Fasada – predstavlja i štiti

Fasada ili pročelje element je kuće koji ima dvostruku funkciju. Estetsku i zaštitnu. Obje su podjednako važne.

Naime, latinska izraz „facies“, od koje i dolazi riječ fasada, znači vanjština, izgled, lice. I upravo će fasada biti „lice“ vašeg doma i dati mu karakterističnost, te ostaviti prvi dojam. A on nije nevažan.

Ulazite li u kuću s oronulom fasadom koja se ljušti ili u neku koja sva blista od svježe boje osjećaj je, složit ćete se, sasvim drukčiji.

Međutim, funkcija fasade je i da štiti kuću i njezinu nosivu konstrukciju od vanjskih uvjeta i temperaturnih naprezanja, te da pruža sigurnost i ugodnost korisnicima prostora kuće.

Dakle, fasada je i lice i odijelo vašeg doma.

 

Dizajnom fasade kuća dobiva svoje lice, ali se za vrijeme obnove radi više od žbuke i boje. I estetsku i zaštitnu funkciju fasade potrebno je imati na umu pri projektiranju i izradi nacrta.

Zgrade sa starom fasadom, koje uopće nemaju ili imaju nedovoljno izolacije, gube jako puno toplinske energije.

Stoga je pri obnovi fasade popularna cjelovitost. Bilo da se radi o izolaciji fasade, obnovi žbuke i boje, novim prozorima, balkonu ili novim vratima – optika i energetska učinkovitost bi trebali ići ruku pod ruku te se mora odrediti plan obnove za cijelu kuću.

Tada fasada može svoje zadaće najbolje preuzeti, dakle prezentirati i zaštititi. A usput rečeno, povećava se vrijednost kuće.

Dobra termofasada trebala bi biti važan dio svakog objekta kojim možemo reducirati potrošnju toplinske energije i oko 60 posto!

 

 

 

 

 

Kod obiteljskih kuća i manjih stambenih objekata najčešće se koristi fasada bez ventilacije (kontaktni fasadni sustav) jer je jednostavnija, jeftinija za ugradnju i ne zahtijeva posebno održavanje.

Želimo li vrhunsku toplinsku izolaciju, s vanjske strane ćemo provesti toplinski sloj koji će se protezati kroz cijelu dužinu fasade.

Zasigurno najbolja opcija je izgraditi zid koji je izolacija sam po sebi, što omogućavaju vrhunski Ytong materijali. Odlično rješenje, osobito za starije zgrade, je upotreba termoizolacijske ploče Multipor.

Dakle, koju god verziju fasadne obloge odabrali (žbuka, kamen, opeka, beton…) ona mora ispunjavati temeljni zahtjev, a to je toplinska izolacija!

Podijeli

Odgovori

Top