Finalisti za Komunikatora godine: Tvrtko Barun i Zlatko Dalić

Svećenik Tvrtko Barun, voditelj Isusovačke službe za izbjeglice, izravnom i otvorenom komunikacijom progovara o jednom od najvećih izazova suvremene Europe – izbjeglicama i migrantskoj krizi. Zahvaljujući tome isusovac Barun ušao je u završnicu izbora za Komunikatora godine, titulu koja se dodjeljuje u sklopu izbora Grand PRix Hrvatske udruge za odnose s javnošću.

„Barunova je komunikacija autentična jer se temelji na osobnom iskustvu susreta i rada s izbjeglicama na terenu te dobrog poznavanja sustava integracije, odnosno njegove neefikasnosti. Svojim smirenim, ali i odlučnim komunikacijskim stilom, pozitivno je utjecao na percepciju problema izbjeglica i migranata, potaknuo humanost i solidarnost među mnogima od nas te tako opravdao svoje poslanje svećenika, postajući pravi lider u zajednici. Zbog izvrsne komunikacije humanitarnog rada i temeljnih kršćanskih vrijednosti, Tvrtko Barun zaslužuje ulazak u završnicu izbora za Komunikatora godine“, kazala je Maja Gradišar Perotić, predsjednica žirija 12. Grand PRixa.

Pritom ističe kako Barun društvo podučava onome što bi trebale promicati ne samo vjerske zajednice, nego sve zajednice počevši od obitelji, a to je da je osnovno civilizacijsko načelo pružiti pomoć i zaštitu osobama u potrebi.

„Mislim da bi sve što komuniciramo u javnosti, trebalo biti utemeljeno na osobnom integritetu i autentičnosti: da naš život i naša djela ostvaruju ono što izgovaramo, što propovijedamo. I obrnuto, naše riječi trebaju proizlaziti iz iskustva života, susreta, otvorenosti prema drugima. Čini mi se da bi bilo dobro da u javnoj komunikaciji ciljamo ponajprije na opće dobro, a ne na ograničene i isključive želje i interese nas osobno ili grupe kojoj pripadamo. Na kraju, kao začin svemu ovome dodao bih malo poniznosti. Mislim da u javnom govoru ne pokazujemo dovoljno svijesti o vlastitoj krhkosti i ograničenosti. Kad bi toga bilo barem malo više, lakše bismo čuli drugoga, razumjeli onoga s kim se ne slažemo, uspjeli pronaći zajednički jezik, ponekad se možda i ispričali“, rekao je Tvrtko Barun.

Pojasnio je kako u komunikaciji želi biti pristupačan, a za izgradnju bliskosti veliku važnost pridaje emocijama, pogotovo njihovoj manifestaciji kroz osmijeh ili dodir. Upravo dodir smatra vrhuncem komunikacije jer je zagrljaj, na primjer, očit dokaz povjerenja. Kad raspravlja, trudi se izbjegavati emocije. Tada su mu, kaže Barun, argumenti na prvom mjestu.

Iskrena i otvorena komunikacija Zlatka Dalića iznimno je doprinijela uspjehu hrvatske reprezentacije na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Mišljenje je to mnogobrojnih komunikacijskih stručnjaka među kojima su i oni iz žirija Grand PRixa Hrvatske udruge za odnose s javnošću. Zato je popularni nogometni izbornik ušao u završnicu izbora za Komunikatora godine.

„Projicirajući sliku „jednog od nas“ svojom je otvorenošću, odmjerenošću i odlučnošću uspjehe dijelio s drugima, a odgovornost za probleme preuzimao na sebe. Krizne situacije prije prvenstva i tijekom njegova trajanja rješavao je u maniri iskusnog komunikacijskog stručnjaka, homogenizirajući momčad i čuvajući dignitet svojih igrača. Nije bježao od problema, stvari je nazivao pravim imenom i komunicirao neuobičajeno iskreno i izravno. Za vrijeme trajanja prvenstva ostavio je dojam kako je u svakom trenutku rekao baš ono što je trebalo reći. Promovirajući izraz „poniznost“ u jednoj je riječi obuhvatio svu suprotnost pretjerivanju i pozivanju na upitni autoritet. U trenutku kada je u Hrvatskoj kronično nedostajalo izvrsnih komunikatora i kvalitetnih lidera, komunicirao je na način koji je, barem na neko vrijeme, ujedinio Hrvatsku“, istaknula je Maja Gradišar Perotić, predsjednica žirija 12. Grand PRixa.

Dodala je kako je Dalić i nakon stišavanja euforije ostao vjeran otvorenoj komunikaciji te je upravo zbog iskrenosti, kao i svaki javno istaknuti pojedinac u Hrvatskoj, svojim stavovima o pojedinim temama izazivao podijeljene reakcije.

„Svoju komunikaciju nisam smatrao nečim posebnim i drago mi je da me struka procijenila dobrim. Kod mene to ide nekako prirodno. Mislim da su za komunikaciju najvažnije iskrenost, istina i otvorenost. Također je jako važno poštivati svojeg sugovornika, biti kratak, jasan i pošten. Ne treba se bojati komunikacije jer istina se uvijek dozna. Treba biti odgovoran i otvoren, biti spreman na pohvale, ali i kritike“, kazao je Zlatko Dalić.

Kome će pripasti prestižna titula, bit će objavljeno na svečanosti Grand PRixa u srijedu, 13. ožujka 2019. godine u Zagrebu.

Podijeli

Odgovori

Top