Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Fitch potvrdio postojeći rejting Erste banke „A-“ uz stabilne izglede,
VR ocjena podignuta na bb+

Erste banka tako je zadržala najvišu ocjenu bonitetnih agencija koju ima neka banka ili bilo koja druga tvrtka na hrvatskom tržištu, a njezin je rejting pozicioniran stepenicu više u odnosu na rejting koji trenutačno drži Republika Hrvatska.

Erste banka

Fitch Ratings, renomirana međunarodna bonitetna agencija, potvrdila je postojeći kreditni rejting Erste banke „A-“, uz zadržavanje stabilnih izgleda za dugoročno zaduživanje. Istovremeno je za jednu raznu podigla njezin tzv. standalone Viability rejting (VR), s dosadašnjih „bb“ na „bb+“. Erste banka tako je zadržala najvišu ocjenu bonitetnih agencija koju ima neka banka ili bilo koja druga tvrtka na hrvatskom tržištu, a njezin je rejting pozicioniran stepenicu više u odnosu na rejting koji trenutačno drži Republika Hrvatska.

Zadržavanje kreditnog rejtinga Erste banke na razini „A-“ odražava vrlo snažnu razinu podrške većinskog vlasnika, Erste Groupa, koja proizlazi iz strateške važnosti Republike Hrvatske i, u širem smislu, cjelokupne regije srednje i istočne Europe („CEE regije“) za poslovanje ove financijske grupacije. Povećanje tzv. VR ocjene prozlazi iz procjene svih aspekata kreditnog profila Erste banke, s naglaskom na vrlo jaku franšizu na lokalnom tržištu, čvrstu kapitalnu poziciju, visoku razinu likvidnosti te stabilne izvore financiranja.

S druge strane, ocjena operativnog okruženja u kojem Erste banka posluje podignuta je na „bbb-“, uz stabilne izglede, imajući u vidu skori ulazak Republike Hrvatske u Eurozonu te očekivani priljev značajnih sredstava iz EU fondova. To će doprinijeti  većoj razini otpornosti zemlje na vanjske šokove, snažnijem kapacitetu države u smislu pružabnja podrške stabilnosti domaćeg tržišta, kao i dodatnim prilikama za rast poslovanja lokalnih banaka, koje su u razdoblju nakon pandemije poboljšale kvalitetu svoje aktive i profitabilnost, uz kontinuirano čvrstu poziciju solventnosti i likvidnosti.

„Zadržavanje kreditnog rejtinga Erste banke te porast tzv. VR ocjene doživljavamo kao još jednu potvrdu ispravnosti te održivosti naše poslovne strategije i operativnog modela, koji su zasnovani na najvišim profesionalnim standardima bankovnog poslovanja, orijentaciji ka digitalnim rješenjima te izgradnji i održavanju odnosa povjerenja s našim klijentima, čije financijske potrebe kontinuirano pratimo primjenjujući kvalitetan savjetodavni pristup“, istaknuo je ovom prigodom Christoph Schoefboeck, predsjednik uprave Erste banke te dodao: „Na kraju godine u kojoj smo duboko posvećeni implementaciji eura, važnom strateškom cilju Republike Hrvatske koji će doprinijeti dugoročnoj stabilnosti hrvatskog gospodarstva, želim istaknuti da uz pozitivne ekonomske trendove, stabilne javne financije te potencijal u korištenju europskih fondova, Hrvatska s optimizmom može gledati u budućnost, unatoč određenoj dozi neizvjesnosti zbog trenutačnih geopolitičkih kretanja, ratnog sukoba u Ukrajini, problema u lancima dobave te visoke razine inflacije. Snažan i stabilan bankarski sustav, uključujući i Erste banku, pritom će i dalje biti snažan oslonac rasta i razvoja hrvatskog gospodarstva.“


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.