Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Finacijska i upravljačka rupa: Od FIFA-e do HNS-a

Transparency International objavio rezultate istraživanje o transparentnosti rada Svjetske nogometne asocijacije FIFA-e, te o učinkovitom i dobrom upravljanju financijskim sredstvima koja se odobravaju nacionalnim savezima diljem svijeta. Analizirano je 209 nacionalnih saveza, te 6 regionalnih konfederacija poput UEFA-e.

U razdoblju od 2011. do 2014. godine FIFA je dodijelila sredstva za razvoj nogometa   svakom od 209 nacionalnih saveza u iznosu od oko 2,05 mil. $,  te još 102 mil. $ svakoj   nacionalnoj konfederaciji. Samo 14 od 209 nacionalnih saveza diljem svijeta javno je objavilo minimalne informacije o aktivnostima, rashodima i vrijednostima u koje vjeruju (Danska, Island, Italija, Japan, Kanada, Litva, Mađarska, Norveška, Novi Zeland, Porugal, Republika Irska, Sjeverna Irska, Švedska i V.Britanija).

Istraživanje je uključilo analizu javno dostupnih podatka o financijskim i upravljačkim aktima. Čak 21% nacionalni savez nema internet stranicu, njih 55% nema statut, 76% nema etički kodeks, 81% nema javno dostupne financijske izvještaje, a 85% ne objavljuje  godišnje izvještaje o ostvarenim aktivnostima.

Transparency international preporučio je FIFA-i da kroz promjene svojih akata mora osigurati da preduvjeti za članstvo i financijsku pomoć moraju biti transparentno i javno objavljeni podaci, nadzor i kontrola nad sredstvima na nacionalnim razinama;  javno dostupna baza podataka i neovisni nadzor nad upravljačkim i izvršnim tijelima nacionalnih saveza.

„Ovom prilikom Transparency International Hrvatska apelira na vodstvo Hrvatskog nogometnog saveza da zaštititi integritet i poštenje svih aktera uključenih i u hrvatski nogomet, te da već od danas osigura javnu dostupnost podataka o tome kako se troše sredstva primljena od FIFA-e, ali i više od toga.

Uz imena sponzora i donatora objavite  informacije o iznosima koje tim kanalima prihodujete, ali i aktivnostima koje zauzvrat provodite. Tijela javne vlasti dužna su osigurati zakonodavni okvir kako bi se postigla transparentnost, osigurao neovisni nadzor nad upravljačkim i izvršnim tijelima nacionalnih nogometnih saveza i kontrola.“  istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.


Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.