Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Finacijska i upravljačka rupa: Od FIFA-e do HNS-a

Transparency International objavio rezultate istraživanje o transparentnosti rada Svjetske nogometne asocijacije FIFA-e, te o učinkovitom i dobrom upravljanju financijskim sredstvima koja se odobravaju nacionalnim savezima diljem svijeta. Analizirano je 209 nacionalnih saveza, te 6 regionalnih konfederacija poput UEFA-e.

U razdoblju od 2011. do 2014. godine FIFA je dodijelila sredstva za razvoj nogometa   svakom od 209 nacionalnih saveza u iznosu od oko 2,05 mil. $,  te još 102 mil. $ svakoj   nacionalnoj konfederaciji. Samo 14 od 209 nacionalnih saveza diljem svijeta javno je objavilo minimalne informacije o aktivnostima, rashodima i vrijednostima u koje vjeruju (Danska, Island, Italija, Japan, Kanada, Litva, Mađarska, Norveška, Novi Zeland, Porugal, Republika Irska, Sjeverna Irska, Švedska i V.Britanija).

Istraživanje je uključilo analizu javno dostupnih podatka o financijskim i upravljačkim aktima. Čak 21% nacionalni savez nema internet stranicu, njih 55% nema statut, 76% nema etički kodeks, 81% nema javno dostupne financijske izvještaje, a 85% ne objavljuje  godišnje izvještaje o ostvarenim aktivnostima.

Transparency international preporučio je FIFA-i da kroz promjene svojih akata mora osigurati da preduvjeti za članstvo i financijsku pomoć moraju biti transparentno i javno objavljeni podaci, nadzor i kontrola nad sredstvima na nacionalnim razinama;  javno dostupna baza podataka i neovisni nadzor nad upravljačkim i izvršnim tijelima nacionalnih saveza.

„Ovom prilikom Transparency International Hrvatska apelira na vodstvo Hrvatskog nogometnog saveza da zaštititi integritet i poštenje svih aktera uključenih i u hrvatski nogomet, te da već od danas osigura javnu dostupnost podataka o tome kako se troše sredstva primljena od FIFA-e, ali i više od toga.

Uz imena sponzora i donatora objavite  informacije o iznosima koje tim kanalima prihodujete, ali i aktivnostima koje zauzvrat provodite. Tijela javne vlasti dužna su osigurati zakonodavni okvir kako bi se postigla transparentnost, osigurao neovisni nadzor nad upravljačkim i izvršnim tijelima nacionalnih nogometnih saveza i kontrola.“  istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.