Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Farmeri dolaze na svoje – na oranicu s Aston Martinom!

Ako Aston Martin Lagonda prijeđe Mahindri, najvećem svjetskom proizvođaču traktora, kotač povijesti vratit će se više od pola stoljeća unatrag, kad je vlasnik Aston Martina bio traktorski magnat iz Yorkshirea David Brown.

Ako Aston Martin Lagonda prijeđe Mahindri, najvećem svjetskom proizvođaču traktora, kotač povijesti vratit će se više od pola stoljeća unatrag, kad je vlasnik Aston Martina bio traktorski magnat iz Yorkshirea David Brown.

Vicevi o Jamesu Bondu na traktoru proširili su se svijetom nakon što se indijska tvrtka koja proizvodi opremu za obrađivanje zemlje Mahindra i Mahindra pojavila kao mogući ulagač u Aston Martin, čije mitske sportske automobile preferira agent 007.

No brak krajnjih suprotnosti u automobilskom svijetu nije nepoznanica, a traktori su već odigrali presudnu ulogu u jednom dijelu povijesti Aston Martina, ali i drugih marki automobilskih jurilica.

Tijekom 50-ih godina prošlog stoljeća njemački su ratari zemlju obrađivali traktorima koje su pokretali Porscheovi motori, a u Italiji ime Ferrucija Lamborghinija i danas ponosno sjaji na tisućama traktora, pola stoljeća nakon što je on bogatstvo stvoreno na poljodjelskoj opremi pretvorio u strast za brzim automobilima.

Ako Aston Martin Lagonda prijeđe Mahindri, najvećem svjetskom proizvođaču traktora, kotač povijesti vratit će se više od pola stoljeća unatrag, kad je vlasnik Aston Martina bio traktorski magnat iz Yorkshirea David Brown. To je bilo jedno od najpoznatijih razdoblja u uskoro stogodišnjoj povijesti tih britanskih sportskih automobila, jer su Ferrariju preoteli tron u svjetskom prvenstvu i na utrkama 24 sata Le Mansa, a brzi i elegantni model DB5 prigrlio je svim srcem Sean Connery u prvim filmovima o Bondu.

Taj model punokrvnog sportskog automobila – DB su inicijali Davida Browna – i dalje je, kako kažu i u samom Aston Martinu, “klasični model koji je srce Astin Martinove game”. Nedavno je predstavljen novi DB9, model posvećen skorašnjem stotom rođendanu tvrtke.

Brown je bogatstvo stekao dizajniranjem i proizvodnjom traktora, ali je potom odlučio ući u svijet glamura i 1947. za 20 tisuća funti kupio Aston Martin, čiju je proizvodnju automobila prekinuo Drugi svjetski rat, a nedugo potom kupio je i londonsku tvrtku luksuznih automobila Lagondu. Industrijalac je znao uživati u svojim novostečenim igračkama – poznata je njegova fotografija iz 1952. kako ponosno stoji pokraj traktora David Brown, za upravljačem kojega je jedan od najvećih automobilista svih vremena – legendarni Argentinac Juan Manuel Fangio.

No takve veze dviju automobilskih krajnosti obično nisu baš dugo trajale. Porsche je motore za traktore prestao proizvoditi 1963., Lamborghinijevi superautomobili i traktori odavno nisu pod istim krovom, s tim što su traktori sad dio talijanske tvrtke Same Deutz-Fahr, a automobili dio sektora kojim upravlja Volkswagen, a u kojem je i Porsche.

David Brown je, pak, upao u velike financijske probleme i 1972. bio prisiljen prodati Aston Martin za simboličnih 100 funti, a tad je prodao i proizvodnju traktora.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.