Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Fininfo.hr donosi pregled hrvatskog gospodarstva u 2019. godini

Kako bismo dobili uvid u stanje hrvatske poslovne scene, u suradnji s vodećim hrvatskim portalom i poslovno-financijskom aplikacijom Fininfo analizirali smo kretanja u gospodarstvu pomoću različitih nefinancijskih parametara.

Svaka jedinka važna je karika cjelokupne slike – upravo tako svaki poslovni subjekt utječe na ukupno stanje našeg društva, ekonomije i gospodarstva. Kako bismo mogli predvidjeti trendove u poslovanju subjekata za 2020. godinu važno je napraviti analizu prethodnog razdoblja. Podjednaku pozornost nužno je posvetiti financijskoj analizi samog poslovnog subjekta, kao i agregatnoj analizi poslovanja subjekata na cijelom području Republike Hrvatske. Kako bismo dobili uvid u stanje hrvatske poslovne scene, u suradnji s vodećim hrvatskim portalom i poslovno-financijskom aplikacijom Fininfo analizirali smo kretanja u gospodarstvu pomoću različitih nefinancijskih parametara.

Statistika pokazuje kako se tijekom 2019. godine u usporedbi s 2017. i 2018. godinom broj poslovnih subjekata povećavao, što ukazuje na pozitivan trend poduzetništva koji je unazad nekoliko godina prisutan u Hrvatskoj. Uz  pozitivan trend poduzetništva koji se često u javnosti spominje, za potpunu sliku važno je spomenuti i podatke o broju blokiranih subjekata. Broj poslovnih subjekata koji su bili u blokadi barem jednom tijekom 2019. je na otprilike istoj razini kao i u 2018. godini, te je i dalje značajno manji nego u 2017.

Navedeni parametri su, unazad tri godine, pridonijeli smanjenju broja brisanih subjekata, kao i onih koji su ušli u stečaj. Trend od 45% manje ulazaka u stečaj kojim se Hrvatska može pohvaliti u 2019. godini u odnosu na 2017. godinu usporava se, ali i dalje uz sve navedeno ukazuje na upornost, želju za poslovnim napretkom i postupnim izlaskom iz financijskih poteškoća.

Ponekad se ta borba za izlaskom iz poslovnih kriza prelomi na leđima samih radnika, što pokazuje porast broja neisplatitelja plaća od 10%  ukazujući na to da u gospodarstvu postoji prostor za daljnji napredak.

Ipak, poslodavci se mogu pohvaliti smanjenjem broja poreznih dužnika za otprilike 40%. Tome je zasigurno doprinijela i odluka o javnoj objavi poreznih dužnika koja je, kako statistika pokazuje, potaknula velik broj subjekata da se aktivno uhvate u koštac s dugovima prema državi, što je dobra vijest.

„Iz ovih podataka možemo zaključiti da se u Hrvatskoj vraća poduzetnički optimizam što pozitivno utječe na trend poduzetništva“, kaže voditelj projekta Fininfo Goran Šimić.

Pozitivne trendove u gospodarstvu potrebno je promatrati kroz dvije prizme. Povoljni globalni makroekonomski trendovi utječu na gospodarski rast u Republici Hrvatskoj pa time i na smanjenje problema u poslovanju pojedinih poslovnih subjekata. Drugi važan utjecaj su regulatorne promjene koje su prouzročile veći broj brisanja i stečajeva tijekom 2016. i 2017. godine pa se dio poboljšanja promatranih nefinancijskih pokazatelja u odnosnu na prethodna razdoblja može pripisati i promjenama propisa u ranijim godinama.

Kako bismo imali potpunu sliku ipak ćemo morati pričekati sredinu godine kada ćemo ovoj analizi moći pridodati i onu financijsku stranu o prihodima, prometu, dobiti i ostalim zanimljivim financijskim podacima poslovnih subjekata.

Ako želite provjeriti financijske i poslovne informacije o svojim trenutnim ili budućim klijentima, dobavljačima, partnerima i konkurentima – besplatno isprobajte Fininfo portal. Uz visoku kvalitetu obrade podataka, širok opseg dostupnih financijsko-poslovnih informacija o poslovnim subjektima; ovaj portal prvenstveno je namijenjen poslovnim korisnicima i financijskim institucijama, na jednom mjestu osigurava pristup svim relevantnim i ažurnim informacijama o hrvatskim poslovnim subjektima, pružajući visokovrijedne i pouzdane informacije. Tako kroz detaljan uvid i analizu u poslovanje Vama bitnih poslovnih subjekata na Fininfo portalu možete saznati bonitetnu ocjenu subjekta, preporučeni limit kreditiranja, indeks plaćanja i druge podatke kao i procjene te učinkovitije upravljati rizicima u poslovanju.

O poslovnoj kvaliteti Fininfo portala govori i nedavno dobiveno priznanje Izvorno hrvatsko, kao i to da je već dugi niz godina ponosni nositelj europskog priznanja za inovativnost (Eureka) te onog regionalnog Stvaratelji za stoljeća, za doprinos promociji poduzetništva u Jugoistočnoj Europi. Stoga kao faktor za uspješnu 2020. godinu pridodajte i svog pouzdanog partnera – Fininfo.


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.