Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Fintech za početnike – osnove koje trebate znati o financijskoj tehnologiji

Fintech ili financijska tehnologija krovni je termin koji se odnosi na softvere, algoritme i aplikacije koje olakšavaju i automatiziraju tradicionalne načine raspolaganja novčanim sredstvima

Fintech ili financijska tehnologija krovni je termin koji se odnosi na softvere, algoritme i aplikacije koje olakšavaju i automatiziraju tradicionalne načine raspolaganja novčanim sredstvima. Fintech omogućuje lakše i brže raspolaganje novcem bilo da se radi o najjednostavnijim transakcijama u trgovini ili o složenim šifriranim transakcijama.

Dakle, sve kompanije koje pružaju financijsku uslugu preko Interneta kroz softver, algoritam ili aplikaciju koriste financijske tehnologije, no treba razlikovati fintech kompanije i fintech bankarstvo.

Kratka povijest fintecha

Plaćanje bez gotovine prakticira se još od 1950ih kroz plaćanje kreditnim i debitnim karticama i predstavlja preteču financijske tehnologije kakva se razvila do danas. Banke su osamdesetih godina prošlog stoljeća počele uvoditi Internet bankarstvo, a kasnih 1990ih dogodila se revolucija koju je pokrenuo PayPal, prva fintech kompanija koja je poslovala prvenstveno na Internetu.

Ovaj način poslovanja nastavio je evoluirati kroz razvoj mobilne tehnologije, kroz društvene medije i šifriranje podataka. S vremenom su se razvile mobilne aplikacije za plaćanjeblockchain mreže ili na hrvatskom jeziku mreže „lanaca blokova“, te različite opcije plaćanja na društvenim mrežama.

Što su blockchain mreže i kakve veze s njima imaju kriptovalute?

Za razliku od banaka koje pohranjuju podatke o transakcijama u centraliziranom sustavu kojima upravljaju središnje banke, razvila se i decentralizirana baza podataka, odnosno tehnologija raspodijeljene glavne knjige u koju se pohranjuju podatci u mreži povezanih računala. Najpoznatija vrsta tehnologije raspodijeljene glavne knjige i podloga razvoja kriptovaluta je blockchain mreža. 

blockchain upisuju se rezultati transakcija i podatci o tome koliko tko ima jedinica određene kriptovalute. Transakcije se pohranjuju tako da se svrstaju u skupine kronološkim redom i oblikuju u blokove koji se potom povezuju u lanac, a podatci se čuvaju uz pomoć složenih algoritama.

Unsplash: Bitcoin

Kriptovalute ne izdaje određena državna središnja banka već se izdaju samo digitalno. Važno je razumjeti da kriptovalute nisu novac niti valuta u tradicionalnom smislu, već se radi o digitalnim financijskim instrumentima i vrlo složenim mehanizmima za koje su karakteristične velike i nagle promjene vrijednosti, bilo pozitivne ili negativne.

Upotreba kriptovaluta, među kojima je prvi i najpoznatiji bitcoin, temelji se upravo na tehnologiji raspodijeljene glavne knjige.

Fintech tvrtke – revolucija u svijetu financija i nepoznanica među korisnicima

Za razliku od tradicionalnih banki koje danas naveliko koriste financijsku tehnologiju, za fintech kompanije značajan je slabiji regulatorni sustav budući da su, u usporedbi s bankama, one nova pojava u svijetu financija. Ove se tvrtke mogu baviti različitim uslugama poput plaćanja, kreditiranja, trgovanjem kriptovalutama, osiguranjem, investiranjem i tako dalje.

Njihova glavna značajka je potpuno oslanjanje na digitalnu tehnologiju i Internet pri pružanju usluga što donosi mnoge prednosti, ali i poneke mane. Primjerice, komunikacija s pružateljem usluge „licem u lice“ je svedena na nulu, a zbog slabije kontrole otvara se veća mogućnost zlouporabe osobnih podataka. Kako se financijska tehnologija razvija rapidnom brzinom, prosječan potrošač često nema potrebno znanje da bi ih dobro ili uopće koristio te može biti slabije informiran o svojim pravima ili o opasnostima pri korištenju usluga fintech kompanija.

Unsplash: Google Pay

Postoje pouzdane fintech tvrtke koje djeluju već dugi niz godina i pružaju sigurne usluge. No, zbog slabih regulatornih mehanizama i brzog nicanja velikog broja fintech tvrtki potrebna je viša razina financijske pismenosti i značajna doza opreza pri korištenju njihovih usluga.

Fintech bankarstvo nudi rješenja koja olakšavaju svakodnevni život

Banke koriste fintech za praćenje pozadinskih procesa te za postizanje rješenja koja će njihovim klijentima olakšati raspolaganje novcem kroz primjerice aplikacije koje će im omogućiti lakše plaćanje računa, plaćanje iz vlastitog doma ili za brže i praktičnije plaćanje u trgovini (na primjer plaćanje pametnim telefonom), za praćenje vlastitih štednji ili za primanje savjeta o ulaganju.

Unsplash: Fintech bankarstvo

Fintech bankarstvo maksimalno pojednostavljuje, ubrzava i pojeftinjuje financijske transakcije korisnicima. Bilo da se radi o kupcu u trgovini ili o nekoj velikoj poslovnoj transakciji, eliminiraju se sve suvišne radnje prilikom plaćanja.

Kada se radi primjerice o osobnim financijama i obvezama poput plaćanja poreza, štednji, upravljanju vlastitim financijama, kontroli nad financijama, investicijama ili vođenju vlastitog posla – financijska tehnologija sažela je svaki od tih procesa na nekoliko brzih klikova na mobitelu ili računalu.

Članak objavljen na Financijskapismenost.com.hr


Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.