Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Nekretnine

Evo zašto su porasle cijene novogradnje

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako je Zagreb tijekom ožujka ostao najtraženiji grad za kupnju stanova, a osim velike potražnje zabilježene su i nešto više cijene no lani.

I

Za kvadratni metar zagrebačkih stanova tijekom ožujka se na oglasniku Crozilla.com u prosjeku tražilo 2235 eura, što je 0,4 posto više no mjesec ranije. Na godišnjoj su razini cijene porasle za 4,1 posto, odnosno za 14,5 posto u odnosu na ožujak 2019. godine.

Sergio Serdarušić iz agencije Eurovilla za Crozilla.com rekao je kako je potražnja za nekretninama u Zagrebu i dalje vrlo velika s obzirom na to da su kamate na štednje niske ili negativne, a stanovi mogu imati prinos na najamninu, te su cijene vrlo stabilne s dugoročnim trendom rasta.

Cijene novogradnje i dalje vrlo stabilne

Novogradnja je na zagrebačkom području tijekom ožujka na oglasniku Crozilla.com u prosjeku bila za 0,1 posto skuplja no prethodni mjesec, oglašavana je po prosječnoj cijeni od 2523 eura po kvadratu, a pritom se najskuplji novi stanovi mogu pronaći u središtu grada.  

Novogradnja u centru grada je na visokoj cijeni jer su kupci i dalje zainteresirani za centar grada te zbog sigurnosti žele kvalitetnu novogradnju“, rekao je Sergio Serdarušić za Crozilla.com te dodao kako su cijene novogradnje u porastu jer je poskupjela građevinska radna snaga kao i cijene materijala, a ujedno je i standard kvalitete opreme puno viši nego prije nekoliko godina.

Smatram da će cijene nekretnina u novogradnjama biti i dalje vrlo stabilne s obzirom na potražnju. Također smatram da će se i tržište nekretnina u centru grada probuditi čim prođe situacija vezana uz pandemiju korone te krene normalan turizam u Zagrebu.“

Sigurnosni standardi i kvaliteta gradnje kupcima su u prvom planu, a brojne zgrade u središtu Zagreba koje su oštećene u potresu ipak ne mogu zadovoljiti navedene kriterije, stoga slabija potražnja za starijim stanovima ipak ne iznenađuje, ali iz istog je razloga na tom dijelu grada izrazito tražena novogradnja.

Kada je riječ o stanovima za prodaju, nekad najtraženiji dio grada – Centar, u ožujku je na oglasniku Crozilla.com bio daleko od nekadašnjih prvih pozicija. Trešnjevka, Dubrava, Maksimir, Jarun, Špansko, te Črnomerec i Malešnica – dijelovi su Zagreba u kojima je tijekom ožujka vladala najveća potražnja za stanovima.

Osim na oglasniku Crozilla.com, smanjena potražnja za stanovima u središtu grada osjeti se i na terenu. Sergio Serdarušić kaže kako se u centru osjeti smanjena potražnja za starijim zgradama zato što je vrlo malo zgrada nakon potresa obnovljeno i kupci nisu sigurni što kupuju. „Kupci starih stanova u centru grada osim lokacije i rasporeda prvenstveno obraćaju pozornost na kvalitetu zgrade. Odlučit će se kupiti i u zgradi koja je u lošijem stanju ako postoji priprema i suglasnost suvlasnika da se zgrada obnovi“, rekao je Serdarušić za Crozilla.com te dodao kako cijene starih stanova u centru ipak nisu pale zato što ih prodavatelji ne spuštaju iako se prodaju isključivo stanovi u zgradama koje su nakon potresa u dobrom stanju ili renovirane.


Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.