neku akciju poduzmete, pred vama će se otvarati nove alternative. A vi ćete biti spremni prepoznati priliku i zgrabiti je, iako se možda razlikuje od vizije koju ste imali prije, recimo, pet godina.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.