Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Poduzeća

Financial Times uvrstio Hrvatski Telekom i Valamar na listu europskih klimatskih lidera

Hrvatski Telekom i Valamar Riviera predvodnici su održivog poslovanja u Hrvatskoj, a veliko priznanje kontinuiranim naporima i investicijama obiju kompanija u očuvanje okoliša, utjecaju na društvo i izvrsnost u korporativnom upravljanju (ESG) dolazi od uglednog Financial Timesa, koji je samo te dvije domaće kompanije postavio na prestižnu listu europskih klimatskih lidera za 2022. godinu.

Hrvatski Telekom i Valamar Riviera predvodnici su održivog poslovanja u Hrvatskoj, a veliko priznanje kontinuiranim naporima i investicijama obiju kompanija u očuvanje okoliša, utjecaju na društvo i izvrsnost u korporativnom upravljanju (ESG) dolazi od uglednog Financial Timesa, koji je samo te dvije domaće kompanije postavio na prestižnu listu europskih klimatskih lidera za 2022. godinu.

Temeljem velikog istraživanja Financial Times i Statista objavili su listu europskih klimatskih lidera koje su ove godine odabrali među ukupno 4000 kompanija iz 33 europske države, a prema uspješnosti njihovih ESG strategija te aktivnosti u području zaštite okoliša, društvenog angažmana i načina upravljanja.

Ove su godine kriteriji za kompanije dodatno postroženi, a kao dva ključna kriterija istaknuti su ukupno smanjenje količine temeljnih emisija stakleničkih plinova u poslovanju u razdoblju od 2015. do 2020. godine, te smanjenje intenziteta tih emisija iskazano kroz odnos emitiranih stakleničkih plinova i prihoda.

Hrvatski Telekom je smanjio ukupne emisije stakleničkih plinova od 2015. do 2020. godine za čak 68,5 posto što je u promatranom razdoblju treće najbolje ostvarenje u cijeloj europskoj telekomunikacijskoj industriji. U istom razdoblju smanjio je emisije CO2 za gotovo 33 tone.

Valamar Riviera smanjila je intenzitet emisije stakleničkih plinova po noćenju u istom razdoblju za  čak 70 posto i jedna je od samo šest kompanija iz turističkog sektora na listi. Prema kriteriju smanjenja ukupnih temeljnih emisija stakleničkih plinova obje domaće kompanije se nalaze u gornjem dijelu ljestvice. Primjerice, od Valamar Riviere su po tom pokazatelju bolje samo četiri kompanije na cijeloj listi.

Ponosni smo što su naše aktivnosti prepoznate i da smo u velikom međunarodnom izboru identificirani kao klimatski lider, što doživljavamo velikim priznanjem za HT, ali i općenito za Hrvatsku. Kao društveno osviještena kompanija imamo odgovornost i obvezu voditi primjerom i dati svoj opipljivi doprinos očuvanju okoliša i borbi protiv klimatskih promjena i time se sustavno bavimo u svim područjima našeg poslovanja. Tako obnovljivu električnu energiju koristimo već godinama, a zbog 100 postotnog prelaska na obnovljivu električnu energiju samo u 2021. godini nismo u zrak ispustili više od 40.000 tona CO2. Naš cilj je doprinijeti održivijoj budućnosti u kojoj pametna rješenja i infrastruktura koju gradimo omogućuju drugima da učinkovitije upravljaju resursima, te da posluju i žive na održiviji način u pametnim gradovima”, izjavila je Marijana Bačić, potpredsjednica za korporativnu prodaju i ICT usluge Hrvatskog Telekoma.

„Turizam u Hrvatskoj može ostvariti svoj puni potencijal isključivo na principima održivog razvoja. U Valamaru već godinama posvećujemo veliku pažnju zaštiti okoliša i prirodnih resursa, razvijamo kvalitetu smještajnih kapaciteta, destinacija i turističke infrastrukture, ulažemo u visoku dodanu vrijednost proizvoda i usluga, a djelatnicima pružamo dugoročno atraktivne karijere u turizmu.  Valamar je odgovornost za održivi razvoj pretočio u brojne projekte koji su dali odlične rezultate ne samo u značajnom smanjenju ugljičnog otiska nego i u razvoju naših destinacija i dodanoj vrijednosti za ostale dionike. Izuzetno smo polaskani da je i Financial Times prepoznao kvalitetu Valamarovog puta prema održivijem turizmu“, izjavila je članica Uprave Valamar Riviere Ivana Budin Arhanić.

Valamar Riviera je lider u inovativnom upravljanju odmorišnim turizmom i partner destinacija koji odgovornim i održivim turističkim poslovanjem kontinuirano stvara novu vrijednost. Kao najveći ulagač u turizam u Hrvatskoj, Valamar je do sada uložio preko 6 milijardi kuna u razvoj portfelja i podizanje kvalitete, pri čemu su ulaganja u programe održivog razvoja od 2015. godine dosegla gotovo 500  milijuna kuna, odnosno preko 4% ostvarenih prihoda.

 U 2021. godini u pogon je pušten najambiciozniji projekt solarnih elektrana na hrvatskom tržištu, koji su realizirali Valamar i E.ON Solar, zahvaljujućim kojem Valamar putem fotonaponskih ćelija proizvodi do šest posto sve električne energije. Valamar koristi 78 posto hrane i pića iz domaće proizvodnje, a ove godine otvara vrata prvog održivog eko ljetovališta u Hrvatskoj, Valamar Amicor Green Resorta na Hvaru. Valamar je nositelj brojnih nagrada i certifikata za kvalitetu i zaštitu okoliša.

Hrvatski Telekom je najveći investitor u digitalnu infrastrukturu u Hrvatskoj, čemu svjedoči i više od 10 milijardi kuna ulaganja u proteklih nekoliko godina, a što je veliki doprinos gospodarstvu, ali i poticaj digitalizaciji i razvoju čitavog društva. Prepoznavanje od strane Financial Timesa je veliko priznanje za HT-ovo kvalitetno korporativno upravljanje, provođenje strategije održivog razvoja, kontinuirana ulaganja, razvoj visoko-učinkovite infrastrukture te za uvođenje modernih ICT usluga i inovativnih mrežnih rješenja temeljem kojih HT pozitivno doprinosi očuvanju okoliša i učinkovitijem korištenju prirodnih resursa.

Održivo poslovanje (ESG) je uz digitalizaciju vodeći trend u korporativnom sektoru pa uvrštavanje domaćih kompanija na listu klimatskih lidera dodatno jača poziciju Hrvatske u europskom, ali i globalnom biznisu.


Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.