Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

ExxonMobil zainteresiran za ulaganja u Hrvatsku

Američki naftni gigant pokazao je interes za sudjelovanje na natječaju za istraživanje i eksploataciju plina i nafte u Jadranu

Američki naftni gigant pokazao je interes za sudjelovanje na natječaju za istraživanje i eksploataciju plina i nafte u Jadranu

Američki naftni gigant ExxonMobil pokazao je interes za ulazak i ulaganja u Hrvatsku, odnosno za sudjelovanje na natječaju za istraživanje i eksploataciju plina i nafte u Jadranu, potvrdio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji je tijekom službenog posjeta SAD-u razgovarao i s predstavnicima te tvrtke.

“Kada smo im prezentirali koje su nam namjere, koji su nam koraci, pokazali su interes za dolazak u Hrvatsku, za istraživanje i eksploataciju plina i nafte u našem Jadranu”, kazao je u telefonskoj izjavi ministar Vrdoljak.

Kako bi se to realiziralo, Hrvatska treba ispuniti potrebne preduvjete, a to su donošenje novog zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, nakon čega će se raspisati i natječaj na kojem će, bar po današnjim informacijama, sudjelovati i Exxon, rekao je Vrdoljak.

Ističe kako sudjelovanje jedne takve kompanije i iskazivanje njihova interesa ima višestruk značaj.

“Prvi je da bi na istraživanju i eksplataciji zapošljavali naše ljude, industriju, pa čak i brodogradnju. Drugo, to je poruka i drugim američkim investitorima da je Hrvatska zemlja u razvoju koja pametno upravlja svojim resursima i da je sigurnost njihove investicije zagarantirana”, kazao je Vrdoljak.

Kako ističu iz Ministarstva gospodarstva, Vlada intenzivno radi na novom zakonu o ugljikovodicima i on će uskoro biti upućen u proceduru i biti donesen u najkraćem roku, kako bi i natječaj bio raspisan u što skorijem roku.

Realizacija i iskorištavanja punih potencijala istraživanja i eksploatacije plina i nafte u Jadranu Hrvatskoj bi donijela dugoročnu energetsku sigurnost opskrbe iz domaćih izvora i pravu mogućnost utjecaja na niže cijene energenata, naglašavaju iz Ministarstva.

Od ključne je važnosti, ističu, da na natječaju sudjeluju najveći svjetski igrači, a vjeruju i da su osigurali da Exxon bude jedan od njih.

Tvrtka ExxonMobil najveći je svjetski proizvođač nafte i druga najvrednija korporacija na svijetu, procijenjena na više od 400 milijardi dolara, a globalno zapošljava više od 82 tisuće zaposlenika.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak se tijekom službenog posjeta SAD-u krajem prošlog tjedna se u State Departmentu sastao sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika za energetsku diplomaciju Amosom Hochsteinom, a nakon toga u Odjelu za energetiku sa zamjenicom pomoćnika Državnog tajnika za Europu, Aziju i Ameriku Phyllis Yoshida, izvijestili su iz Ministarstva.

I tom su prigodom predstavljene mogućnosti i potencijali Hrvatske u energetici, a ministar Vrdoljak izdvaja dva važna projekta – izgradnju LNG terminala te istraživanje i eksploataciju nafte i plina kako u kontinentalnom dijelu tako i na Jadranu.

Dobili smo punu potporu State Departmentu, potvrdili su da smo na dobrom putu i u izradi zakona i energetskoj politici, kazao je Vrdoljak.

Nakon SAD-a, ministar Vrdoljak će u srijedu i četvrtak posjetiti Kanadu gdje će sudjelovati na investicijskom forumu i konferenciji “Hrvatska – nova ulazna točka na tržište Europske unije”, sastati se s kanadskim ministrom međunarodne trgovine Edom Fastom te predstavnicima Kanadske razvojne i izvozne banke.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.